На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението
24 яну 2019 14:47,
109
На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат
Снимка: архив, Reuters

България изпадна до последното 28 място в ЕС по използване на интернет, съобщи европейската статистическа агенция Евростат днес.

През последните 3 месеца едва 65 на сто от българите са влизали в световната мрежа срещу 85% средно за ЕС.

Евростат съобщава, че употребата на интернет сред активното население на Съюза на възраст между 16 и 74 г., нараства стремително през последните години, като през 2007 г. от него са се ползвали 57% от европейците, през 2012 г. - всеки трети, а сега само 15 на сто са изключени от мрежата.

Българите се отличават от европейския модел и по начина, по който използват възможностите на интернет. За разлика от средния европеец, който намира предимства в мрежата, за да води кореспонденция, българинът предпочита други методи за комуникация. При 73% от европейците, използващи електронната поща, за да получават и изпращат имейли, само 40 на сто от българите го правят. В Дания 94% от писмата се разменят чрез електронна поща.

Слушането на музика онлайн е също сред интернет услугите, които не са популярни сред българите. Само един от трима потребители на интернет в България слуша музика, докато в ЕС това е навик на половината потребители.
Търсенето на здравна информация е най-слабо развито в България. То се практикува от един от четирима българи, докато в ЕС такива справки правят половината европейци, а в Холандия - две трети от населението.

Изненадващо малко българи играят електронни игри - само 14 на сто от потребителите на интернет, докато средното за ЕС е 30%, а в Холандия - 44 на сто.

Най-слабо обаче у нас е разпространено интернет банкирането. Докато 54% от европейците се възползват от електронните услуги на банките, у нас те се практикуват едва от 7 на сто от потребителите на интернет. В другия край на класацията са Холандия, Дания и Финландия, където 89 на сто от банковите операции с клиенти се осъществяват електронно.

Статистическата агенция на ЕС отчита, че най-популярните дейности, за които европейските граждани използват интернет, са електронната поща (73%), информиране за стоки и услуги (70%), видео стрийминг (57%), социални мрежи (56%), банкиране (54%), търсене на здравна информация (52%), слушане на музика (48%).

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението, а във Финландия - две трети от хората получават телевизионния сигнал през интернет. Почти един от петима европейци си записва час за лекар или зъболекар през уеб страниците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ЕСинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Я да бяха питали за messenger или viber и ти да видиш...--ох малеее ... светиш като крушка...че и се чуваш !
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Игри и музика си тегля през торентите. Това как ще го хванат със статистика?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Впечатлителен съм бил. Ти даже не схващаш, щото сигурно не си играл quake или нещо такова. Във всеки друг сървър влизаш и просто играеш, има зяпачи но те зяпат и мълчат вместо подхвърляния, обиди и всякакви безкрайни низости. Впечатлителен съм бил.. ей за това си говорим ще. Омагьосан кръг. Изобщо не говоря даже за способноста да се направи тийм от българи.. там е толкова нанагоре че си предпочитам изобщо да не стъпвам в местните сървъри. абе всеки в българия е господ а аз съм червей
38
1
 
5
 
! Отговори
Комуникация преди 5 години
На ракийка със салатка А не в чат
37
1
 
7
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Отдавна не съм чела нещо толкова тъпо и невярно.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че повечето от комуникацията не минава през допотопният и лесен за подслушване имейл (smtp) по-скоро е повод за радост. Я да бяха питали за messenger или viber и ти да видиш... Имейл се ползва само за работа.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Игрите нямат никакъв смисъл и са чиста загуба на време, но за като наркотик.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно. Всички мои познати използват интернет банкиране и пазаруват през интернет. За игри и музика, не знам как е.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От така изброените неща единствено игрите са с някакъв смисъл, но добрите сървъри са платени.
32
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
По цял ден играя игри и слушам музика, та да отсрамя българите, дето работят.
31
1
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
А тези който цял ден са били пред компютри и вечер искат да почиват в коя класация влизат? А може би пък има и една не малка част която освен фейсбук друго в интернет не знаят. Не малка част от мои познати (цитирам - "няма шанс да използвам онлайн банкиране, защото му нямам доверие " ), но работят в големи фирми от сорта на ...Инграми, НР примерно. също така си теглят заплатите на момента като си ги преведат, защото пък - "можело да им ги източат".С такава комп. грамотност какво да се очаква
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3/4 от населението нямат пари за елементарни нужди, как да се възползват от модерните услуги ?!?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изненадващо малко българи играят електронни игри---а тези, които играт, естествено, че НЕ се лъжат да плащат за "танкчетата", защото са безплатни! Само един от трима потребители на интернет в България слуша музика---и това единствено, първо слушане е докато свали песничката от тубата, след което си я гледка и слуша, оф-лайн! *** ли е, българина?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ходя на работа, няма ми трябва Интернет. Предпочитам реалния свят, а не живот на картинка.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде правихте проучването? В някое село ли? Че като гледам в София, май само хората над 80 години са извън нета.
26
1
 
3
 
! Отговори
от маалатъ преди 5 години
Алеее ......то какту варят нищата още бая години ши сми на дънуту по интернета!!Все пак тука вечи само ни от маалатъ ши останим а нии интирнета ни *** ползвъми многу!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статийката като цяло е в стил - "каква поредна футболна драма, драги зрители - българина ПАК ХАРЧИ ПО-МАЛКО, от т.н. европеец и трудна се лъже на това, на което се лъжет учЕните европейци!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извода,обобщена казано - българина е по-умен, природно по-интелигентен, поради, което няма чак такава нужда, ако е вдигнал температура, "да попита ИИ-гугъла" (или недай си беже "умен телефон") - какво да пие, а отива до аптеката и взима аспирин, амидофен, аналгин-хинин или парацетамол и т.н...примери може да се дават за всичко... Интернет-банкиране ..че да знае баМката какви обевки си е купила жена ти или какъв салам си взел от магазина с картата?! Има кеш-анонимен!Пак казвам -българина е умен
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банев гледа евроазиатска телевизия онлайн от кутия за сок в затвора !
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като закриха интернет клубовете, такса интернет скочи минимум 20 лева.