Британски печат: Мей се отметна, поиска нови избори

Тя може да се окаже най-могъщият премиер от II световна война насам
19 апр 2017 10:00, Елка Василева
34
Британски печат: Мей се отметна, поиска нови избори
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей смая страната си, като се отметна от своите обещания и призова за предсрочни общи избори, докато Великобритания е на път да навлезе в един от най-несигурните периоди в най-новата си история. Министър-председателката заяви, че само избори могат да гарантират едновременно, че опонентите й няма да саботират Brexit-а и че Великобритания ще в силна позиция в преговорите с Европейския съюз, посочва британският в. "Индипендънт".

Изходната й позиция изглежда по-силна от тази на всеки друг партиен лидер от десетилетия, така че екипът на Мей се почувства достатъчно уверен да обяви, че тя няма да участва в никакви телевизионни дебати през предизборната кампания, допълва вестникът.

Надеждите за анулиране или промяна в становището за миналогодишния референдум са окончателно разбити, посочва в. "Файненшъл таймс". На 9 юни сутринта след обявените от нея вчера общи избори Тереза Мей може да се окаже най-могъщият британски премиер от Втората световна война насам.

Още по темата

Тони Блеър беше контролиран от враждебен министър на финансите, а Маргарет Тачър трябваше да се съобразява с профсъюзите, които тогава все още имаха някакво значение.

При Мей няма подобни пречки и ако се вярва на допитванията, които показват, че консерваторите водят с толкова, колкото е делът на гласовете за лейбъристите, тя ще разполага с мнозинство, което превръща парламента във формално средство за утвърждаване на решенията й.

Още преди да встъпи в длъжност, Тереза Мей категорично изрази виждането си, че предсрочни избори са нежелателни. На 30 юни миналата година тя заяви, че "общи избори не бива се свикват преди 2020 г." Изявлението й беше недвусмислено и досега бе мантра, към която тя неизменно се придържаше. По-рано този месец на въпрос възможно ли е да се свикат предсрочни избори нейният говорител отговори, че такова нещо няма да се случи, припомня в. "Гардиън" в редакционна статия.

Сега обаче това в крайна сметка ще стане и то само защото Мей вижда в него партийно предимства за консерваторите. Министър-председателката представи решението като правителствено, но е съвсем очевидно, че то е лично нейно.

При това положение трябва да е абсолютно ясно следното: Великобритания и гражданите й не искат тези избори. В правителството няма криза, Мей не губи гласове в Камарата на общините, а Камарата на лордовете не й се противопоставя. Законодателството не е в опасност, няма война, нито икономическа криза. До Brexit-а има две години. Правителството не се е изчерпало откъм идеи. Опозицията не е готова. Мей би трябвало достатъчно добре да знае, че за британските премиери, които поемат поста по средата на мандат, няма конституционна необходимост от личен мандат, особено ако са в такава доминираща позиция, както е сега. Вместо това парламент, който би трябвало да работи пет години, ще трае само две, само защото Мей смята момента за подходящ да смачка Лейбъристката партия на Джереми Корбин, заявява редакционната колегия. Искането на Тереза Мей за предсрочни избори е вреден за политиката обрат.

Избирателите не трябва да й връчват празен чек за условията на Brexit-а, подчертава "Гардиън".

Тереза Мей поема голям риск, свиквайки предсрочни избори. Провалът ще е пагубен, пише в. "Дейли телеграф". Трябва да признаем, че Мей със сигурност умее да изненадва и не само страната, а и собственото си правителство. Същият премиер, който твърдеше, че предсрочни избори биха били вредни за Великобритания, понеже ще отвлекат вниманието на правителството от основата му задача по осъществяването на Brexit-а, сега сам иска да дръпне ръчната спирачка и да обясни колко велика е тази идея, допълва вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Великобритания ще в силна позиция в преговорите с Европейския съюз" -- тия neдaли - англичаните - съвсем са изперкали - Велокобританията им е в много слаба позиция и ЕС не искат да преговарят кой знае колко с тях.
31
3
 
0
 
! Отговори
Вили преди 7 години
Много мъдра жена. И смела. Де да бяха повечето политици като нея....
30
1
 
