Плажовете в Гърция бяха пълни, хазната се оказа празна

Парите се вливали в България, или просто са присвоени
28 окт 2016 07:29, Петя Славова
21
Плажовете в Гърция бяха пълни, хазната се оказа празна
Снимка: архив, Reuters

Най-накрая лято, в което гръцката туристическа индустрия отново да покаже положителни резултати след изобилие от кризи - икономически и бежански. Странно защо обаче това не се отрази на приходите в хазната, коментира германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

Спадът на резервациите в Турция и други страни, възприемани от почиващите като по-малко стабилни, се отрази положително не само на Испания и Италия, но и на Гърция.

От януари до август 2016 г. 17,19 млн. туристи са посетили балканската страна. В края на краищата, броят им е с 1.8% повече в сравнение със същия период за миналата година.

Въпреки това Гръцката централна банка (банка на Гърция) не даде толкова добра оценка на ваканционния сезон през настоящата година. И това изглежда странно.

Банкерите намериха дразнещо противоречие в цифрите. Въпреки рекордно присъствие на почиващи приходите от 9,25 млрд. евро предходната година са паднали през настоящата до 8,43 млрд. евро - с цели 8.8%.

Някои експерти вярват, че посетителите са просто по-икономични. Въпреки че идват често, те правят резервации в последната секунда на най-ниски цени. Но други специалисти от индустрията смятат това обяснение за наивно. Според тях, причината за спада в доходите е много проста: някой просто си е присвоил приходите.

"Това явление трябва да се анализира. Подозираме укриване на данъци в големи размери", коментира директор на хотел на туристическия остров Родос, пожелал името му да остане анонимно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: туристиГърцияхазна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами поредното доказателство - като увеличаваш процента на данъка ефекта е обратен. Никой не иска да плаща 20-30% данъци! Да ги обложат с 8% и да видят как ще съберат двойно повече догодина.
16
0
 
3
 
! Отговори
Имала Меркел - Дала преди 7 години
Гърците обичат да вземат - не да дават.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто тази година както и предходната българските баровци пак са отишли на почивка с бурканите си и покупките от Кауфланд.Германците липсват с със скъпите хотели.
14
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Който трябва е разбрал. Който виси по форумите остава с пръст в устата (може и на друго място). А хазната не е празна, просто стига само до когото трябва.
13
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До ян ко Грешиш.
12
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
НИМА...? Е КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ.....МНОГО ИНТЕРЕСНО ????
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брееееее как не съм разбрал, че парите се вливат в България, че да взема един черпак и да гребаааа и да гребааа
10
0
 
13
 
! Отговори
нора преди 7 години
От десетина години ходя в Гърцияя не помня някъде да са ми дали касова бележка. И после Меркел била виновна, че държавата им фалира
9
2
 
1
 
! Отговори
Dio преди 7 години
И да са дошли в България ние не сме ги видяли. Пишат за около един милиард евро. Май не съм чул в България за година да са се увеличили инвестициите с 1 милиард. Май пак минават покрай нас и са тигнали до Швейцария.
8
0
 
16
 
! Отговори
Турист преди 7 години
В Гърция не дават касови бележки. Отиваш вечеряш или обядваш и накрая един хвърчащ лист със сметката. Хора, определено, имаше повече от минали години. Цените бяха вдигнати с 20-30%, но просто дребните хотелиери и ресторантьори не плащат нищо на държавата. За сравнение, в България, ми издадоха касова бележка за такса тоалетна. За чадърите също дават, а в заведение още повече.
7
3
 
13
 
! Отговори
ян ко преди 7 години
то пък при нас един сезон мааа. Всяка година сезона е рекорден, а от лято на лято все по-празно става черномоерието. Хората навътре в страната могат да ги излъжат но тия дето са по морските населени места не мога. Сезона с всяка изминала година става по-къс
6
3
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
До АнонименНе, пич. Нашите по докуманти са пълни. Има ли туристи, няма ли все тая. Декларират едни приходи, плащат данъците в-у тях (ДДС е 9%) и едни добри парици са изпрани. И хазната доволна, и "хотелиерите"
5
0
 
36
 
! Отговори
?! преди 7 години
И къде в статията пише как се вливат в България и кой го твърди това ?
4
2
 
27
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
"коментира германското издание Der Spiegel, цитирано от "Фокус"." Едно време беше радио Москва. Сега журналястите слушат само Der Spiegel и Дойче Веле...
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гръцките хотелиери явно са като нашите - крият обороти и не плащат данъци.
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И вчера тук пишеше, че България е посетена от 11 милиона туристи. България, която е на светлинни години след Гърция в туризма. И тук партенки.
1
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно пък, че българите разбраха нещо от самохвалните предизборни приказки на Ангелкова и Тиквения й шеф за туристическия сезон в БГ. Защо тогава хазната е празна и тези хубавци теглят заем след заем и то не какви да е, а все от по няколко милиарда.