Руски издания за шегата: Европарламентът е наш!

Какво може да очаква Русия от изборите за ЕП
27 май 2019 11:35, Елка Василева
50
Руски издания за шегата: Европарламентът е наш!
Матео Салвини. Снимка: Reuters

Сред "основните интриги" на изборите за Европейски парламент "Росийская газета" откроява въпроса дали ключовите традиционни европартии ще запазят своите позиции в новия състав и дали набиращите популярност евроскептици ще разширят своето присъствие в европейското законодателно събрание. Вестниците в Русия коментират първите предварителни данни.

Двете най-големи групи в Европарламента губят общото си мнозинство в новия състав на камарата, предрича онлайн изданието на радио "Ехото на Москва".

Демократичната Европейска народна партия (ЕНП) и социалистически ориентираният Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) засега не събират необходимите 376 мандата и губят като цяло малко над 70 места. В ред европейски страни са взели преднина крайнодесни сили или евроскептици, отбелязва сайтът.

ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

Евроскептиците и популистите укрепиха позициите си в ЕП, констатира "Комсомолская правда". Силите, обявили се за сваляне на антируските санкции, събират над 10 на сто от гласовете, изтъква вестникът в друг материал.

Ръководителката на френската крайна десница Марин Льо Пен победи президента Еманюел Макрон в европейския "дуел", заявява "Новая газета".

Основният въпрос обаче не е дали ултрадесните ще могат да формират "фракция на Путин" в Европарламента, добавя всекидневникът.

Още по темата

"Предишните евроизбори през 2014 г. във Франция също бяха спечелени от партията на Льо Пен; Земята обаче не се наниза тогава на небесната ос, за да погребе покрай другото и проекта за Евросъюз", напомня той.

Днес обаче са нанесени репутационни щети на проектите, лансирани от Макрон - и за реформиране на Франция, и за "спасяване на ЕС". А и на него самия като политик, подчертава "Новая газета".

"Европарламентът е наш", твърди "Военное обозрение" и пояснява: "На изборите за ЕП във Франция и в Италия водят Льо Пен и (крайнодесният италиански вицепремиер Матео) Салвини".

Сили с тежнение към десния фланг получиха кредит на доверие и във Франция, и в Италия. В Европа наричат този резултат "победа на Путин". Защото и Марин Льо Пен, и Матио Салвини се обявяват покрай другото и за подобряване на отношенията с Москва, посочва електронният вестник.

"Желаещите нормализация на отношенията с Москва предстои да получат повече кресла в Европарламента и в тази връзка вече се роди шега: "Европарламентът е наш", обяснява изданието, правейки алюзия с лозунга "Крим е наш", популярен в Русия след анексията на украинския полуостров от Москва през 2014 г.

Във Великобритания изборите се разглеждаха като един вид вот на доверие не само към сегашното й правителство, но и към сегашния й парламент. Екзитполовете сочат Найджъл Фараж за победител, получил освен всичко останало и главата на втори премиер от три години насам, пише "Комерсант".

Според всекидневника лидерът на новосъздадената Партия на Брекзита Найджъл Фараж "има доста голям принос премиерът Тереза Мей да се озове в безизходицата, която я принуди да подаде оставка, за да опази партията и правителството (нещо не съвсем сигурно впрочем)".

Най-добрият коментар в случая е цитат от британския в. "Икономист", смята "Комерсант": "Успехът на г-н Фараж е сигнал за появата на политика от нов тип, която поставя волята на хората по-високо от мнението на парламентаристите". И то не само във Великобритания, допълва руският вестник, цитиран от БТА.

Днес въпросът е накъде ще тръгне ЕС - към федерализация, както желаят френският президент Еманюел Макрон и привържениците му, или ще запази посоката към "Европа на нациите", смята европеистът Сергей Фьодоров, говорил пред "Економика сегодня".

Именно към "Европа на нациите" - вариант, описан за пръв път от бившия френски лидер Шарл де Гол, се стремят всички европопулистки сили, убедени, че Европа не бива да губи националната си идентичност, посочва той.

"Колкото до отношенията между Русия и ЕС, тук едва ли ще има коренни промени, дори ако евроскептиците качествено засилят позициите си в ЕП", прави уговорка експертът.