2
 
! Отговори
)))))) преди 7 години
Особено противна и антипатична женица. Беше се изцепила, че флотата им ни пазела. Аз друга флота освен хамериканската не съм виждал да ни пази. Помните героичната фрегата Кук, дето напълниха шалварите и хвърлиха рапорти за напускане. Това беше голяма жертва от страна на Америка за нас!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз Фараж, дето искаше референдума и спечели, нещо не се чува напоследък. Що така?!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, Борисовски номера, нови избори, дрън, дрън.
27
0
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
Европа вече веднъж показа на Мей, че не знае какво прави, като застанаха от страната на Испания за всички сделки касаещи Гибралтар, на което всички на острова гледаха като гръмнати. Ами как така ще застават на страната на Испания? Просто, Британия вече е извън ЕС въпреки, че формално не е напуснала. ЕС ще си вземе всички пари по всички договори до 2022 и после ще се чудят защо никой не се грижи вече за интересите на островчето. Досега Европа ги подкрепяше сега вече са сами.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Великобритания ще в силна позиция в преговорите с Европейския съюз" Хахахаха, ако на изритването като мръсно коте му казват преговори, да Великобритания ще е в мнооого силна позиция, да.Позиция партер и ботуш 48-ми номер в *** за максимално ускорение и добра начална скорост. Това ще са така наречените "преговори". АХАХАХАХАХАХАХА!
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24Както казах тука си ми харесва от 10 000 години. Ама май не скиваш буквите от сорроска злоба и не можеш да четеш от евроатлантически бяс. Пращай баба си у Сибир, а ти се пръждосвай в Гранд Каньон.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22!Като не ти харесва Европа, вьри в Сибирландия да пасеш овцете!
23
1
 
4
 
! Отговори
JB Shotland преди 7 години
Брутиния, като дрьпна чертата забеляза огромните печалби от Евросьюза! За туй, преди да си видял реката не си згьвай крачолите драги ми алармаджии брекситчии!
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нас българите не са ни нужни нито Великобритания, нито ЕС. Поне от 10 000 години живеем тук, и сме се справяли чудесно и без тях. И ще изкараме поне още толкова след като те изчезнат.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИМА ДЪРЖАВИ ДОНОРИ И ДЪРЖАВИ ПИЯВИЦИ!!!!ДОНОРИ СА ГЕРМАНИЯ, НИДЕРЛАНДИЯ, ФИНЛАНДИЯ!!И ПИЯВИЦИ СА НАЙ-ГОЛЯМА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОЛУЧАВАЩА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА КОЕТО ДАВА КАТО ЧЛЕНСКИ ВНОС ПЮС ПОЛЗИТЕ ОТ БЕЗМИТНАТА ЗОНА ЗА СТОКИТЕ И! СЛЕДВА ГЪРЦИЯ ЕДИН ЦИРЕЙ КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ГО ИЗРЕЖАТ НО УВИ ОСТАНА!С ДВЕ ДУМИ КОГАТО НАПУСКАТ ПИЯВИЦИ ЕС ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ МНОГО ДОБРЕ!!! КОГАТО НАПУСКАТ ДОНОРИ ТОВА Е ЛОШО!!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ РЕДОМ С ГРЪЧМУЛИТЕ ЕТО ТОВА Е ДОБРЕ
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неква фитка подала оставка, лъгала и се отметнала от това което е говорила и вече я изкараха най-моггъщата. Ингилизка му работа.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свобода и независимост за Шотландия и Ирландия! Стига британски гнет!
18
2
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕ.....ПОЧНА ВЕЧЕ ДА ГИ ГОНИ ШУБЕТО БРИТАНЦИТЕ .....ХА,ХА,ХААААААА..КАК НЕМА ДА ГИ Е ШУБЕ......КАТО ГУБЯТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ ПАЗАР-----ЕВРОПЕЙСКИЯ!ЗАЩОТОТО-----НЕ Е ВАЖНО КАКВО И КАК ЩЕ ПРОИЗВЕДЕШ.....А, .ВАЖНОТО Е ----КЪДЕ ЩЕ ГО ПРОДАДЕШ!!!!!"НЕ МИ ХВАЛЕТЕ СТОКА ......ХВАЛЕТЕ МИ ПАЗАРИ" --- е казал Еврейна....!!!!!!!!!!!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А госпожа Мей каза ли на коя скорост би желала да се движи в Европа? ЛицеМеркел трябва да и постави условие - или дясно кормило или ще си караш само на Острова и само на първа, кола собствено проузводство и ако имаш бензин, разбира се. Тоя път английските тарикатщини няма да минат.
16
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Хаха, тая *** ли е могъща? :)Горката не може да скърпи бюджета само и за това един от друг по *** планове предлага и и ги отхвърлят. Нито данъка на селф-емплоймънта успя да повиши нито ДДСто. Пуснали са я за бушон и така лошо ще изгърми, че дупка ще остави. :)
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шубето е голям страх.
14
2
 
20
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Най-доброто за английските *** тепърва предстои. Ще ядат един голям... сладолед, от който ще ги заболи много гърлото.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЯГАНЕТО ОТ ОТГОВОРНОСТ Е НАЙ-СЛАБАТА ПОЗИЦИЯ!!!!!!ТАЗИ Е НАЙ-СЛАБИЯ ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!! А ВЕСТНИКА Е ПРОДАЖЕН *** НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО И УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ПОДЧИНЕНА НА КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО!!МЕЙ Е НИКОЙ И ОТ НИЩОТО ДОЙДЕ В НИЩОТО ЩЕ ОТИДЕ ЕДНА ПИОНКА ВРЕМЕННА!!!--------------НАГЛОСТТА НА АНГЛИЧАНИТЕ МИНАВА И ТАЗИ НА ГЪРЦИТЕ!!!!!