Полша ексхумира тялото на бившия президент Лех Качински

Започна ново разследване на самолетната катастрофа от 2010 г.
Обновена: 14 ное 2016 15:46 | 14 ное 2016 15:46, Елка Василева
20
Полша ексхумира тялото на бившия президент Лех Качински
Снимка: архив, Reuters

Полша започна ново разследване на самолетната катастрофа в Смоленск от 2010 г. с ексхумация на тялото на най-известната жертва - бившия президент Лех Качински, съобщи ДПА.

Прокуратурата съобщи, че Качински е първата жертва, чиито тленни останки ще бъдат ексхумирани от гроба му в Краков заради разследване на самолетната катастрофа, което се очаква да продължи поне година.

Самолетът на Качински се разби на 10 април 2010 г., докато се опитваше да кацне в Смоленск, Русия. Загинаха всичките 96 души на борда, включително президентът и десетки полски политически и военни лидери.

Шест години по-късно инцидентът продължава да подхранва теории на конспирацията и да вреди на отношенията с Русия. Консервативно-националистическото правителство на Полша се съмнява, че случилото се е резултат от човешка грешка и затова разпореди разследването да бъде подновено.

Няколко членове на семейства на жертвите са написали отворено писмо, протестирайки срещу ексхумациите.

Ярослав Качински, братът близнак на починалия президент, е настоящият лидер на управляващата партия "Право и справедливост", която пое властта в Полша миналата година.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много метежи и псевдо революции, много убийства са извършени от подлите руснаци.Затова всичките им съседи ги мраззят.На руската политика не трябва да се вярва Никога.
11
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Спомням си българската следа с папата.Ще я измислят и тази.
10
1
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
И какво е останало от тялото на президента. Катастрофирал самолет, после горял. 6 години се е разлагал? Гнусари. Няма ли да го оставят в покой. Некромани.....!
9
1
 
3
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
Ваше право!Но, ако наистина се ръководите единственно от желанието да научите Истината то не я пречупвайте през призмата на фобията и пристрастията!Това се отнася за всичко в живота, защото Истината има само едно лице, а не е многомерна и удобна, като лъжата!
8
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
До А1Тъ пак, ако се докаже, че част от жертвите имат огнестрелни рани в телата---------Наистина ли считаш, че тайните служби на РФ се ръководят от толкова елементарни хора та да се дисредитират по толкова груб и елементарен начин???Имай предвид, че полските клужби също са се постарали да определат пречините за катастрофата при това веднага и на място!И какви "нови причини" ще търсят, които не са забелязали след първот разследване???лппЕ, ако е сарказъм - точно в десятката!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 - за руската външна политика може да се напише какво ли не - например че за 3 дни отровиха 2 пъти президента на Афганистан , след като първия път решили че са сбъркали и е бил спасен от руски лекари . Въпросния човек беше вдигнал не каква да е , а комунистическа революция в задния им двор и трите изненадани разузнавателни служби на СССР решили че товае работа на американците . Преди няколко седмици се опитаха да направят преврат в Ч.Гора , да убият премиера , както и президента на Сърбия
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А1 - то и ти да си поляк и ти ще си изперкал от русофобия , това важи за всичките им съседи .
5
6
 
9
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Поляците съвсем изперкаха с русофобията си!Усилено търсят причина за руска "следа" за авио катастрофата!И разбира се ще направят всичко възможно и невъзможно за да я намерят, дори ако трябва някак си да я скалъпят,за да оневинят пияния до козирката Лех Качински, в момента на катастрофата и от неадекватните заповеди чути, след като бяха изслушани записите от черната кутия на самолета!
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ СЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ КАЧИНСКИ Е БИЛ ПИЯН КАТО КЮТЮК.
3
12
 
11
 
! Отговори
рашин преди 7 години
След Катин с Сталин и Берия идват Качински с КГБ и Путин.Няма оттърване от комунистическите изчадия.
2
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремълците са рецидивисти по свалянето на граждански самолети, в цял свят са известни
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чудно ми е какво ще докажат , това са глупости , може да пишете всякакви неща за руснаците но те няма да посегнат на правителсвенна делегация в тяхната страна , пак някой се мъчи да вкарва интриги