Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават

Мартин Щулц ще се срещне с Кристия Фрийланд и премиера на Валония
22 окт 2016 11:13,
46
Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават
Снимка: архив, Reuters

Преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Twitter председателят на Европарламента Мартин Щулц. Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония.

Вчера Кристия Фрийланд обяви преговорите за приключили и провалени, след като Белгия не гласува в полза на споразумението заради твърд отказ от провинция Валония да го подкрепи. Фрийланд смята за невъзможно постигането на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. 

Още по темата

"Работихме много усилено с Европейската комисия и много държави членки, включително Германия, Франция, Австрия, България и Румъния. Но за нас е очевидно, че Канада и ЕС не са способни да постигнат международно споразумение, дори когато става дума за страна, която има европейски ценности и е толкова любезна и търпелива като Канада. Канада е разочарована и аз лично също съм много разочарована. Работих много сериозно, но мисля, че е невъзможно", каза Фрийланд.

Междувременно Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази опасения за международната репутация на Европейския съюз, ако няма сделка с канадския премиер Джъстин Трюдо на 27 октомври.

Не става дума за юридическа или техническа дилема, това е повече вътрешна политика на Белгия, отколкото проблем на международните отношения, посочи Туск.

Европа няма да бъде смятана за надежден партньор при други търговски споразумения, ако не подпише това с Канада, заяви пред БНР германският икономист Себастиен Дулиен. Според него по този начин Европейският съюз ще изгуби шанса си да оформи световния търговски обмен според собствените си ценности.

Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Еврооа може да действа в глобалната търговска система. Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения, каза Дулиен.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Давай Валония! Не може да се постават интересите на частни корпорации над интересите на държавите.И въобще трябват ли ни Шулц и Юнкерът? След изтичане на мандата им къде ще работят Голдман Сакс, Ситигруп къде? Комисионната за подписване на СЕТА и ТТИП колко е? Няма ли някой да им изпраска на банковите сметки на тия и да ги пусне на Уикилийкс?
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пол, мачкай брюкселските ***!
11
0
 
32
 
! Отговори
чиста диктатура преди 7 години
Това си е чиста диктатура на корумпираните и декадентни бюрократи в Брюксел! Защо няма обществено обсъждане на СЕТА? Защо някакви съмнителни типове от ЕС се срещат в тъмни стаички с лобиисти от съмнителни канадски картели и се "разбират"? Защо темите на преговорите бяха обявени за секретни и дори депутати нямаха достъп до тях? Защо решенията и за България се вземат в Чужбина, в Брюксел, а не в София? Защото някой плаща на политиците ли?
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина,....................а до тогава ще ни напълнят с ГМО,ще ни пораснат по 3 глави и ще подскачаме на 1 крак,та няма да ни трябват визи за никъде.
9
0
 
12
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Измислените държави имат свойството впоследствие да се разпадат и да създават проблеми. В Близкият изток виждаме един такъв стогодишен експеримент при това с група от държави. В Европа схемата е същата. Белгия преди 200 години е създадена като буферна държава между Франция и Англия. Имаме примерите на Югославия, Македония, Молдова, Босна. До такива простотии може само интересчийската политика на Великите сили да ни доведе.
8
1
 
26
 
! Отговори
истинските европейци преди 7 години
Валонците са истинските европейци! Във Валония, във Ватерло, Наполеон беше бит. Във Валония, в Ардените и немците бяха бити. Тук загубиха битката и алчните канадско-американски концерни!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко манипулативно започва статията преговорите били "продължавали", а новината всъщност е, че преговорите се провалиха и са прекратени.
6
0
 
22
 
! Отговори
Paul Magnette преди 7 години
Paul Magnette, шефа на регионалното валонско правителство, деградира Юнкер&Компания и ги понижи до най-посредствени статисти. Сега Paul Magnette преговаря от името на 500 милиона европейци, а не клоуните от Брюксел!
5
1
 
22
 
! Отговори
демократор преди 7 години
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни дават в ръцете на алчните канадски и американски концерни. А ние имаме само правото да плащаме високите заплати на политиците.
4
1
 
22
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Валония обяви ТВЪРД отказ - за какви преговори бълнувате?! Ако сте намислили някакво изнудване - това е друго нещо.
3
2
 
26
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
Бившият книжар, Мартин Щулц ще се срещне с Кристия Фрийланд и премиера на Валония. Излиза, че Шулц е на страната на канадските концерни, против Европа!
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
STOP CETA!!!!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За къде тая припряност? Не може ли "маняна"да се проведат тия преговори?