Таяни оптимист: България и Румъния в Шенген – до лятото!

Компромис със закона е невъзможен, каза Юнкер в Букурещ
Обновена: 11 яну 2019 07:22 | 10 яну 2019 22:40,
83
Таяни оптимист: България и Румъния в Шенген – до лятото!
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова държавите от ЕС да престанат да блокират влизането на България и Румъния в Шенген и изрази надежда, че това може да стане до лятото.

Говорейки на официалното откриване на румънското председателство на Съвета на ЕС тази вечер в Букурещ, Таяни заяви, че членството на двете страни ще засили сигурността в Европа и прогнозира, че влизането им може да стане по време на председателството, което ще продължи до края на юни.

За Шенген спомена в изказването си и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.Той не се ангажира с прогноза, а само с констатацията, че "естественото място на Румъния е в Шенген".

Както и преди година в София, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск обра овациите на публиката, като произнесе цялата си реч на румънски език. Той предпочете да говори за достиженията на румънците и не спомена и дума за зоната за свободно движение, отварянето на която зависи само от оглавяваната от него институция.

Туск и Юнкер обаче не пропуснаха да отправят послания във връзка с борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона в Румъния, отслабването на които предизвиква сериозни критики от Брюксел. "На тези в ЕС, които могат да мислят, че игра извън правилата и минаването на пряко, означават сила, бих казал - грешите. На тези, които работят здраво, за да защитават европейските ценности, нашите свободи и права, казвам - продължавате да се борите", заяви Туск.

Юнкер подчерта, че компромис с върховенството на закона не може да има. "ЕС е създаден от компромис, но когато иде реч за върховенството на закона и борбата с корупцията, компромисът е невъзможен", каза Юнкер в Букурещ.

Европейската комисия публикува през ноември катастрофален доклад по механизма, чрез който наблюдава борбата с корупцията в България и Румъния. В него се казва, че промените, извършвани от настоящото румънско правителство са отстъпление от вече постигнатото. Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс каза, че с тях не може да се мисли за прекратяване на механизма за наблюдение до края на мандата на Комисията, което бе обещано от Юнкер преди време.

Както при откриването на българското председателство миналия януари, Туск демонстрира завидно познаване на румънската култура и история. Той цитира постижения от всички сфери на изкуството, цитира стихове и дори сподели, че първата кола на тъст му е била "Дачия", както и настоящата на зет му. Като най-впечатляващ личен спомен от силата румънския дух, Туск припомни финала на Купата на европейските шампиони в Севиля през 1986 г., когато отборът на "Стяуа Букурещ" сензационно победи "Барселона" след спасяването на четири поредни дуспи от вратаря Хелмут Дукадам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Шенген е поредната приказка от 21001-на нощ за наивници.Като ни пуснат в Шенген ще цъфнем и вържем.Важното е да се повтаря една мантра и да се държи населението в транс.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито ние сме готови за Шенген, нито Шенген е това, което беше преди 4-5 години и няма да бъде.
23
1
 
25
 
! Отговори
La France преди 5 години
Какъв шенген като стана ясно, че хора от правителството продават паспорти.
22
2
 
17
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Ние турците 60 години чакаме за Европа,за Шенген даже не говорим!
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма никаква сметка да влиза в Шенген. Сметка имат някои олигарси като Домусчиев, които без проблеми ще си прекарат "стоката" и ще си изперат парите.Пък ако говорим ва переспектива от 30 години - с Шенген или без Шенген България е обречена на изчезване и на асимилация от Турция.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за 38През ВСВ Сорос едвам се измъкнал от концлагерите спасявайки се като открадва дрехите на един немски офицер и със тях успява някак си да пристигне до Русия. Там се заклева, че ще отмъсти на фашистите туй е положението ЕС и всички работят за Русия и изповядват много либерализъм ако ще и 1 000 санкции да им турят, Крим е руски отвсякъде.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джордж Сорос-куриера на фамилиите ротшлди рокфелери моргани сорос е доказан неолиберал фашист провеждащ етническа чистка по модерен начин чрез своите марионетки в ес меркел и макрон
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАНяма комици искаш не искаш зад ЕЦБ са трима руски евреи и Сорос, който упорито се грижи ЕС да приеме либерализъма и да отхвърли фашизъма като особено опасен за човечеството.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таяни не се вижда ама пияни е ясно изразен
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАЗад еврото стои руската централна банка те са реални собственици на европейската централна банка.
15
4
 
3
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
През крив макарон вижда ли се ?
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тия и за ко ни командват накъде да влизаме и излизаме, а пък тая русата е ужасно противна.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега сравнете ромънците в каква зала посрещат и нашите тикви.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ми е тоя Шенген ? Да се напълним с тарамбуки. Нека Мамалигия да влиза там. Мамалигите никога не са били много умни. На нас засега не ни трябва тоя Шенген!
11
5
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
И какво като влезе с краката напред, Крим все е руски заедно със Керченския мост, да си в Шенген е една хартияр а да си руски гражданин е привилегия даваща се само на богоизбрани. В ЕС и Шенген влиза всеки терорист в Русия влизат само киноартисти, професори и ядрени физици спасяващи се с последни усилия от тоя същия Шенген.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нас ще е по-добре да останем извън Шенген некаРомъния влезе първа.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НесторЩе се правят на толерантни и ще ги пращат по новата периферия(източна Европа), но ще им пращат чекове за да са по от местните български ***.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН , КАЗАХ ТИ ЗАЩО ! ДА ТИ ГО НАПИША ЛИ С ПО ГОЛЕМИ БУКВИ ?
7
3
 
6
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Хахахаха , никога няма да ни приемат в Шенген , истинската причина над милион сингани или 20 % от населението на България ! Докато Франция членува в ЕС забравете за Шенген . Нали помните какво направиха французите с нашите *** ?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Са насила ще ни вкарат в шенген(по земя вече не съществува) за да ни пълнят с гости не за друго.