Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!

Евростат: Две трети от младежите нямат собствена стая!
Обновена: 13 дек 2018 09:57 | 13 дек 2018 08:45,
79
Българският дом – пренаселен. 8 души в двустаен от 60 квадрата!
Снимка: Flickr

41% от българите живеят в пренаселени жилища, обявиха от Евростат. Това означава, че за съпрузите и за всеки пълнолетен член на домакинството няма самостоятелна стая в жилището.

Само Румъния ни води в класацията с 47%, докато хората в Малта (2,6%) и Кипър (2,8%) живеят в най-просторни жилища. Холандия (4,1%), Белгия (5%) и Финландия (6,1%) също имат нисък дял на пренаселените жилища.

Делът на младежите между 15 и 29 години в Европейския съюз (ЕС), които живеят в пренаселени домакинства, достига 26,7%. У нас те са около 62%.

Единствено в Румъния младежите, които нямат собствена стая в жилището са повече, отколкото у нас – 65%.

Страните, в които голям процент от младежите делят стаята си с брат, сестра или друг член от семейството, са Италия (42,3%), Словакия (51%), Латвия (52,7%), Полша(53,8%), Хърватия (54,9%) и Унгария (57,4%).

Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения.

В големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадрата.

Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50 на сто от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.

На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 милиона жилища, но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.

В градските райони има незаети около 650 хиляди жилища - 25%от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 хиляди или 43 на сто от жилищата в селата, пише БТА.

Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас - около 120 хиляди, във Варна - 80 хиляди и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
18
 
! Отговори
бургазлийка преди 5 години
Дрън-дрън чи пляс ! В нашия вход има 45 апартамента - 3 са необитаеми, в 3 живеят семейства с 2-*** родители и 2 деца, в другите апартаменти сме по един или двама. Е, има един 47-годишен инфантил, който живее с мама и тати. Това е реалността в българските градове. Другите данни се отнасят за един източник на платени гласове за политиците. И това всички го знаем ! Същото се отнася и за грамотността сред децата - 30% не ходели на училище - точно толкова, колкото са в мААлата. Много са, за съжаление
48
1
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
8 човека на 60кв.м. е някакво рядко изключение, а не масов случай. Никога не съм имал познати, живеещи така. Е да, познавам фамилии от 2-3-4 поколения в един дом, но това са триетажни (и по-високи даже) къщи.
47
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен"DA SE KONFISKUVAT NEZAETITE GILISHTA I SE RAZDADAT NA NUGDAESHTITE SE"Ти си от неоримляните, нали? Познава се по неграмотността и "нуждите".
46
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които живеят по 8 на 60кв. са българи само по документи, иначе са жители на италианската столица. Откъде са тези данни? От селата в които се регистрират на един адрес по 1000 гласоподаватели?
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не правите деца,така ще е.Досега сме намалели с 25 процента от 1989г досега.Ако се отчитат само българите намалението е поне с една трета.
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, че на Запад се изнасят на 18, но че се замоиздържат, абсолютно не. Родителите им плащат издръжка поне до 23. И тук повечето студенти, които се бият в гърдите, че не са с мама и тати и са гоУеми получават месечна издръжка, която никак не е малка
43
2
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До НачалникаНе бъди толкова сигурен че приятелката ти в Москва живее сама:))))
42
2
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пълни глупости.Пак стигаме до свинското със зеле.По скоро Бг жилищата се обитават от един или двама души.Ако обаче прибавим ромските едностранното се получават процентите в статиятаБългарите живеят по 1-2-3 в жилище.Ромите по 8-9-10в жилище
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на монархията е било същото. Баба и дядо са ми разправяли че в една къща от 70 кв.м са живяли по три семейства. Ако ви работи фантазията може да си представите за какво става въпрос. Аз лично си го представям като живеещи един върху друг. За вас незнам.
40
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA SE KONFISKUVAT NEZAETITE GILISHTA I SE RAZDADAT NA NUGDAESHTITE SE
39
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НормаленНе е фалшива човек знам две такива семейства пълна лудница... единия с две дъщери женени с по едно дете обаче всички живеят заедно защото мъжете им са пълни безделници...
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една подробност, че над 70% от хората в големите градове имат собствени къщи по селата , които са празни . И се.а кво праим.
37
4
 
28
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
6-8 човека в двустаен е фалшива новина. Тук май са включени и няколко махали с 500 обитателя, регистрирани на един адрес. Ако МВР и общините си вършеха работата и реално знаеха кой къде живее, сега статистиката нямаше да е толкова изкривена. Смешно, грозно и жалко е...
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната статия, обслужваща имотната мафия.Внушава се,че хората живеят в пренаселени жилища-т.е има интерес да се купуват жилища.Аз лично познавам само две семейства,които живеят в едно жилище повече от две поколения.В повечето случаи в едно жилище живеят семейство с деца или един-двама пенсионери.А има и много празни жилища.
35
23
 
16
 
! Отговори
Началникъ преди 5 години
Аз живея на 85 кв. м. сам. Приятелката ми живее сама в центъра на Москва на 120 кв. м. Само да си оформя документите и отивам при нея. Напускам тази сива залязваща дупка...Успехи на всички.
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези доходи - толкова! При тази предвидимост на съществуването - толкова! Няма семейство, няма деца. Няма желаещи да плащат наеми, малко са и тези, които могат да си позволят заеми. Всичко младо и читаво се изнася там, където се чувства човек, а не роб!Ако не бяха алчни и глупави днешните управници, щяха да се погрижат за собствения си народ, а не да разчитат на африканци.
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея дето са прави изследването са посетили Факултета а после са гледали София ден и нощ.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДзъКакво значение има бе,човек!?Българина си умира да се прави на партиен секретар,и да ръководи другите!Всеки сам да си решава живота,това е смисъла на демокрацията!Гледай си в канчето да имаш мръвка,живей си живота и бъди благословен,пък другия ако ще и слон да яде,негова си работа!
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как 6-8 човека това във факултета