Мартин Шулц се е отказал да се кандидатира за канцлер на Германия

"Шпигел": Той вече не очаква номинация от своята партия
30 дек 2016 14:10, Елка Василева
13
Мартин Шулц се е отказал да се кандидатира за канцлер на Германия
Мартин Шулц. Снимка: архив, Reuters

Мартин Шулц, председателят на Европейския парламент, който обяви, че се завръща в германската политика, се е отказал да се кандидатира за канцлер на Германия на изборите догодина. Това пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Без да посочва източник, изданието отбелязва, че Шулц е дал да се разбере пред свои доверени хора преди Коледа, че вече не очаква да бъде номиниран за канцлер от политическата си сила - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), и затова няма да се кандидатира.

Решението му, ако се потвърди, най-вероятно ще разчисти пътя за председателя на ГСДП Зигмар Габриел, който може да стане човекът, който ще се изправи срещу канцлера Ангела Меркел на парламентарните избори през септември 2017 г.

При такова развитие именно Габриел ще има думата за определяне на номинацията. Много от членовете на ГСДП са на мнение, че председателят на ЕП би бил сериозен конкурент на Меркел в съревнованието за канцлерския пост и затова са се опитали да убедят Шулц да обяви публично кандидатурата си. Ако той направи това, решението за номинацията вече няма да е на Габриел, а на членовете на партията.

Председателят на ГСДП, който се явява "естествен" кандидат за канцлер, вече обяви, че при наличие на повече от един кандидат ще има вътрешни избори. В такъв случай Шулц би бил явен фаворит.

ГСДП ще обяви официално името на кандидатурата си във втората половина на януари.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Будала преди 7 години
Първо на логопед и след това за канцлер. Псевдосоциалист, надут пуяк!
6
0
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Прав е Анинимен 8. Всички стари партии в Германия станаха Блок-партии, подобно на политическата ситуация в бившето ГДР. Единствено АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ дава надежда за промяна. Моето семейство ще гласува за АзГ (AfD) !!! Преди Нова Година хиляди граждани спонсираха с 10, 20, 50 или 100 Евро АзГ за да може да участва в предизборната кампания. На 30.12. АзГ обяви че са постъпили 2.240.000 Евро и благодари на всички патриоти.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демагогигия след демагогия. Мужду този и Меркел няма разлика. Всички са слуги на еврогейатлантизма. Няма ПЕС няма ЕНП. Всички са на подчинение на Белия дом. Изхода е един Европа управлявана от Националисти и Патриоти. Те нямат господари от ЕС и НАТО.За Германия управление на националистите и никакви Християндемократи. Иначе ги грози съдбата на Турция-атентат след атентат.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО БЕ, МАРТО? КВО ТИ КАЗВАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НА ЮНКЕР?
3
0
 
9
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
Този ще опере пешкира за глупостите на Меркел!
2
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
псевдосоциалист и евробоклук колко години подкрепяте меркел докато тясьсипваше германия и европа банкети в еп ядене и пиене от сутрин до вечерс моите пари и пьрви гласуват санкции срещу русия
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Книжар. Истински плъх.