След италианското "Не" на Европа й предстоят изпитания

ЕС търси смислен отговор на Brexit, Тръмп, на икономическите проблеми
6 дек 2016 22:00, Елка Василева
14
След италианското "Не" на Европа й предстоят изпитания
Снимка: архив, Reuters

Оглушителното "не" от италианските гласоподаватели на референдума за конституционната реформа, свикан от премиера Матео Ренци, не беше отхвърляне на ЕС или на единната европейска валута, както смятат ликуващите популисти от целия блок.

Но вотът, който ще отстрани Ренци от поста му, наистина е значително поражение за Европа в момент, когато лидерите й се мъчат да намерят смислен отговор на Brexit, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и на икономическите си проблеми, пише Ройтерс.

С един замах италианското "не" добави още една страна към списъка на държавите от ЕС, които най-вероятно ще бъдат заети с вътрешните си проблеми през 2017 - годината, в която холандците, французите, германците, а вероятно и британците, ще отидат до урните.

Наред с това то изпраща предупреждение към другите европейски реформатори като Франсоа Фийон, консервативния водещ кандидат за президентския пост във Франция, който обеща поне пет референдума за утвърждаване на вътрешнополитическата му програма, ако бъде избран през пролетта. В по-близка перспектива въпреки сравнително спокойната реакция на финансовите пазари вчера, вотът ще задълбочи притесненията от недофинансирания банков сектор и икономическото бъдеще на третата по-големина държава от еврозоната.

Това на свой ред може да усложни сметките на Европейската централна банка, която в четвъртък ще решава бъдещето на спорната програма за изкупуване на облигации.

"Засега това няма да върне Италия към кризата", заяви Марсел Фрацшер, ръководител на Германския институт за икономически изследвания в Берлин и бивш високопоставен служител в ЕЦБ. "Но означава изгубено време за една страна, изправена пред огромни проблеми с банките си, огромен държавен дълг и висока безработица. Съществува сериозен риск, че ходът на реформата сега ще се забави."

Ренци, смятан от европейските си партньори за опора на стабилността в страна, където политическите кризи са се превърнали в норма от десетилетия, получи едва 40 на сто подкрепа на референдума - много по-лош резултат, отколкото предвиждаха социологическите анкети.

Той претърпя поражение само няколко дни след като дълбоко непопулярният френски президент Франсоа Оланд, също от левицата, се огъна пред политическата реалност и обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Оттеглянето на Ренци може да доведе до предсрочни избори в Италия догодина. То увеличава рисковете до властта да се добере евроскептичното Движение "5 звезди", макар че шансовете му остават ограничени.

След като гласуването за Brexit имаше лош изход за Дейвид Камерън през юни, за втори път тази година лидер на голяма страна членка на ЕС обвърза бъдещето си с резултата от референдум и загуби - факт, за който се вкопчиха евроскептичните пропагандатори в блока.

"Италианците отхвърлиха Ренци и ЕС", коментира в Тwitter лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

"Това гласуване ми изглежда повече против еврото, отколкото за конституционни промени", добави Найджъл Фараж от Партията за независимост на Обединеното кралство.

Но за разлика от Великобритания анкети показват, че солидно мнозинство от италианските гласоподаватели са за ЕС и еврото. Те бяха насърчавани да гласуват с "не" от всички големи партии в Италия с изключение на Демократическата партия на Ренци. По тази причина неговото поражение, което той претърпя в деня, в който австрийските избиратели отхвърлиха крайнодесния кандидат за президент на балотажа, не прилича толкова на отхвърляне на Европа и на политическата върхушка, а по-скоро на сериозни грешки в сметките от страна на Ренци.

"Когато премиер, който ще бъде запомнен с идването си на власт чрез старомодния партиен преврат, свика национален референдум в страна, която все още се мъчи да излезе от три последователни рецесии, може да очаква неблагоприятен резултат", заяви Никълъс Спиро от консултантската група "Лореса" в Лондон.

Това няма да смекчи въздействието върху Европа, чиито лидери обещаха да разкрият виждането си за ЕС след Brexit в италианската столица през март на 60-ата годишнина на Римския договор. Кой ще бъде домакин на форума сега остава открит въпрос.

Същия месец холандците ще отидат до урните, а британският премиер Тереза Мей се очаква да задейства член 50 от Договора за ЕС, след което ще започне да тече двегодишният период до излизането на Великобритания от ЕС - срок, утежнен още повече от изборния календар в Европа.

