Вишеград на път да надвие Брюксел за миграцията

ЕНП прегърна идеята за "гъвкава солидарност" вместо квоти за бежанци
5 окт 2016 08:14,
21
 Вишеград на път да надвие Брюксел за миграцията
Снимка: Reuters

Вишеградската група държави са на път да удържат стратегическа победа над Европейската комисия, след като най-голямата група в Европарламента - ЕНП, сигнализира, че е готова да смени подхода за справяне с миграционната криза.
 
Лидерът на християн-демократите Манфред Вебер заяви в Страсбург, че групата му "е отворена за гъвкавата солидарност", предложена от Полша, Чехия, Унгария и Словакия.
 
Четирите държави настояват Брюксел да се откаже от квотите за заселване на бежанци, а вместо това всяка държава да участва в разрешаване на кризата с каквото може. Словакия например е изградила лагер в близост до австрийската граница, в който се грижи за бежанци, потърсили убежище от Виена.
 
Вишеградската група е против квотите и въпреки че преразпределянето на 160 000 души от Италия и Гърция беше одобрено от всички държави, Полша и Унгария не са взели нито един бежанец от квотите си за година. Словакия приема само християни, а Чехия е подслонила 12 души.
 
Според Вебер, чиято група е излъчила председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и мнозинството еврокомисари, смята че "гъвкавата солидарност" трябва да е база за преговори в търсене на ново решение за миграцията. Темата за бежанците и икономическите имигранти ще е един от акцентите на срещата на върха в Брюксел след 2 седмици.
 
"Вишеградските държави протягат ръка и ние трябва да  я приемем и да търсим общи решения. Трябва да намерим компромис в Европа, защото ако не го направим, ще бъдем изправени пред края на шенгенската идея и затваряне на границите", заяви Вебер.
 
Позицията на ЕНП се различава от мнението на Европейската комисия, която настоява квотите да се изпълняват, тъй като след одобрението на европейските лидери, те са задължение за страните членки. За година обаче са прехвърлени едва около 5821 души, а действието на решението изтича идното лято. От българската квота от 1302 души, досега са приети 21.
 
Евентуална промяна на европейския подход към миграционната криза вероятно ще засегне предложението на Еврокомисията за въвеждане на постоянни квоти за бежанци, което в момента се обсъжда в евроинституциите. Комисията го предложи през май квотите и глоба от 250 000 евро за всеки отказан бежанец.

Само преди дни Жан-Клод Юнкер също допусна, че на страните трябва да се даде повече свобода на участие в решаването на проблема. Засега обаче Еврокомисията отказва коментар дали ще изтегли законодателното си предложение.
 
Вебер добави, че загрижеността на източноевропейците за квотите е сериозна и трябва да се уважава. Според него унгарският референдум е показал, че хората се притесняват от миграционната политика на ЕС.

В същото време, той настоя да не се драматизира излишно и разтълкува отказа на унгарците да се явят масово пред урните като доказателство, че политиците преувеличават опасностите.
 
Според лидера на християндемократите позициите на повечето държави по проблема са ясни и те трябва да се върнат на масата на преговорите, за да потърсят общи решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИВА ОРБАН !!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са истински лидери, а не като нашия да върти опашка постоянно.СЕГА НОВАТА НИ ВЪНШНА ПОЛИТИКА Е НАСОЧЕНА КЪМ БЪРЗО ПОДОБРЯВАНЕ НА ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ТАКА Е БОЙКО, КАТО НЕ ИЗБРА ВИШЕГРАД СКАТА ЧЕТВОРКА, А ИЗБРА ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКАТА ШВЕДСКА ТРОЙКА, КЪДЕТО НЕГО ГО ПОМПАТ ЗА С/КА НА ОСТАНАЛИТЕ ТАКА ЩЕ Е ..... ХАХАХА
11
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ами щом ще има глоби - Да не ги отказваме тогава. Но менюто в лагерите да бъде единствено свински пръжки с кисело зеле. Закуска, обяд и вечеря - Само това. Ако си поискат допълбително - Може. Е така ще стане "И вълкът сит и агнето цяло"!
10
0
 
20
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Нека първо стане ясно!!!! Кои всъщност са всички тези хора - всички без документи, и с хиляди евра (ЕВРА!) джобни пари ?! И защо всички идват точно в определени държави?!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми харесва решението на Словакия да приема само бежанци християни.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе кви квоти, кви пет лева, как се мести толкова народ от тук-там? Това да не са картофи? Тарамбуките се намърдват в уредените държави и няма изринване на тези търтеи. Решението е да не пускаш вълци в кошарата и после да ревеш като вдовица за ***.Какво не е ясно?
7
0
 
18
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Щеше да е много добре , с България да стане "петорка" , но ние вместо политици си имаме ибрици .
6
0
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
250 000 евро за отказан терорист?!? Повечето хора, включително и самите терористите, не сме виждали толкова пари на едно място. Започвам дълбоко да се съмнявам в автентичността на така наречената "Европейска" комисия.
5
0
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Меркел обърна пашачинката след като губи изборите и я замерят при всяка публична изява. Тук трябва да стане същото. Идват избори. Герб трябва да ги загубят и да дойдат патриоти
4
0
 
40
 
! Отговори
koni преди 7 години
Когато имаш достойнство, винаги има респект от теб! Когато се даваш лесно, всички те е..ат! Като при жените....
3
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците преувеличават опасностите ? Когато тези политици защитават държавите си и правят огради преувеличават.А когато тези които казваха че са против оградите а после правят огради в техните държави какви са? В Кале 4м.ограда е добре а в Унгария не.Ако не бяха Вишеградските държави положението щеше да е още по зле.
2
0
 
35
 
! Отговори
Marin преди 7 години
Tи си стой.на село и приемай *** и скакалци между другото- имате ли РЕП там?
1
63
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разни такива "частни клубове" като Вишеградския не би трябвало да съществуват. Те са повече вредни отколкото полезни.