Ердоган от Евксиноград: Елате да работим заедно за сигурна Европа!

Турският президент заяви, че се надява лошите отношения да останат в миналото
Обновена: 27 мар 2018 08:29 | 26 мар 2018 22:08,
181

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Преди срещата проведохме една много ползотворна среща с Бойко Борисов и имахме възможност да се срещнем с представителите на ЕС, посочи турският президент Реджеп Ердоган в началото на своето обръщение след срещата в Евксиноград. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото, подчерта турския президент.

Той припомни, че Турция вече е кандидат за член на Европейския съюз от 63 години.

"Турция все още не е нищо повече от кандидат и ние искаме час по-скоро да направим решителна стъпка", заяви турският президент.

Още по темата

Ердоган посочи, че в предишните си срещи с ЕС са обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети.

"Турция изпълнява своите ангажименти, начело с борбата с тероризма и с бежанската криза. Само от Сирия в момента има 3 млн. бежанци, а ако се добавят и тези от Ирак бройката стига 4 млн. Европа имаше определени ангажименти - отначало за 3 млрд. евро, от които към момента сме получили 1,8 млрд. евро", посочи Ердоган.

Той допълни, че Анкара очаква втория транш от парите да бъдат изпратени, за да може Турция да подобри състоянието на бежанците в страната.
 
Ердоган постави на дневен ред и либерализирането на визовия режим за турските граждани. Турският президент припомни, че страната е поискала от ЕС процесът да бъде финализиран още през февруари. Ердоган призова ЕС да направи нужното час по-скоро.

"Нашите граждани не бива да губят доверие в ЕС", посочи той.

Турският президент допълни още, че Турция очаква и влизането си в митническия съюз на ЕС.

"Смятаме, че тези глави, от които имат полза и двете страни, трябва да бъдат приключени най-скоро".

Реджеп Ердоган заяви, че Турция в момента е цел на много терористични организации и води усилено борбата с тях.

"Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации - Ислямска държава, ПКК и още много", посочи той.

Ердоган посочи, че Турция е остранила хиляди войници на ИД и така е допринесла за сигурността не само на гражданите на Сирия, но и за сигурността на Европа.

"Затова очакваме не критики, а силна подкрепа", подчерта Ердоган. Той заяви още, че операциите срещу терористичните организации ще продължат дотогава, докато има и заплаха.

"Турция е държава, която силно уважава човешките права и това се доказва от народа ни, който се стече на улиците на 15 юли, когато се случи опита за преврат", посочи турският президент.

Той заяви, че ще бъде грешка да се изолира Турция от процеса на партньорство с ЕС, защото тя е икономически силна държава и има трайни исторически и културни отношения с Европа.

"Ние днес предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим и очакваме, че ЕС ще анализира тази информация. ВЪпреки негативите, Турция подкрепя отворения диалог", посочи Ердоган.

"Обръщам се още един път към ЕС - елате заедно на Балканите, да работим заедно за осигуряване на сигурността. Елате да работим заедно да работим в Сирия, Ирак, Пакистан, Йемен, Афганистан. Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа", призова Ердоган за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няколко гафа направи борисов, за пръв път го виждам нещо доста притеснен...
38
9
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Борисов е силен само като следва простичкото - Винаги с Меркел -никога против Путин. Напусна това поле и се зае с дипломация - да урежда Турция пред ЕС. Грешка. Между ЕС и Турция трябва ЖЕЛЯЗНА СТЕНА.
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е стратегическа държава за САЩ...кемалистка и светска Турция. Базата в Инджирлик е основна бойна база за тях, в която държат огромно количество ядрени боеприпаси. Мечтите на Ердоган за нова османска империя, и опитите за приятелство в Владимир са в пряк разраз с американските интереси.Опитът за преврат беше поредната издънка на ЦРУ. Надявам се много въорият път да успеят!
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо болнав ми се вижда тоя. Набори са с Путин, а тоя изглежда по-състарен. Ходи навсякъде с охрана, страхува се и от сянката си. Много кръв проля. Страхува се от отмъщение и ходи навсякъде с охрана като затворник. До края на мизерния си живот ще живее като затворник в страх. Така тъжно живеят и умират убийците...
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 18 Сх И що да се е изложил Тиквата? Напротив, точно това трябваше да направи, а не да му слуша глупостите на това фанатично куче цяла вечер.
34
6
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Лош ход на Борисов беше срещата. Ползата от нея е само за Турция. Ползата от нашето председателстване ще е за Ердоган. Не напразно Еврочиновниците не я искаха.
33
15
 
