Французите отхвърлиха политическото статукво

Ще удържи ли и този път т.нар. "Републикански фронт"?
24 апр 2017 09:02, Елка Василева
132
Французите отхвърлиха политическото статукво
Снимка: Reuters

След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън".

Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур.

Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание.

Още по темата

През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс".

Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник.

От Втората световна война антиимигрантското крайнодясно не е било толкова близо до идването на власт във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Но впечатляващото постижение на Льо Пен на вчерашните избори е толкова обезпокоително, че още при обявяването на първите прогнозни резултати минута след затварянето на последните изборни секции фактически всички нейни големи опоненти сред 11-те кандидати призоваха тя да бъде победена на балотажа и приканиха поддръжниците си да гласуват за Макрон. Въпросът е дали този традиционен за френската политика междупартиен, антикрайнодесен "Републикански фронт" ще удържи и този път, пише американското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да ти обясняваме, щом не си схванал досега няма смисъл да ти се обяснява.
90
6
 
2
 
! Отговори
к9 преди 7 години
Ако може някой да ми обясни какво ще спечели България и българина от разпадането на ЕС.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може да допускат до избори и да се гласува за сексуално извратени хора? Дали ще е педдофил или геронтофил - няма значение - разликата е само в годините. Важното е че е негоден за президент тоя Мак(а)рон.
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният звучен шамар за кремлинското жуже! Гаврата продължава.
87
1
 
6
 
! Отговори
олеллеле преди 7 години
гражданска война ли има във Франция, както в Турция????малииии идва края на света май, то навсякъде "граждански войни" или това е само в главите на болните мозъци, то и в Сащ имаше 1-2 дена викане по улиците и после кой от къде е....
86
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Не е "Републикански Фронт", а НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ, има разлика.
85
4
 
10
 
! Отговори
аве тука преди 7 години
що не казвате за евразийския съюз, ква благина е там, нали в ЕС - ад? Примерно в Киргизстан, беларус, Таджикистан, Майна райнастан... къв лайфе, а товарищи?
84
4
 
5
 
! Отговори
Масква преди 7 години
в Масква обявиха 3 дневен траур...
83
10
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Жалко.Въпреки че харесвах идеите на Марин Льо Пен няма как да спечели защото е жена .Жените не стават за високи държавни постове освен това в последно време където има битка Мъж срещу жена винаги мъжът печели!
82
0
 
2
 
! Отговори
Търпелив преди 7 години
Колкото протестърите бяха представени за алтернатива на статуквототук е същото хахахахха
81
8
 
11
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Мъка,мъкаааа.Колко им се искаше на кремълските фенове след брекзит да има и...Нема как другаре-разпада на ЕС се отлага за неопределено време...
80
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво статукво са отвръхлили отвърлили? Този Макарон за дето гласуват миналата седмица им каза как атентатите били нещо нормално и французите трябвало да свикнат. Нормално било вече. Прости са колкото нас.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще отхвърлят коняка, виното и гъшия пастет и ще минат на пилаф.
78
3
 
7
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Най-жалкото е,че алтернативи,като Льо Пен не са никакви алтернативи,така е навсякъде. Собствениците на държавите поставят хора,които изглеждат,че не са от статуквото за да тушират народния гняв
77
0
 
1
 
! Отговори
Lumruz преди 7 години
ами не ....
76
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Точно така - мажоритарните избори променят всичко - за това са забранени в България.
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руспофилиистик-путинофиилската, рубладжийска *** пак е на колене.
74
1
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Най - голямата (поредна лъжа) е заглавието на статията!
73
4
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Ако от изборите зависеше нещо отдавна щяха да ги забранят!
72
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Французите отхвърлиха политическото статукво"От 11-те кандидати само Макрон имаше ясна противопутинска политика. Наистина статуквото във Франция се пропука. В България от 21 кандидати имаше само един с ясна противопутинска политика и той спечели 1%. Беше избран най-зависимият от Кремъл, човека със сесесерската фуражка,пенсионираният *** със зелени чорапи Радев.