"Гневна Франция" към Макрон: Народът не е отрепка

"Жълтите жилетки" се готвят за осми ден на протест
Обновена: 5 яну 2019 11:20 | 5 яну 2019 11:15, Анисия Иванова
39
"Гневна Франция" към Макрон: Народът не е отрепка
Снимка: БТА

След ареста в сряда на един от изявените им представители - Ерик Друе, "жълтите жилетки" призовават за осми ден на протести срещу правителството днес във Франция, предаде Франс прес.

За първия ден на протест за 2019 г. "жълтите жилетки" предвиждат демонстрации в Париж и други градове. В Париж са обявени две акции: шествие от общината до Националното събрание и събиране на булевард "Шанз-елизе" - основно място на протестите в предишните уикенди.

Друе бе арестуван близо до прочутия парижки булевард в сряда вечер и задържан за десетина часа, което предизвика недоволството на опозицията. "Жълтите жилетки" нарекоха ареста политически и обявиха засилване на протестите.
Днешното "осмо действие" ще бъде тест за тяхното движение, което предизвиква сътресения в правителството от месец и половина, но през последните седмици сякаш отслабва, посочва АФП.

По данни на министерството на вътрешните работи в "седмото действие" на 29 декември във Франция са били преброени 12 000 протестиращи по обед. На 22 декември те са били 38 600, а на 17 ноември, когато възникна движението на "жълтите жилетки", по улиците на френските градове са били 282 000 души.

В отворено писмо до президента Макрон, разпространено в четвъртък, водачите на "жълтите жилетки", които нарекоха себе си "Гневна Франция", заявиха: "Гневът ще прерасне в омраза, ако продължавате, от вашия пиедестал, да се отнасяте към хората от народа като отрепки, беззъби, нищожества", припомня БТА.

"Гневна Франция" реши да промени стратегията си и призова своите последователи да не обличат жълти жилетки днес, а "да излязат по улиците като обикновени граждани, каквито са всъщност", добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ E ЦЕННОСТ ПОНЕ ОТ 25 ГОДИНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ДЕМОКРАИЯТА НЕ СЛУЖИ НА ХОРАТА А ДАВА СВОБОДА НА ОЛИГАРСИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ
11
1
 
17
 
! Отговори
Republique преди 5 години
Vive la France!
10
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече има данни че тези протести се дирижират от русия. Франсетата ще вдигнат и те мерника на джуджето.
9
7
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Минимум 25 % от народа на Франция е ***. И всеки ден идват и още и още.
8
9
 
22
 
! Отговори
Ганчев преди 5 години
Очевидно е че в чужбина освен умни и работливи българи са отишли и много зли, ограничени и мързеливи българи които искат да покажат колко много са "успели" в живота като наричат сънародниците си "селяни" и т.н.
7
1
 
22
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Микрончо кандидат пишман Наполеончо се виде у чудо. Нека му е на това повярвало си че е Путин вресливо геронтопетле.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bravo na frenskia narod bg narod nie sme otrepki tarpim laschzi mutrei da ni komandvat kradat fo koga bgnarod schte tarpi pros narod slaba darjava kolio sksndali po vreneto na gerb pravit.molionerite sega s venetkite i boiko ne go e sram da govori po tv besbojni duschi
5
13
 
22
 
! Отговори
месара преди 5 години
Учете се, скотове. Дали са се пулили там като вас, че може би държавата няма влияния върху цената на горивата и Лукойл е виновен, или че Макрон няма алтернатива и по-добре да ги дои той, вместо комунистката Льо Пен. Вие сте плява и е нормално да бъдете тъпкани като плява и да живеете кяно плява.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се че не е само българския народ е *** брутално згазена наведена и унижена за жалост
3
39
 
15
 
! Отговори
читател преди 5 години
Народът не е ***, но много от тези жилетки - даВнимателно гледам хората на протестите от 4-5 световни телевизии.За забелязване е големият брой тъмни, жълтеникави французи, както и още повече с арабски произход.Май социалните не стигат вече, а пък да се работи не е приятно.По-добре е да се чупят витрини и да се грабят магазини.
2
18
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждате ли как се отстояват народни интереси селянииии. Какво си мислите че постигнахте като се возихте на 20 г. си бараки и викахте като улави. Жизнения ли стандатр ви повишиха или ви намалиха цените на тока парното водата храната. Нищо не постигнахте защото никои не ви *** за слива. ВИЕ ПРОСТО СТЕ ЕДНИ ПИЯНИ.ЦИ НАРКОМАНИ И СЕЯНИ НА КОИТО НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ. Истинските сме навън далече от мутренската ви ***.
1
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гневна Франция" е името на новата партия, нали?Всеки гледа да се докопа до кокъла.