Две българки на високи постове в Еврокомисията

Мариана Коцева оглавява Евростат, Андрияна Сукова ще е зам.-генерален директор
Обновена: 21 фев 2018 12:52 | 21 фев 2018 12:52, Елка Василева
22
Две българки на високи постове в Еврокомисията
Снимка: архив, Reuters

За първи път човек от България ще заеме поста генерален директор в Европейската комисия. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба.

От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Андрияна Сукова от България ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май.

Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева Андрияна Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция.

Назначаването на най-добрите хора на правилните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да постигне значителен напредък през 2018/2019 г. и след това. Днешните назначения включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори. Те ще увеличат значително броя на жените на тези ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г., се казва в съобщение на представителството на ЕК в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
та тази сукова беше тошева, от червеното котило, активна комсомолка и партайфюрер, после се намърда на топло като аграрен зам.министър, некомпетентна и алчна, ама сега май се пременила в псевдодемократична окраска и е гербаджийка, като повечето кариеристи и некадърници, ламтящи за постове и забравили, че представляват България и трябва да защитават и нашите интереси! пълен ***! за другата не мога да кажа нищо - не я познавам, но предполагам, че щом се е издигнала толкова, е пак от "нашия"
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #12: Би трябвало вече ,на всички мислещи,да им е станало пределно ясно - на ЕС им трябват такива подкупни и завлечени в престъпни дела управляващи на гаута,като нашето!Колкото са по-престъпни и подкупни,толкова по-лесно се управлват,което е манна небесна за престъпниците от Брюксел,а и от държавите гравитиращи окло оста Берлин-Париж.Тези уж "забележки и обвинения" срещу такива като нашите управници са само за камуфлаж!Не се връзвайте!Помислете,защо Румъния,бореща се с корупцията е с нас
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 10А представяш ли си какво щеше да е ако не сме в ЕС.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IvoАко си толкова интелигентен и знаещ, колкото претендираш щеше да пишеш с кирилица.
16
2
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Absolutni gluposti da vi kaja. Vsichki kluchovi pozicii v EC se darjat ot nemci , za da ima kontrol nad tova kakvo se sluchva. Tova che sa se preborili za 2 pozicii neznachi nishto. I tai kato sam v Bruksel i imam prqko nablideni nad tova kakvo se slujitelite sas slojitelite koito rabotqt v EC, moga ga vi kaja che tova e prah v uchite. Zadaite si vaprosa zashto Kristalina se mahna - zashtotoi napraviha jivota cheren, i tq si tragna sama. Sega ai imat udoben chovek na neino mqsto.
15
4
 
1
 
! Отговори
goog преди 6 години
До Ужас мой човек те са ги назначили там от няма и каде ... да има някой българин .... а иначе ти не се притеснявай за Европейският съюз , те могат да сикупят половината свят ако не и целия.Германия е световна суперсила и в скоро време и САЩ няма да могат да стигнат Германия
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калинки, калинки :) Много ми е смешно. Като знаем, че ББ събира кадрите си от светофари и барове и после ги държат само докато са удобни бушони, тая част с професионализма изобщо не я вярвам. Ама нищо де, на късмет да е.
13
4
 
7
 
! Отговори
Добра дума преди 6 години
Честито и на двете!Да кажем и нещо добро !
12
3
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Аз съм от онези 80% от българите които се надяваха с влизането в ЕС да бъдат стопирани възможностите за крадене на политическата ни върхушка и да възтържествува справедливостта, за съжаление вече доста години от ЕК излизат само констатации за липса на правосъдие и за корупция в БГ, но те са напълно непродуктивни и заразата вече започва да се разпространява и в европейските институции. Това е жалко и ужасно за всички нас.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Burzum"Гербераски калинки....."Щом ГЕРБ има влияние да назначава и в ЕС, както се опитваш да твърдиш, значи са сериозна, уважавана и силна организация.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УжасАз не виждам защо си ужасен след като предричаш че "ЕС явно отива към края си". Ами ти мразиш ЕС. Плащат ти да го разрушаваш и ти трябва да се радваш на труда си ако наистина вярваш че "ЕС отива към края си", а не да се ужасяваш.
9
7
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Като се има предвид, че госпожата е ръководила Българския НСИ и какви абсурдно неверни данни излизат от него, представям си какво ще се случи с европейския.Нашата статистика не може да изкара едни достоверни данни с които да може да се работи или прогнозира каквото и да е. Даже ние тука си я наричаме стъкмистика, защото е ориентирана най-вече в ОБСЛУЖВАНЕ на властимащите. ЕС явно отива към края си!
8
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завистта е лошо качество. Вместо да изпитат някакво задовлство и гордост долупишещите злобеят. Срам.
7
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си кадърен и способен, ще те вземат навсякъде. Браво на нашенките.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Тия двете ли са целия български народ?
5
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това доказва, че не сме втора ръка хора в Европа както постоянно се опитват да ни втълпят някои платени агенти.
4
7
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
За таза Коцева не знам, но Сукова- Тошева е пълна смешка и недоразумение!
3
6
 
23
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Гербераски калинки......при управлението на *** Тиквун мъжете са дискриминирани освен *** .....
2
7
 
29
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Дано не са като Мария Габриел дето изтръпвам като я гледам. Мисля че е бета версия на кукла с изкуствен интелект и не са го настроили добре още.
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тая полова дискриминация по полов признак само жени сме имали за комисари? Отделно имаме и две дето са българки само по паспорт.