4
 
! Отговори
Георги Петров преди 6 години
Бойко Борисов ме кара да се чувствам горд че съм българин.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Бойко прави срещи на твой гръб
31
9
 
11
 
! Отговори
Поздравления!!! преди 6 години
Решението на Борисов да реши част проблемите в региона по време на Европрецедателството е много силен ход!!! Особено, когато зад теб е ЕС!Явно има добри съветници... Силна България може да се случи, когато на Балканския полуостров между държавите има добри и чисти отношения. Дано Гърците признаят Македония и да подобрят отношенията си с Турция! Само в мир и разбиратвлство този регион ще разцъфне!!!Регион, откъдето почва изобщо историята на Европа!!!!!!!!!!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Sapun мюмюне смени дилъра
29
3
 
2
 
! Отговори
Falkoneti преди 6 години
До Boris Ivanov dokato priqtelcheto ti ne guhne trune nqma da se uspokoq chengence!!!
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко прави срещи с най-силните лидери, ако беше бесепето корнито щеше да ходи като слугиня до Истанбул и Москва, а на Бойко му идват на крака
27
11
 
9
 
! Отговори
БРАВО, БРАВО!!! преди 6 години
БРАВО БОЙКО, ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК ОТ ТЕБ!!!Кака ти Сийка( Нинка) не може да направи такава среща....
26
9
 
15
 
! Отговори
шаш преди 6 години
"Вълкът кожата си мени , но нрава -не ".Колко е вярна тази поговорка относно Ердоган.Всичко говорено и сторено от Султана , цели разширяване и утвърждаване на Османската империя в граници сходни с тези на душата му.Турция вече не е светска , а проислямистка държава.За каква Европа претендират ? Ердоган - олицетворение на наглост и безпардонност.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган няма да спре докато не си го получи. Въпросът е от кой ще го постави на мястото му. В световен план това могат да са само САЩ (нов успешен преврат) или Русия.Американците плащат 4млрд. наем годишно за базата в Инджирлик, в която държат и около 150 ядрени бойни глави. Ако прочетем статия, че САЩ се изнасят от там и местят главите...Бог да ни е на помощ!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Нежелан,но необходим!
23
5
 
10
 
! Отговори
джендърите пищят преди 6 години
до шматка-къде ги видя тези християнски ценности,изтока все още се държим ,но на запад е страшно,християнството е натикано в кьошето,църквите пропагандират че всичко е либов ,ама не е точно така,има и съд и Божият съд е над земята за греховете на Содом и Гомор,а те не са ***,а пренасищането и онеправдаването на вдовицата и сирачето
22
10
 
19
 
! Отговори
Райна Княгиня преди 6 години
В БЪЛГАРИЯ се вее и ще се вее само БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ !!!!
21
3
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ердо ще иска милиарди.Ще му дадат накрая.Борисов само ще ви предложи тежък живот.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са търговци и половина... Зъбят се на Европа уж, сега ще видите вие, ама после си натвърдват, че срещу малко кинтички всичко ще е наред. Пък и защо да не е наред, като на Путин му се клати стола и хич не е добър съюзник, а европейският пазар е сигурно най-богатият в света. За какво да си създават врагове излишно :)