Но ако гласовете на евроскептиците добият нова тежест в ЕП, "това ще се отрази и на други аспекти от общата политика на ЕС. По-специално на идеологическата, информационната и на външнополитическата й съставка".
"Това все някак може да подобри диалога между Русия и ЕС, влязъл сега в задънена улица. Тъй че от резултата на изборите зависят много неща, но не може да се каже, че те ще предизвикат промени", уточнява руският аналитик.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И със санкции и без санкции Руската Федерация е куха от вътре. Като няма продукти, няма я и в услугите на местно ниво. Живее във времето на СССР. Управлявасе от нагласени апаратчици от свръх Номенклатура. Няма открити свободни избори. Шири се страх, терор и дефицит. Какво показва във външната политика
23
8
 
17
 
! Отговори
Генерал дьо Гол преди 4 години
Европа свършва до Урал.Това повтаряше неуморно онзи славен политик Шарл дьо Гол. Който се е интересувал, знае каква Франция остави той на потомците и в какво я превърна след време социалистът Митеран.Генерал дьо Гол също се бореше за обединена Европа, която обаче да е на нациите, запазили своята идентичност. Полската еврейка Меркел се старае да направи от Европа нещо съвсем друго.Който има акъл, да мисли и да преценява.
22
12
 
17
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
До ПанчоПане, дано не си поляк :) Русия е наш цивилизационен дериват, ние сме я създали езиково, верски, културно. Да не поддържаме връзки с Русия е все едно да ну поддържаме връзки с Македония. Встрани от това отлично знаеш, че икономическите проекти между балканските страни и Русия са блокирани от евробюрократите без да ни дават възможност да тъпсим кое е изгодно: АЕЦ Белене, Южен поток, всичко беше анатемосано е оставено. Аз искам решенията да се вземат тук, а не в Брюксел.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП/бсп реши с конспирации и партизански практики да прави избори за Европейски Парламент !..и се сгромоляса !
20
3
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Dми след като Путин спечели президентските избори в САЩ е редно да спечели и Европейския парламент!После следва окупация на ООН и анексиране на климатичните аномалии -урагани,торнада,гръмотевици,светкавици,поройни дъждове и т-н.!
19
14
 
8
 
! Отговори
до 14 от славянин преди 4 години
Не само във Франция и Италия, но и в Унгария, Белгия, Австрия печелят проруските партии, във UK печели партия Brexit, която окончателно ще извади Ингилистан от ес, с което ще даде мощен тласък за разпада му!
18
11
 
18
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Тодор Живковпоясни какво ще последва при евнтуално подобрени отношения с русия?каква полза и в какво бихме могли да извлечем от русия?ценностната им система е от миналия век и всичко е наопаки в сравнение с това към което ние се стремим да живеемно нека чуем твоите пожелания подкрепени с анализ за да си по убедителен във виждането си защо трябва така да се случи ?
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе някой знае ли русофилите-продажници от Позитано дали са живи !?
16
8
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
дали у нас тези евроскептици разбират ясно че ако не сме част от един подобряващ се ЕС държащ на ценностите си при евентуален разпад ние като едни дребни мишоци ще бъдем погълнати от изток и ще се върнем в праисторическите времена?едва ли го разбират понеже са обзети от капсулирано мислене и фантасмагории живеещи в свят на коне с капациплюещите по ръката която така щедро ги храни са лишени от всякакво логическо мислене
15
18
 
7
 
! Отговори
до 3 от славянин преди 4 години
По-важното е че русофилските партии в западна Европа печелят! От Абсурдистан нищо не зависи в ес!
14
20
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Искам да видя цялата русофобска *** да се пеняви от яд, че Салвини и Льо Пен мачкат! Ние в България както обикновено се движим н няколко години назад, но и тук ще дойде време за възстановяване на добрите отношения с Русия!
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия строи Северен поток 2, а България след като провали Южен Поток сега се моли на Русия тръбата на Турски поток за ЕС да мине през България. България отното ще купува руска газ със високи транзитни такси които ще плаща на Турция и Германия да финансира немските пенсионери, бългаите плайки парноти си ще фунансират и Германия и немските пенсионери.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова към ЕП:- Искаме евродоходи и евростандарт !ЕП:- А защо не искате и евроработа ?Нинова:А..а, ние да не сме роби !?
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стара руска шутка: Крим наш !
10
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският съюз е бита карта.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе шумкарите съвсем се изпокриха !...от няколко месеца не работят, а пращат пет кремълски протежета ЕП да искат евродоходи и евростандарт !
8
17
 
18
 
! Отговори
какво да очаква? преди 4 години
Какво може да очаква Русия от изборите за ЕПНищо. Русия не очаква нищо от ЕП. Eвропа като субект вече не съществува. Има Евразия, и Русия е център на голяма Евразия. Там са ресурсите, там са богатствата на света. Русия вече не се стреми към Европа, а я кани да стане част от Евразия.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Оооооооооооооо................нямаш толкова пръсти!!! Или ти си от мутиралите джендърчета?
6
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Русия трябва да очаква нещо от триполовите ? По-всичко личи, че триполовите очакват нещо от Русия и гласуват за пpоруски партии Русия е най-великата държава на света и старата триполова блудница не може да даде нищо на Русия. Путин държи ЕС като консуматори, спрат ли да му кихат кинти за газ и петрол ще ги ликвидира с един замах. Който не е с Русия губи, а децата му ще бъдат жендъри.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите за пореден път доказаха, че русофилите в българия се броят на пръсти.