26 години по-късно – разликите остават

Западногерманците продължават да печелят значително повече
3 окт 2016 22:05, Бойчо Попов
49
26 години по-късно – разликите остават
снимка: Ройтерс

И повече от четвърт век след Обединението на Германия нивата на заплатите в бившата ГДР изостават значително от тези в „старите“ федерални провинции. Ако към края на 2015 г. осигурените и работещи на пълно работно време служители в Източна Германия средно са печелили по 2449 евро чисто на месец, то в Западна Германия сумата е 3218 евро. Все още много повече служители от Източна Германия пътуват към Западна, за да работят, отколкото в обратната посока, пише N-TV.

Тази статистика на Агенцията по заетостта бе подчертана от депутата на Левицата Забине Цимерман по повод юбилея от Обединението. „Не можем и да говорим дори за равностойни условия на живот в Източна и Западна Германия“, казва тя. Оказва се, че източногерманците печелят средно с 24 процента по-малко, отколкото хората на Запад. Ако се вземе предвид ниският праг на заплащане от 2056 евро на национално ниво, то в края на 2015 г. 36% от служителите на пълно работно време в Източна Германия работят при ниско заплащане, докато на Запад този дял е 17 на сто. Hidden Field

Колективно договореното основно възнаграждение в източногерманските провинции в момента възлиза на средно 98 на сто от западното ниво, изчислява и фондация Hans-Böckler. За служителите, които не са обхванати от колективно договаряне, разликата в доходите обаче е много по-висока - около половината от източногерманските служители не са подписвали колективни трудови договори.

По данни на Агенцията по заетостта през миналата година 398 384 източногермански служители пътуват за работа до Запада, а през 1999 г. те са били 307 907. Обратно - от Западна Германия през 2015 г. едва 134 520 служители пътуват за работа до новите федерални провинции. В сравнение с 1999 г. броят им също се увеличава – тогава те са били 76 789. Равнището на безработица в Източна Германия през 2015 г. възлиза на 9,2%, а в Западна Германия – на 5,7%.

И на фона на всичко това не е никак чудно, че докладът от миналия месец на германското правителство за развитието на провинциите, които се намират на територията на бившата ГДР, е необичайно недвусмислен. В него се говори за сериозна заплаха, произлизаща от дясноекстремистки структури. Говори се за опасността цели градове и села да се превърнат в „кафява територия”. Става дума за огромните рискове, пред които е изправена Източна Германия.

А Ирис Глайке, пълномощник на германското правителство по въпросите на източните провинции, открито признава, че по време на посещения в чужбина, например в САЩ, често я питат дали е разумно да се инвестира в източните германски провинции с оглед на тамошните настроения срещу чужденците. Глайке не прикрива и това: тези притеснения са за съжаление отчасти оправдани, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Цели 26 години след обединението на Германия източните провинции все още имат много да наваксват: икономиката изостава, много млади хора напускат региона, на изток почти няма централи на големи германски концерни, безработицата е по-висока, отколкото на запад, безперспективността - също. Но точно това описание на живота в източните провинции твърде дълго беше използвано като единствено обяснение за силния десен екстремизъм в тази част на страната.

Докладът на германското правителство казва ясно и категорично, че там, където се стига до ксенофобски прояви, например пред приютите за бежанци, липсва всякаква гражданска съпротива срещу тези явления.

И точно това е основната разлика между Изтока и Запада. Нещо повече: в източните провинции нападенията срещу мигранти не просто се толерират, а дори се подкрепят активно от широките граждански среди. Затова и докладът открито признава, че покрай бежанската криза ксенофобията е нараснала още повече - нищо, че на изток има много по-малко чужденци, отколкото на запад.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
25
 
