В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?

Детските надбавки от Берлин – 200 евро, от София – 20 евро
22 мар 2018 21:35, Елка Василева
156
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Снимка: архив, Reuters

Децата са при баба в България, но родителите им работят в Германия и затова имат право да получават значително по-високите германски детски надбавки. Не всички в Германия смятат това за правилно, пише Дойче веле.

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България." Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над  215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки.

Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават германски надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя отхвърли предложението на германския министър.

Разликите в сумите са твърде големи

Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е твърде различен. В Германия  за първо и за второ дете се плащат по 194 евро на месец, а за трето  – по 200 евро. Полските родители получават 114 евро за второто си дете, а надбавки за първо дете има само ако доходът им е под определен размер. В Румъния и България е още по-зле: по около 20 евро месечно в Румъния и България за семейства с едно дете (при доход до 400 лв. на член от семейството), и 90 лева - за две деца.

През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина. Въпреки че процентът е толкова нисък, депутатите от „Алтернатива за Германия” настояват за промяна. Рене Шпрингер смята, че размерът на детските надбавки трябва да се приведе в съответствие с разноските за живот в страната, в която живее детето.

Срещу тези предложения от името на либералната СвДП възрази депутатът Матиас Зеещерн-Паули, който формулира по следния начин едно мнение, споделяно и от други: „За пореден път умишлено и в противоречие с истината у хората се създава впечатлението, че си имаме работа със систематична злоупотреба със социалните помощи. А това не е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
22
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До ТракЕ кое им е по-доброто на хърватите че изчезват по-бърже и от нас.Разликата е че Хърватия е била в Австрииската а ние в Османската империя!Тва им е по-доброто!
79
17
 
4
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Е Хърватитя прие истанбулската конвенция и пак са по напред от нас.Но за *** е важно да е гол , нищо че с *** в дирника.
78
4
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До Не вярвайтеЕ то оставаше да имат колкото Англия и Франция първите две владеят цяла Африка а Германия нема нито една колония.Не са малко като се има предвид че немското население е най-застаряващото а и тия все още не са си докарали роднините.
77
3
 
0
 
! Отговори
Деян преди 6 години
До Трак до 95-Tрак мръндиса ми са дърта баба да знаеш някоя?
76
2
 
5
 
! Отговори
Трак до 95 преди 6 години
Учи и се образовай , това ще ти отвори очите за света.Дано ме разбереш , защото написаното от тебе май детето ти го е писало.Добре , че отвориха границите , та хора като тебе да напуснат.
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ами от каква полза за тях некви ганйовчета няма полза верно е
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да ги потурчат с немски език и католици.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ ще скара с Меркел заради евреите и ромите от ВСВ.
72
5
 
1
 
! Отговори
Кой реве преди 6 години
На тея псевдопатриоти в Германия никой не им обръща внимание , но тука жалките ни медии им дават трибуна.Хора разберете , че в Германия тази партия е или осмивана или презирана.За нея гласуват само алкохолиците и наркоманите , понеже си мислят , че мигрантите им намаляват помощите от държавата.
71
14
 
3
 
! Отговори
Не вярвайте преди 6 години
Защо си мислите , че в Германия гъмжи от мигранти.При 82млн. души има три млн. турци и един млн. сирийци.Това са под 5 процента от населението.Само у нас са над 10 процента , а в Русия дори 25%.Проблема е в това , че до вчера нямаше почти никакви мюсюлмани в Германия(турците там са приобщени).Но знайте , че и сирийците ще се асимилират от немците.Те си знаят как.
70
1
 
9
 
! Отговори
ехоо преди 6 години
Щом си плащам данъците и работя в Германия , ще вземам катотях детски. Ако си плащам данъците в България , ще взема бг детски. Логично е. Ако вземам социални, а не съм работил и един ден за Германия, а и лапам и детски. Тогава не е правилно спрямо работилите в Германия.
69
4
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Е ти пък , заради една жена.А знаеш ли за хилядите български семейства , които буквално бяха осиновени от германци през деведесете.Германците са работливи и ученолюбиви , и заради това сега жънат успехи.Англичаните още ги боли от обединението на Германия.А сега с брекзита , сами се простреляха.Очаквайте нов военен съюз в ЕС с Германия начело.Няма кой да ни спре.
68
4
 
7
 
! Отговори
хюго бос до 69 преди 6 години
Много умен, няма що! Вместо на източноевропейци, ще плащат на черни и ислям, които ги бомбардират и нападат ежеседмично. Това си е тъпизъм, тотален. Но кой е казал , че имат мозък- една война не могат да завършат, и коли се оказа, че не могат да поравят. Е, поне на *** и джамик го докарват...
67
1
 
9
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Значи, много повече полски, румънски и т.н. деца получават добавки, но тъпата швабо- нацистка решава да се хване отново за българските деца, които са 2100. Няма ли най- накрая бг политик, който да постави въпроса с целенасочената антибългарска кампания в Хитлероландия, от медии, политици и партии? Но е права хитлерката да се оплаква- що искямски орХи чакат да бъдат издържани. Пожелавам им успех по пътя на ислямизацията им- грам жал нямам за тях, заслужават си и бомби, и ислям и бой...
66
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 6 години
пък си гледам двете деца в Германия и ми дават 390 евра на месец за двете.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време много обичах германците и си мислех, че и те ни обичат. Но имах приятелка от Германия и като видях как тя постъпи с мен, мога само да заявя, че германците са най-гнусните и долни същества на тази земя. Ще ги мразя до дъното на душата си докато съм жив!!!
64
1
 
7
 
! Отговори
Трак до 82 преди 6 години
Ако си мислиш , че милион ще промени нещо за добро , жестоко се лъжеш.Точно в България се нагледахме на циркове от хора получили пари от нищото.Олигарсите ни са от шофьор(Русев) до доносник(Доган).Добре , че лека полека се появяват и честни бизнесмени , най вече в ИТ сектора.И скоро ще преобладават , надявам се.
63
3
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
И милион на месец да ти дават , пак ще си беден за немците , щом така расъждаваш.
62
5
 
5
 
! Отговори
Малечко Палечко преди 6 години
Ако немците искат да сме с тях а не с Русия и базов доход по 1200 Евро,ще ни дават!
61
6
 
4
 
! Отговори
Трак до преди 6 години
Нали точно вие русофилите се радвахте на Алтернатива за Германия , сега защо мрънкате.Точно те имат българите за роми и това им е внушено от руснаците.Руснаците в Германия не могат да преглътнат факта , че немците ни уважават много повече от тях.България е най посещавана от германци и това не е случайно.