Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!

Преди речта си той взе и участие в масов протест в Барселона
22 окт 2017 09:26, Петя Славова
119
Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!
Снимка: БТА

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Още по темата

Това заяви вчера в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите. . . е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
12
 
4
 
! Отговори
ПИЧДЕМОН ГУРБЕТЧИЕВ преди 6 години
АЗ МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НАЧЛЕН 155 И НЯМАХ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАВЯ ТАКЪВ НЕЗАКОНЕН РЕФЕРЕНДУМ ,НО ДРУГАРЯ ПУТИН МИ ПЛАТИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА ОРГАНИЗИРАМ НЕЗАКОННИЯ РЕФЕРЕНДУМ ! ХЕМ МУ КАЗАХ ,ЧЕ КАКТО ВИНАГИ ПУТИН ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ХВЪРЛЯ НА ВЯТЪРА ПАРИТЕ НА И БЕЗ ТОВА МИЗЕРУВАЩИЯ РУСКИ НАРОД ! НО ДЕБЕЛАТА ГЛАВА НА ПУТИН ОТ ДУМА НЕ РАЗБИРА И МИ КАЗА - НЕТ ПРАБЛЕМ ,ВЗЕМИ ТЕЗИ НЯКОЛКО МИЛИОНА ДОЛАРА И ПРАВИ КАКВОТО ТИ КАЗВАМ ! А АЗ МУ ОТГОВОРИХ - ПАК ЩЕ ЗАГУБИШ КАКТО ВИНАГИ !
45
5
 
8
 
! Отговори
Marsian преди 6 години
Че то било много лесно бре.Референдум-нова държава,референдум-много голяма заплата,референдум-безплатен петрол,референдум-безплатно жилище ...Да ,референдума е хубава демократична форма на управление.
44
5
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
ти за коя България пишеш...можеш да говориш за кърджали , че е съюзник на ердо но България никога няма да е съюзник със поробителя си турция и ние сме естествени геополитически...врагове
43
14
 
6
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Путинчо между другото страстно желае да скара България и Турция, но България и Турция са естествени геополитически съюзници и Реджеп ага това много добре го знае и не си прави илюзии. И парашутът на Путинчо ще се отвори само наполовина, колкото да не умре веднага, а да се помъчи.
42
14
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.И ЩЕ ГО НАПРАВИ С ПЪЛНО ПРАВО ! А П.ИЧДЕМОН И СЪМИШЛЕНИЦИТЕ МУ ЩЕ ЯДАТ ДЕБЕЛИЯ ИСПАНСКИ Х.*** ! НИЩО ХУБАВО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ИЗМЕННИЦИ НА РОДИНАТА ,КОИТО СЕ СТРЕМЯТ ДА СЕ ОТЦЕПЯТ ОТ РОДИНАТА СИ ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ПОДПИСАЛИ КОНСТИТУЦИЯТА КОЯТО НЕ ПОЗВОЛЯВА ОТЦЕПВАНЕ ОТ ИСПАНИЯ ПОД НИКАКВА ФОРМА !
41
15
 
9
 
! Отговори
Капутин преди 6 години
Руските *** пак се изхождат по тема, която им е абсолютно непонятно. Бленуват и бълнуват за разпад на ЕС и подкрепят неистово един абсолютно незаконен и нелигитимен референдум, при който малцинството се опитва да наложи насилствено своето мнение на мнозинството. Фактите са, че провеждането на това мероприятие е подкрепено от по-малко от половината население на областта Каталуня и е извън закона в Испания. Руски *** отвайте да се борите за независимостта на Чечня, не се бъркайте в ЕС !!
40
0
 
3
 
! Отговори
ОТ 4 КМ преди 6 години
До Анонимен 48Иди в балкана за гъби,ще ти се отрази добре!
39
11
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".АБЕ П.ИЧДЕМОН , ТИ НЕ ЗНАЕШЕ ЛИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЧЛЕН 155 ОТ ИСПАНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ?! ВАШИТЕ ДЕПУТАТИ НАВРЕМЕТО НЕ ПОДПИСАХА ЛИ ДОГОВОР ,ЧЕ КАТАЛУНИЯ НЯМА ДА ИСКА ОТЦЕПВАНЕ ОТ ИСПАНИЯ ?! СЕГА ЩЕ ЯДЕТЕ ДЕБЕЛИЯ ИСПАНСКИ Х.*** !
38
15
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Нищо не послъгвам, резила на Путин в Истанбул е медицински ФАКТ и го има документиран на всякакви носители. Путинчо тропаше с краче и пищеше срещу лошата Болгария, която не ще да му играе по неговата ***.
37
2
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
стотици трилиони генерирар китай ??? и от къде каро търговията му с ес е 600 млрд а с щатите 500 млрд .. значи около 1,2 трилиона.... и с кого търгува за останалите 99 трл...с марс може би ?? а не произвежда китай а частни китайски фирми и по -точно западните фирми които са си изнесли производсвото там . почти никой на запад не купува китайски марки а само западни(които са произведени от техни филиали по целият свят)
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите винаги говорят както им отърва защо ни плашиш другарю Пучдемон с Франко , ами къде остави Сталин , Ленин и други , които колко народа претопиха в името на "светлото бъдеще"? ех развали се далаверата да строиш с "някои" бизнесмени казина , хотели , писти...а , и магистрали , Ицата щеше да е тренер на националния , а може и шеф на каталунската телевизия..., айде ние тук в България позволихме това да стане , ама толкова ли са слепи 2 милиона каталунци , толкова ли ги облъчиха?
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По улиците на нй красивия град в света На арсенал текат реки от кръвта на гражданите на Барселона.Пролива я испанските тежковъоръжени фашисти садисти.
34
1
 
2
 
! Отговори
ми така е преди 6 години
До Анонимен 45Или подгъзуваш,или без теб,това са условията!Ако щеш!Така се прави обществено мнение!
33
0
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
ехааа и викаш тия милиарди от прокарването на тръбата руснаците щяха да ги дадат на България ?? защото ние произвеждаме такива тръби !! газпром щяха да намерят някакви подизпълнители а лапачката щеше за остане за тях ,все едно кинтите от санирането да отиват при работниците-подизпълнителя..ти за балъци ли ги имаш.таксите трябваше да делим 50 на 50 с руснаците а при северен поток те са 100 % за немците защото сп само излиза на немският бряг а после ползва немската система.
32
6
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
България не е спирала Южен поток.Южен поток го спря Путин, и то на съвместно заседание с Ердоган в Истанбул. Това беше един от най-великите политически гафове на всички времена, Путин се ос ра до ушите. Нервите му не издържаха, съскаше и плюеше по България като злобен карлик, и то от Столицата на Османската империя. А България не е спирала никакви руски проекти.
31
2
 
4
 
! Отговори
Тупой русофил преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТа значи за Косово може, а за Каталуния неможе.--------------- Кралство Испания не е признало Косово, за кой хиляден път трябва да ти се напише, за да го осъзнаеш, жалко полурузско го мно?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Ицо си е прав. Вижда той нещата в дълбочина.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истинатаимаше развети знамена на СССР. Ясно е кой иска да клати нещата в ЕС. Рашка, никой друг.
28
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Като подходим по класическия начин към проблема-"Кому е изгодно това?",ще стигнем и до същността!Та кой има интерес от раздробяване и отслабване на Испания?Кой успя да втълпи на каталунците,че са нещо много по-различно от останалите испанци,че са нещо повече?Само една сила има такива възможности и интерес,сещайте се коя е.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ1992 г на референдум в Татарстан 62% гласува за излизане от РФ. Джуджето обаче не е навито, а ?