Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши

90% от пластмасовите бутилки ще се рециклират до 2025 г.
Обновена: 29 май 2018 06:52 | 28 май 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
84
Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес да бъде забранено използването на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като мярка за борба със замърсяването на световните океани.

Става дума за пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията.

По данни на Брюксел всички те са в десетката на най-често откриваните по плажовете в ЕС боклуци.

Всички тези изделия имат алтернативи от други, по-екологични материали, с които могат да бъдат заменени.

„Не става дума, че ще забраним балоните. Просто те ще трябва да се привързват към нещо различно от пластмасови пръчки“, обясни първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Пластмасовите чашки, които също имат алтернативи, няма да бъдат забранени, но правителствата ще трябва да въведат програми за намаляване на тяхното използване. Същото се отнася и за цигарените филтри, за чието рециклиране производителите ще плащат.

Върху опаковките на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните ще има допълнителен етикет, който ще описва отрицателните последици за природата на продукта и съдържанието на пластмаси в него.

Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента отпадъците, които задръстват световните океани.

„Рискуваме да задавим океаните. Пластмасите са в моретата, в храната и в телата ни“, смята Тимерсманс.

Тимерманс смята, че предложението ще има широка гражданска подкрепа, а бизнесът няма да пострада съществено, тъй като повечето от предвидените за забрана изделия не се произвеждат в Европа.

Освен край на пластмасовите сламки, вилици и тарелки, Еврокомисията предлага държавите членки да въведат механизми, чрез които да събират и рециклират до 90 на сто от пластмасовите бутилки. Държавите, които не са заинтересовани да въведат такива схеми, ще плащат „пластмасов данък“ на европейския бюджет, който ще бъде процент от нерециклираната пластмаса на техния пазар от 2021 г.
 
„Това е постижима цел, която е заимствана от успеха в някои държави членки“, заяви Тимерманс, а вицепрезидентът за европейската икономика Юрки Катайнен добави, че Брюксел обмисля вече подобни схеми и за алуминиевите кенове и стъкления амбалаж. Тимерманс посочи, че откакто използването на пластмасови торбички в магазините стана платено, производството им е намаляло наполовина.

Производителите ще покриват част от разходите на държавата по рециклирането, както и информационните кампании за налагането на алтернативните материали за собствените им опаковки. Производителите на рибарски мрежи, които се смята, че съставляват почти една трета от боклука в моретата, ще плащат и за събирането на отпадъците си от пристанищата.

Еврокомисията пресмята, че новите мерки ще намалят парниковите газове с 3,4 млн. тона, ще намалят с 22 млрд. евро до 2030 г. щетите върху природата, а данъкоплатците ще спестят около 6,5 млрд. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
20
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Клечките за уши ОК. Само не знам кога ЕС ще наложи забрана на българската простотия. 90% ни е приноса в световната простотия.
36
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и ЕС ще успее да достигне нивото на Живковия комунизъм от 1980г.При комунизма пластмаси почти не се използваха. Храните и напитките задължително бяха във стъклени или хартиени опаковки. Нямаше чаши и прибори за еднократна употреба.Пластмасата и полиетилена дойдоха със демокрацията.
35
7
 
27
 
! Отговори
Пешо Морския преди 6 години
Е, хубава работа. Какво става сега с любимите ми кебапчета и картофкки в тарелка. Спряхте ни шкембето и ракията, сега в тарелките ни се огледахте. Накрая само Макдоналдс и КФС ще останат.
34
1
 
14
 
! Отговори
Д преди 6 години
Разбира се, че много продукти за широка употреба са сред замърсителите на околната среда, но в статията много точно е посочено защо точно тези продукти са в списъка на забранените: Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента от отпадъците, които задръстват световните океани.
33
7
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ами презервативите? Шезлонгите от пластмаса? Ами забравили са детските играчки, топките, гуменките, ами производството на ватомобилни гуми как замърсява божеее. Спираме гумите за автомобили и велосипедни такива.... и т.н. и т.н. и като си говорим за замърсяване... ако страните от ЕС наистина го спазват какво остава за останалите континенти, имам чувството че някой там в Брюксел се е затворил в кабинета си и се кефи на това какви *** идеи прокарва. Нещо е збъркана цялата история!
32
4
 
