Потреблението в ЕС: От 54% за нас до 132% в Люксембург

Според Евростат 18 страни членки са под средното равнище за ЕС
13 дек 2018 19:53, Елка Василева
12
Потреблението в ЕС: От 54% за нас до 132% в Люксембург
Снимка: архив, Reuters

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва благосъстоянието на домакинствата. През 2017 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 54 процента от средното за ЕС в България до 132 процента в Люксембург, сочат данни на Евростат.

Данните се основават на ревизирани паритети на покупателна способност (ППС - PPS), както и на последни данни за БВП и за населението.

Според Евростат 18 страни членки са под средното равнище за ЕС.

В Италия, Ирландия и Кипър ФИП е по-малко от 10 на сто под средното за ЕС, докато в Испания, Литва, Чехия и Португалия е между 10 и 20 процента под това ниво.

Пет страни са с над 30 процента по-нисък показател от средния в ЕС, като в Латвия, Румъния, Хърватия и Унгария този процент е между 30 и 40 на сто, а в България е с над 40 процента под средното европейско равнище на ФИП.

През 2017 година ФИП, изразено чрез СПС, варира от 49 на сто от средното равнище за ЕС в България до 253 процента в Люксембург.

Най-високо равнище на ФИП на човек от населението има в Люксембург (132 на сто над средното за ЕС), следван от Германия (+22 на сто), Австрия, Дания и Великобритания (между +15 и +20 на сто) и Белгия, Финландия, Холандия, Швеция и Франция (около +10 на сто над средното ниво в ЕС).

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време Люксембург има натрупан външен дълг $7млн на човек, или 6400% от БВП. Ей така да я наредиш!
11
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Това е скоростната кутия на ЕС .Това са реалните скорости на държавите .Те зависят и от местните феодали от герб и от ЕС . Но все пак означават че минималната заплата в бг трябва да е около 1000 лв за да има смисъл да сме член на ЕС .И това се отнася за сегашния момент .След години и акцизи и цените ще са други .По добре е да не сме в ЕС щото ще може да се намалят акцизите и да сме като другите народи ;)
10
2
 
5
 
! Отговори
10 преди 5 години
Хубаво е човек да е оптимист, но с оптимизъм в магазина не се плаща,и какво цял живот трябва да си броим стотинките за да живеем.Това е мизеруване, не живот.
9
4
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Начина ти на говорене е на човек дето има 5 лв в джоба си ..Ти не си типа човек ,който ше допринесе за оправянето на тая държава Просто това е истината Само хленчене ,винаги всичко е черно
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сте полуевропейци.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нито една страна няма плосък данък и валутен борд освен в най-бедната държава България, а във Франция и Италия постоянно има бунтове заради скъпотията, докато Гърция фалира.
6
1
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Да ,те ще спрат да живеят за да ги настигнем, не вярвам в подобни приказки.Виждам реалността,ако тук останат основно нискообразовани хора, какво ще се произвежда, какво ще се продава и какъв БНП ще се получи.За да има бъдеще трябва да се инвестира в настоящето, а тук основно се краде, нито има стратегия за развитието на държавата.
5
1
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Отново отчетлив аванс.....поредната класация ....ама какъв партиен и държавен ръководител си имаме....всички ни се смеят....ама сме свикнали....ни толкУз секс сме таковата ли.... нищо не ни страхува вече...
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми е даскал ,сещам се като вземаше 240 лв заплата ,сега взема 900 и работи на още едно място и взема 1300 Вървим в правилната посока но е бавен и труден процес
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години бяхме на 25 %от средното Сега сме на 54% от средното ,до 20 години ше ги догоним но ше е изстрадано и измъчено догонване
2
1
 
6
 
! Отговори
нищо чудно преди 5 години
Какви да бъдат резултатите за България? Със заплати клонящи към минимум за преживяване да очакваш да се увеличава потреблението?Само стоки за преживяване и сметки за мнозинството от българите.И се почва как производителността в България била на половината на европейската, но заплатите не са и наполовина европейски.И сме се запътили към еврозоната, а нещо за конвергенция на доходите да са чули от МС?
1
0
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Няма нищо ние сме свикнали!