! Отговори
от Германия преди 7 години
Бруто 2700, а нето 1734 евро взимам. Една доста добра заплата за Германия, но за нищо не стига. Данъците са огромни (за да храним знаете кои), таксите ги вдигнаха двойно, градския транспорт го вдигат на година 1-2 пъти, квартирата ми е 650 евро (сравнително евтина), карта за транспорт 100, ток, вода, парно 150, интернет и тел. 50 за храна 350-400. Смятайте какво ми остава за живот! И това пак подчертавам е при добра заплата и евтина квартира, а при по-ниска заплата просто нищо няма да ти остане.
20
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много невярна и манипулативна статия.Средната заплата в Германия изобщо не е такава.Разликите в заплатите в изоточна и западна идват от това, че при обединението умишлено беше срината икономиката на източната част (както и в Бг се случи между другото). Изкупиха доскорошните предприятия и всичко се закри. Хората обедняха тотално. Продължават да държат разликите поради факта, че на фащ не им трябва силна Германия, а разделена. Така по-лесно е управляват. Бежанците беше част от плана на фащ.
19
17
 
10
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
50 гдини комунизъм на никого не прощават, даже и на Германците!
18
0
 
25
 
! Отговори
Изравняване преди 7 години
Доколкото разбрах, борят разликите с мигранти. Още 1о годинки мигранти в Западна Германия и ще се изравни с Източна.
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за ужас! Да ценят навлеци, които идват от девет земи в десета, повече от собствените си сънародници!
16
15
 
9
 
! Отговори
горките хорица преди 7 години
Живеят в една държава, говорят един език. Много хора имат роднини на запад и практически са същите хора. Разликата може да се обясни само с опустошението което е настъпило в душите на тези хора вследствие социализма.
15
1
 
4
 
! Отговори
wc преди 7 години
kolko pecheliat pobeditelite....hamerikanci i russsnaci...
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, баба Меркел е определила над 100 МИЛИАРДА долара до 2020 за "интеграция" на мигрантите. Много печелят, няма що. Ще скъсат нормалния данъкоплатец от данъци.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западногерманците срещу източногерманците... тактиката на ЕС- разделяй и владей. Жалка история.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официално заплащането на час е с разлика в центове, между източна и западна Германия. Жените са по-лошо платени, като чужденец се почва на минимума около 9 Е на час, но в източна Германия наемите са по-ниски т.е. има и + и -. И все пак е Германия. Господстват цайт фирмите, т.е. не те назначават директно, а през посредник. Магазините не работят до никое време, като в БГ, но пък фабриките са денонощно, работа на 3-4 смени нещо обичайно.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче впечатление прави,че тия дето най-много обичат и искат бежанци са или бежанци или такива където до тоалетната не ходят без охрана.И реално като чуят бежанец си представят умиращо от глад детенце в Сомалия,ридаещо над мъртвите си родители.
10
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 години
In den letzten Jahren ist das durchschnittliche Gehalt immer weiter gestiegen und liegt heute bei 41.000,- Euro brutto...туй за 2015 год. а от БРУТО до ЧИСТО Балкан разлика, особено в Германия. Алооо, джурналята, ам четете преди да пишете, че ше земе някой да ви повЕрва де !!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А у Бегето работната заплата е 350 камька!Редовно си дьним ракията у дискотеката и от 22год... благодарение на нашите управници слушаме старият хит куче влачи рейс!
8
0
 
13
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до 8 ох милия, блаженни са верующите и наивниците, дали има по бедна държава е европа с хсйка милиардери и рая мизерстваща украинска.
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчоДисбаланс между Русия и Крим няма. Има дисбаланс между Крим и Украйна, че кримляните обедняха повече, а Медведя им каза трай бабо за хубост.
6
14
 
9
 
! Отговори
ЗА КОЯ РАЗЛИКА ,БЕ.. преди 7 години
....МЕЖДУ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ....И "ЦВЕТУЩАТА БЪЛГАРИЯ ОТ "СОЦА".ЛИ ....ХА,ХА,ХААААААААА.....ГДЕТО , НАШИТЕ МОМИЧЕТА СЕ ПРОДАВАХА , ЗА ПО ЕДНИ НАЙЛОНОВИ ЧОРАПОГАЩНИЦИ И КУТИЯ С ТОБЛЕРОНИ , ЛИ.....??!!!ЗА ТАЯ "РАЗЛИКА" ЛИ ИДЕ РЕЧ.....???????????????
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бегай *** бабо, бегай и ти на запад кво чакаш?
4
4
 
19
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ми победена страна как да е?
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, какво като има разлики, нали си имат мигранти?
2
14
 
9
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
а иначе феновете на Русия в кавички, не пропускст да лаят как имало дисбаланс между Крим и Русия вече втора година.