Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!

Имало напрежение между западно и източноевропейските страни
22 юни 2017 08:01, Петя Славова
55
Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде Ройтерс.

В интервю пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро" и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западно и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт.

Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел казва, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в нелеки отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока, пише БТА.

"Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици", подчерта Макрон в интервюто.

Говорейки ден преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата.
"Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон.

В интервюто, в което отговори на въпроси за Европа, сигурността, борбата срещу радикалния ислям, войната в Сирия, Макрон определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като "непредвидима" и "източник на безпокойство за света". Той изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата.

"Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени", каза Макрон.

Според френския президент Европа трябва да възприеме общо подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята.

Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа.

По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт.

Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава.

Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство и напомнят на позицията на Москва че няма реална алтернатива на Асад, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си беше ясно,че френския макарон е "мек". Кои принципи се нарушават?....Меркел покани нашествениците,а сега ги праща в източна Европа- Ела ми на гости,че да видиш как вкусно готвят комшиите.Принципът е ясен-ние ви налагаме,вие ни слушате...Полша,Унгария,Чехия и Словакия имат политици,които мислят за нац. интереси на държавите си,а не като нашия пудел,който върти опашка пред изперкалите западни толерасти!
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ТАКА МАКРОН. ДА СИ ПЛАЩАТ.ЩО ТО СОЦА ГИ РАЗХАЙЛАЗИ. ИСКАТ ПАРИ АМА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ГИ ЗАБРАВЯТ ТОВА Е КАТО ОТ ПОП СЪЛЗИ И ОТ ВОЕНЕН ПАРИ.
5
13
 
3
 
! Отговори
елинпелин преди 6 години
Напълно е прав. Ние сме Андрешковци, които искат само да получават, без да дават.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страните, които използват финансите на съюза, а нарушават принципите му, са Индия, Пакистан, Афганистан, Ирак, Мароко и тем подобни.
3
1
 
22
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
миии, аз нямам против, не е зле бизнеса в българия виреещ върху еврофондове да поизмре, въобще това раздаването на пари е гнусня.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макароне, гушкай си бабата и не се изказвай неподготвен! Централноевропейските страни са единствените, които имат реална представа за нещата, които се случват на този континент!
1
0
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Почна да се произнася. Я виж как ги разбира тези работи