Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Белгия даде съгласието си без промяна и на запетайка от договора
Обновена: 29 окт 2016 07:30 | 29 окт 2016 07:30,
234
Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва  утре!
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия СЕТА в неделя по обед в Брюксел. За това се разбраха президентът на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо, минути след като Белгия обяви, че е готова да се присъедини.

Час и половина преди изтичането на крайния срок - полунощ, четири от петте регионални парламента на Белгия разрешиха на правителството да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Валония, Брюксел-столица, както и депутатите от френскоезичната и германоезичната общности одобриха белгийската позиция, договорена в тежки преговори. Парламентът на Фландрия не беше събиран извънредно, защото даде зелена светлина от самото начало.

Още по темата
До необичайната серия от вотове се стигна, след като преди 2 седмици парламентът на Валония наложи вето и така блокира подписването на СЕТА, насрочено от ЕС и Канада за 27 октомври.

Сега валонци гласуваха с 58 на 5 гласа за СЕТА, като само зелените останаха против.

15-дневните преговори между Валония, Европейската комисия, Канада и федералното правителство на Белгия, завършиха с изготвянето на декларация, която няма да промени и запетая от текста на търговското споразумение.

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха в петък вечер добавянето на белгийската позиция към документите на договора. Тя се състои от 4 точки. Две от тях уточняват ролята на регионите. Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА.

Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право.
Това задължение обаче не е обвързано със срок.

Белгия беше последната държава, членка на ЕС, която трябваше да даде съгласие за подписването на СЕТА и след гласуването на европейските посланици за добавянето на мнението на Белгия, ЕС е напълно готов да подпише споразумението.

В окончателния си вид СЕТА ще съдържа освен текст с анекси и още 36 декларации и изявления, както и интерпретационен документ, който пояснява как ще се прилага.

До ратифицирането на споразумението от националните парламенти на 28-те държави от ЕС и от канадския, СЕТА ще се прилага временно. Част от разпоредбите, включително арбитражният механизъм ще бъдат задействани едва след приключването на всички ратификационни процедури.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще премахне 99% от търговските мита, запазвайки квотите за внос и износ върху някои селскостопански продукти. Европейските компании ще получат достъп до канадските държавни обществени поръчки.

140 европейски земеделски продукта със защитени наименования ще се продават само под своето име в Канада и ще бъдат предпазвани от копиране.

Преди да влезе в сила СЕТА трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Очаква се това да стане преди края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черен ден за гомняшкофилите, иначе светъл празник за европейците!!!
17
3
 
19
 
! Отговори
Българина преди 7 години
За това избираме патриотично правителство за да ни извади от тия л на
16
5
 
5
 
! Отговори
Ут къдя нъ къдя преди 7 години
До 14Кой го избра това правителство, нали аз, ти, той, тя, нали ние, вие те...Или ти изобщо не си направи труда да гласуваш!?
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравявам всички европейци!!! Хайде скоро и ТТПИ!!! Хаирлия да е!!!
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМО е смесване на растителния със животинския свят, което по естествен път в природата няма как да се случи. Домати с гени от медуза, за да бъдели сочни, жито и царевица с гени от скорпиони, за да издържало на суша и т.н. Семената на такива растения са ялови, те не покълват, така че за всяка нова реколта всяка година ще трябва да се купуват семена от големите корпорации, за да се сее.
13
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се държи така както социалистическия блок преди 89г. Тогава каквото заповядаше СССР ,ставаше и нямаше мърдане. Сега е същата работа , но господарят е задокеанския "брат". Но тогава беше "диктатура", а сега е "демокрация". Пълна скръб.
12
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направиха Европа канадска провинция! А ореваха че сме били 16 република на СССР. Че това е по-лошо и от комунизъм.
11
3
 
29
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Честиито на местните производители! Честито на държавата сега ограбващите минни и концесии ще могат да съдят държавата че не плаща на работниците им!
10
3
 
48
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Тук новината е че Белгия е е вкарала 4 защитни клаузи за земеделците. А ние какви клаузи вкарахме. Сигурно защита на бб от народен съд. Мръсен предател да му пукне целия род до корен
9
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искахте ЕС , искахте НАТО , искахте европейски ,,ценности '' , искахте друг да ви определя живота - сега нямате право да роптаете - ще изълнявате всичко което ви се натрапи , робски народе !!!
8
4
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Нищо още не са открили иначе щяха официално да го заявят, това са само предроложения за положителни емоций на евроатлантиците....
7
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, русофилките нещо не ги свьрта от вчера като откриха нефт в черно море , и днес най нахално се подписва договора с канадците за свободна тьрговия в ЕU! Дойде им в малко повече с днешната инфор....
6
5
 
48
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Кой народ е избрал канада ?. Мен никой не ме е питал, продажното правителство е дало съгласие.
5
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до аномалия 3!Хайде стига с тия твои проста щини!Русофил си до костите това разбра! Не се сьрди но Бьлгарския народ избра Канада за твое сьжеление не рус!
4
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМО храните са канцерогенни, клето означава сигурен рак. Само че тези които гласуваха няма да ядат от тях. Да му мислят обикновените хора които пазаруват от хипермаркетите.
3
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво предатели. Напълнихте пеликанските гушки с долари, а народът ще нагъва ГМО.
2
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А честито !Огънаха ви китките най сетне. Яжте сега пластмаса....
1
35
 
13
 
! Отговори
кеф преди 7 години
Ушитaта ще започнат да пишат злобни коментарчета след 10 секунди.