38
 
! Отговори
kukla преди 6 години
Може и да има положителен ефект от забраната за пластмаси. Едно време се редяхме на опашки с канчета, да ни налеят прясно или кисело мляко. Докато чакаш на опашка можеш да си поговориш с комшийките, завързват се запознанстна. После миехме стъклени буркани. Или переш здравите памучни много издръжливи чанти. Създава се желание за труд у жената. Така малко да се повъзроди желанието на хората да общуват. Иначе сега е всичко много изкуствено, всеки сам за себе си. Високо развито егоистично общество.
31
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е като ги забранят в ес ще ги внасят у нас от турция, тъпо седларов. И нищо няма да се промени с клечки и сламки. а да видим как ще забранят бутилки туби и опаковки на кроасани дъвки вафли и т.н. Поредната евроизгъзица. Питаха ли колко са щастливи грипосаните кокошки кога трябваше ги изтребят наред?ей такива ми ти ценности
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ЕЙ , ПОРЕДНИЯТ .....КОЙТО ИЗГЛЕЖДА НЕ СЕ СМЯТА ЗА БЪЛГАРЧЕ. А ПЪК АКО Е, НЯМАМ ДУМИ.
29
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За *** екологията и природата не е важна. Важното е да плюе всичко, което идва от ЕС , независимо дали едобро или лошо. И да употреби думата *** минимум 300 пъти днеска, за да се почувства мъж
28
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бългapaците до двайсе години нема да ги има! Това е добра и правилна перспектива!
27
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, забранявайтв, но да не се забравя, че страшно много стоки ще се оскъпят и всичко ще рефлектира върху хората. Първо намерете алтернативата, а после забранявайте. С какво ще се замени пластмасата например? Пак разходи за рециклиране, пак оскъпяване. Както винаги каруцата е преди коня.
26
21
 
9
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 6 години
А най-големите бoклyци вyлгaрите кога
25
10
 
22
 
! Отговори
Rado преди 6 години
Време е да забраним ЕС
24
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
??? Какъв ви е проблемът в това неща, които се изхвърлят буквално секунди след употреба (бъркалки) да се правят от разграждащи се материали, а не от пластмаса? Или да си купиш и носиш една чаша-термос, вместо да правиш *** от 365 пластмасови чашки на година само за кафето отвън? Плаж с употребявани клечки за уши - идилия, държавата виновна. Когато ЕС направи нещо смислено срещу това, ЕС виновен. Е, какво искате?
23
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дотогава ние знае кое нямането и изкараното по добре от вас щом някои си купуват коли за 30000 лева честити да са им те са по кадърни от другите жалките ми бедняци
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че не виждат свестните хора а виждат сметкажиите това времето на тия в тоя град краи няма те са вечни те са с ново премодерно вип персона ние обикновенните никои не го интересува интередуват ги кръчми и дискотеки а това е истината в ловеч кои къде пил и се присмял подиграл бъдете весели
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и ще ни забранят и да мислим тоя европеиски съюз нее за глупости но ако така я карат всеки ден скоро ще влезем в гинес като ония всички били изкарали всички били заедно нямаме пари в ловеч а акъла дее на луната
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво разрешава ес да живеят всички недърници щастливо а дано се радват
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЕКАРСТВАТА В ТОАЛЕТНАТА!
18
6
 
13
 
! Отговори
Рисский преди 6 години
Скоро ще забранят тоалетната хартия......Ама ть ещо ползуеш туалетний папир?Нет ли там у вас русофильй?