Само месец по-късно ще се състои първият кръг от френските президентски избори. Анкетите показват, че той ще има за резултат двубой между Льо Пен и Фийон - твърдия консерватор, който е за радикална промяна на френската икономика чрез сериозно орязване на работните места в държавния сектор и премахване на 35-часовата работна седмица.

Фийон предлага общо пет референдума: един за включване на принципа за балансиран бюджет в конституцията, втори за реформиране на регионалните власти, трети за промени в пенсионната система, четвърти за имигрантските квоти и пети - като отглас от референдума на Ренци - за съкращаване на броя на парламентаристите.

Далеч повече от италианския референдум гласуването на французите се очертава като преломен момент за Европа и политическия й елит. Фийон без съмнение ще наблюдава какво ще се случи в южната съседка на Франция, подготвяйки се за битка.

"Френските избори ще бъдат сериозно изпитание за Европа", заяви Доминик Моаси от института "Монтен". "За да победи Льо Пен, Фийон ще трябва да се премести към центъра. Ще трябва да разреди с доста вода виното си".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
... преди 7 години
Очевидно е, че Европа има големи проблеми, но въпросът е от кога и какво ги предизвика.От калто Европа се напълни с "бежанци " /терористи/ големите сили започнаха да напускат сала ни ... а ние.. ние се дупим на където ни се каже
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До като не ви харесвадрога.....
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа залита наляво . Десен да си на тоя Свят на дело , а на слова ритай топката наляво .
8
0
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
"Европа я у равлява бабичка"Каква бабичка.Избират я съвсем други хопа. Обкръжението й трябва да се гледа.В Германия управляват турциВ опозиция - пак те.
7
11
 
3
 
! Отговори
като не ви харесва преди 7 години
Европа, местете се в руския кeнeф.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки път, когато има референдум европейският елит е шокиран от резултата. И се започват едни обяснения и носене от десет кладенци вода защо тоя *** народ гласува така. После идва драматично хвърляне на оставки, а Меркел и Оланд пак се снимат заедно и обясняват, че ЕС ще е още по-силен и сплотен/!?/ Явно има пълно разминаване между елит и народ.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Триполовите от брюкселското зейе все още не искат да разберат че хората в страните от ЕС не искат да са *** на едни самозабравилисе фашизоидни ***. Една шепа корумпирани брюкселци пригласяйки им още толкова от останалите държави които им свирят на дудуците както го правеше и в момента го прави една пловдивска баракуда взимат по 20 000 евро на месец и си мислят че всичко на всички им е пълно и равно. НЕ Нее нито пълно нито равно защото с два аршина никой не мери като го правят трополовит
4
16
 
7
 
! Отговори
В грешка си №3 преди 7 години
В БРЮКСЕЛ----НАЙ-ГОЛЕМАТА ГРУПА Е НА ЕВРО-СОЦИАЛИСТИТЕ /...пребоядисаните комунисти и левичари , като Съргея ,Бареков Йотовицата и пр./ТЕ СА ХОРАТА ---КОИТО СПЪВАТ НОРМАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА СЪЮЗА И СА ПРОВОДНИК НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ , А ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ СЪЗДАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАКОНОВИ ПРОСТОТИЙ В ЕС!ЕТО ОТ КЪДЕ СЕ ВМИРИСВА РИБАТА .....В БРЮКСЕЛ!!!!/...от червения вятър /
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С един замах италианското "не" добави още една страна към списъка на държавите от ЕС, които най-вероятно ще бъдат заети с вътрешните си проблеми..."===Ето това изречение обяснява абсолютно всичко! Страните имат купища вътрешни проблеми, за които ЕС просто НЕХАЕ, а гледа собствената си бюрократщина да върви. Затова беше Brexit-а, затова е кашата в Италия, затова е надигането на националистите и крайнодесните в Европа.
2
13
 
6
 
! Отговори
Американчо преди 7 години
Всичко им по по най.Ние си оставаме с Дойчланд, оти иначе Путинария чака в засада.
1
5
 
8
 
! Отговори
НИЩО ЛОШО НЯМА ,БЕ.. преди 7 години
ЕС---ПРЕДЕ ВСИЧКО Е ИКОНОМИЧЕСКА СТРУКТУРА .....А СЛЕД ТОВА ИМА ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ТАКАВА.....!ЕСТЕСТВЕНО , ВСЯКО НАЧАЛО ---- Е ТРУДНО ....!ЕС---ЩЕ ПРЕРАСТНЕ И ВЪВ ВОЕННА СТРУКТУРА !ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО!!!