Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските

Европа трябва да решава кой влиза, не трафикантите, казва канцлерът Курц
Обновена: 20 дек 2017 07:05 | 20 дек 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
47
Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде пример с България като държава, управлявана от крайнодесни партии, в опит да защити новото австрийско правителство, с чийто канцлер Себастиян Курц се срещна късно снощи в Брюксел.

"Ще работим с всички австрийски министри по най-добрия възможен начин. Така, както работя с крайнодесния коалиционен партньор на г-н Ципрас. Както работя с крайнодесните партии в България и в Словения. Не виждам защо се прави проблем за Австрия, когато се правим почти слепи за останалите партии. Това е проевропейско правителство и толкова", каза Юнкер.

Председателят на Еврокомисията добави, че "не е въпрос дали съм разочарован, радостен или тъжен, а че "правителството има проевропейска позиция". Той увери, че всички австрийски министри ще бъдат приемани в Брюксел, "както правим това с демократично избраните министри от останалите членки".

Външният, вътрешният и министърът на отбраната, както и вицеканцлерът в новия австрийски кабинет са членове на крайно дясната Партия на свободата, която членува в Европейския парламент в групата на Марин Льо Пен. Самият Курц е християндемократ, също както и Юнкер.

Новият австрийски канцлер бе приет в Брюксел само ден, след като кабинетът му се закле, и увери шефовете на евроинституциите, че ще води проевропейска политика.

Още по темата

31-годишният премиер настоя, че Австрия е силна демокрация и че изборът, направен от народа в честни избори, трябва да бъде уважаван.

Той обеща, че страната му ще остане член на Съюза и ще отстоява “силен ЕС”, в който държавите-членки имат повече независимост от Брюксел.

Австрия, която ще бъде председател на ЕС веднага след България, вече обяви, че ще се съсредоточи върху намаляване на европейските регулации, справяне с миграцията и със сближаването между Изтока и Запада.

Запитан дали би приел квоти за разселване на мигранти в ЕС, Курц каза, че не квотите, а затягането на външните граници на ЕС е разрешението на миграционната криза: “Ние трябва да решаваме кой да влиза в Европа, не трафикантите”.

Курц добави, че ЕС трябва да се справи с незаконната имиграция, ако иска да запази свободното движение в границите на Съюза.

Австрия е една от шестте европейски държави, които от две години прилагат проверки по вътрешните шенгенски граници. Виена изтъква миграцията като причина за това.

Преговорите за съставяне на правителството във Виена продължиха над 2 месеца след предсрочните избори  на 15 октомври, в които Народната партия на Курц спечели 31,5 на сто от гласовете. Коалиционният партньор, Партия на свободата не е бил в управлението от 14 г., когато беше оглавявана от Йорг Хайдер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Да ги видим БГ-патриоти от ОП:Атака-проруска партия;НФСБ-прозападна , антируска партия;ВМРО-македонски националисти.Трите партии са като орел, рак и щука, няма ли кой да му каже на Юнкер?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ ТОВА, КАТО ПРЕГЛЕДАТЕ ИСТОРИЯТА НА ВМРО ШЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ФОРМАЦИИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.
41
0
 
1
 
! Отговори
случаен преди 6 години
ХДС е партията на католиците в Германия, за какви СОРОСКИ глупости се дуднат тук ..
40
1
 
0
 
! Отговори
Солидарношч преди 6 години
Юнкер се прави на ларж с австрийците, защото са от една партия с Курц - ЕНП. Я, как обърна дебелия край на поляците, защото ги управляват консерватори, т-е- не от неговата партийна боя люде
39
1
 
4
 
! Отговори
ний сме си виновни преди 6 години
Станахме роби на соросо ***, ционисти, ислямисти, османисти и обикновени комунисти...
38
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Такава е политиката на Западните страни, източноправославните християни сме им врагове, но разбира се, не го казват официално.Толерират се двете турски партии в България - ДПС и ДОСТ, защото Западът(Англия, Франция и САЩ) не иска да има силна България.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо една етническа партия, която защитава интересите на мюсюлманската върхушка не е крайно-дясна, а коалицията от партии, коите се борят за онеправданите и издържащи всякакви мюсюлмански и неработещи индо-шведи е обявявана за крайно дясна. Защото мюсюлманската партия крещи по мегафона : "Българските патриоти са крайно-десни"? Затова ли маскарите патриотите? О неразумни псевдохристияни от Брюксел, защо повтаряте лъжите на мюсюлманите? Щом си мюсли, значи не лъжеш? Върха на простотията.
36
0
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Това разделение на леви и десни партии е много относително и фалшиво, то е за простия народ, за да могат социолози и политолози да лъжат и да печелят пари.
35
1
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Кой е казал на Юнкер , че ОП-НФСБ, Атака и ВМРО са крайно десни?Тия 3 партии са като орел, рак и щука, има големи разлики между тях.
34
1
 
2
 
! Отговори
ха преди 6 години
Защо един Българин ще мрази ЕС и ще иска България да излезе от съюза?България единствено печели от ЕС.Преди да влезе в ЕС България беше фалирала държава,нямаше работа и пари.Българите бяха като бежанците,бягаха за Западна Европа като разчитаха на трафиканти да ги прекарват с бусчета,камиони и квото се намери.На тези трафиканти се плащаше с долари,но избор нямаше,в България беше мизерия.90 процента от напусналите България,са от времето преди да сме в ЕС.Така беше едно време.
33
0
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Нашите патриоти не са крайнодесни, а обикновени тарикати. Те нямат никаква идеология. Дори на последния дебат в Европарламента за приемането на БГ и Румъния в Шенген, те говориха с проевропейските партии, че трябва да ни вземат, а не с крайната десница, че Шенген е отломка от миналото. Юнкер им прави голямо евала като ги легитимира като политически формации. Жалко
32
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 6 години
В България явно крайната десница е на власт, защото не допуска да изтичат бежанци на запад, даже си искат от Меркел тези дето са се изхитрили да избягат! Такава дясна партия се признава не само от австрийците, но и от Брюксел. Ашколсум на вожда им БББ (Бойко Борисофф Безсребърника)! Алах абкар и яхве таман!
31
0
 
2
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Народите на Европа се събуждат, а вълната от десни партии залива континента. Брюкселските зелки ще се съобразяват с десните патриоти и хоро ще играят ако трябва. Постепенно ще се свърши с пълненето на Европа с диваци, гейценностите, антихристиянската риторика, феминизма, многополовите глупости, левичарщината, отхвърлянето на семейните ценности, промотирането на дрогата и к...валъка... общо взето всичко сатанинско, чиято цел е да унищожи Европа ида кара белия хетеросексуален човек да се мрази.
30
0
 
2
 
! Отговори
пп преди 6 години
Нали правителството на тиквата не беше дясно? Сега приятелят на сикаджията ни дава за пример - в Австрия като у нас - десни с крайно десни.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, в ЕС вече няма помен от някакви идеали. Ако ще фашист да е, комунист да е...важното е далаверката да върви... Изключително безпринципни хора!
28
0
 
1
 
! Отговори
Игнажден е! преди 6 години
Да се внимава точно днес да не ни полазят през границата нелегални емигранти.Динко къде е?Пазете границата!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Treniraj, Junker! Skoro shte ti se naloji da rabotish samo s nacional-socialisti:) Malko po-kysno shte zaemesh otdavna zaslujeniq post na zatvornik v Buchenwald
26
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
До: 23Я па да нема?!
25
2
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 19Ти правиш ли разлика между патриот и националист?
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО ЮНКЕР! ЧИСТИ ЧЕРВЕНИТЕ ***.