Юнкер: Грешат, ако смятат, че е дошло време за разпад на ЕС

"Без ЕС никоя страна членка не може да има политическа тежест в света"
9 дек 2016 15:52, Елка Василева
56
Юнкер: Грешат, ако смятат, че е дошло време за разпад на ЕС
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните, изкушени да водят отделна политика от тази на общността, че не биха могли да съществуват без Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат", заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света, отбеляза той.

Днес представляваме значителна част от световната икономика - 25 процента от брутния вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15 процента, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно, предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.

Юнкер, който днес навършва 62 години, е единственият действащ политик, присъствал на срещата на върха в Маастрихт на 9 декември 1991 г. По онова време той е финансов министър на Люксембург.

На срещата в Маастрихт държавните и правителствени ръководители на 12 европейски страни, в това число френският президент Франсоа Митеран и германският канцлер Хелмут Кол, се споразумяват Европейската общност да се превърне в съюз, припомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мъка ще си умрее руската измеет, на мъка...цял свят мачка рускоо-азиатската кочиина. Подигравката с недоносеното кремълксо недоноосче е пълна. Мечтайте кутевски помиярии за разпада, мечтайтее :) Докато мечтаете гаврата с ушанките продължава :)
17
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В най-бавният случай след около 35 години.Тогава мюсюлманите ще са мнозинство навсякъде в изключение няколко държави- Полша,Дания (може би),Унгария и още 2-3 макс.Просто мнозинството ще го закрие тоя съюз.Ще обяви халифат.Толкова е елементарно просто трябва да извадиш калкулаторът и да сметнеш с тоя темп размножаване и идващи бежанци кога ще се случи.
16
3
 
60
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аааааааа....чак сега ми просветна - понеже намаляваме - "Те" ни попълват с афганистанци...пакистанци...араби и африканци!!! Ураааааа!! Олекна ми на душата! Колко пр*имитивни пара*зити смятат да импортират от тези 10те милиарда??? В Бангладеш на територия колкото нашата - са се свряли 180 милиона...с други думи - цяла Русия! Каква икономика бе - Ба*рабан телешки - както е тръгнало ще ни докарате на нивото на Индия - ще ви работим за шепа ориз - и ще ни лъжете колко сме добре! Га*дове мр*ъсни!!!!!
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЗАЩО ТУК СЕ ТРИЯТ ПОСТОВЕТЕ, КОИТО СА С БЛАГОПРИЛИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ?
14
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ЗАЩО В РУМЪНИЯ, ПОЛША И ПРИБАЛТИКА НЯМА МИГРАНТИ?
13
0
 
46
 
! Отговори
блажени са вярващите преди 7 години
До Анонимен 18България се намира на геополитически разлом, ако не си забелязъл берлинската стена я преместиха от Прибалтика до Малко търново, а където имеа стена, има и сепариране. За какво си мислите ни лишиха от стратегическа инфрструктура, щото ни е пял вече дядо поп.
12
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България дори и в границите на османската империя не е била толкова добре колкото в ЕС. Алтернативата я знаете азиатския съюз с Иран, Армения и Русия.
11
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е мечтата на амерофилистициите-обамофили! В главите им е само разпад....разпад на ЕС, унищожение на Русия, разпад на Русия....За това живее американската измеет. Хубаво е, човек да има мечти. Приказките за този разпад ги слушаме 30 години вече. Някои от тези дето ги говориха се споминаха даже....
10
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иска им се на кутевските помиярии :))))))))))))))))
9
3
 
41
 
! Отговори
Жан-Клод-Ван-Дам преди 7 години
Кажи кога ще тръгват обществените поръчки за лагерите, че измрееме от глад.
8
21
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е мечтата на русофилистициите-путинофилии! В главите им е само разпад....разпад на ЕС, унищожение на САЩ, разпад на НАТО....За това живее руската измеет. Хубаво е, човек да има мечти. Приказките за този разпад ги слушаме 30 години вече. Някои от тези дето ги говориха се споминаха даже....
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно ЕС ще се отърси от емигрантите.
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дам, а сега като имаме идна политическа тежест на пуделчето на САЩ, някак не ми допада. За да имаш тежест, трябва да си я изволювал, а не да се правиш.
5
15
 
36
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Много разумни аргументи.Но народите не се ръководят от разума а от страховете си....и популистите това и чакат....
4
0
 
51
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Не знам,но ние много олекнахме.
3
3
 
40
 
! Отговори
главения магистър преди 7 години
Прав е човекът. И аз като ми се окучи кучицата и ми не трябват кутретата ги мятам на бунището на края на селото. После всички в къщата щастливи и доволни от чисота и порядък. Цялото село хвърляме кутрета на бунището (ако си търси някой).
2
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAI MNOGO MISLI SA RASPAD NA. ES, - RUSIA.! TIA OT ES MISLAT KAK DA SE RASVIE BISNESA NA IZTOK, AKO MOJHE TA DO KITAI.
1
1
 
68
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Интересно изказване, което навежда на въпроса дали ЕС е съюз между равни партньори или бащиния на чиновниците в Брюксел?