ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи

България с най-висок процент откази за издаване на американски визи в ЕС
19 юни 2019 18:30,
346
ЕС не успя да договори отпадане на US визите за българи
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции не успяха да изтръгнат обещание от американската администрация за отмяна на визите за САЩ на гражданите на 5 държави, сред които и България по време на редовните консултации по въпросите на правосъдието и сигурността във Вашингтон.

Съединените щати отчитат прогреса, направен от петте държави за достигане на изискванията за отпадането на визите и ще се срещнат с представителите на ЕС през втората половина на годината, бе записано в официалното комюнике на срещата.

България, Полша, Кипър, Хърватия и Румъния са единствените еврочленки, които остават с визи, като България има най-висок процент на откази за издаване на, което е главно условие за премахване на разрешителните за пътуване.

ЕС се ангажира да работи като посредник между американските власти и правителствата на петте държави, за да ускори процеса на отпадане на визите.

Ще отпаднат ли визите за поляци, ако купят изтребители от САЩ?

През май представители на петте държави се срещнаха с имиграционните власти на САЩ, но до решение за внасяне на искане в Конгреса за отмяната не се стигна.

Още по темата

Съединените щати са единствената държава в света, която все още не предоставя визова реципрочност на ЕС, въпреки че всички европейски държави разрешават безвизово пътуване за американски граждани.

Основен акцент на срещата, в която от името на ЕС участваха Румънското председателство на ЕС и еврокомисарите за миграцията, правосъдието и сигурността Димитрис Аврамопулос, Вера Йоурова и Джонатан Кинг, са били борбата с тероризма и размяната на разузнавателна информация, както и проверките за сигурност при разполагането на системи за 5G мрежи, след като САЩ забрани на китайската “Хуауей” да участва в процеса. Американската администрация е била представена от главния прокурор Уилям Бар и от изпълняващия длъжността държавен секретар по сигурността Дейвид Пекоске.

Американските власти поставят четири главни условия за отпадане на визите: процентът на отказите, прилагане на споразуменията за борба с тежката престъпност и за скрининга на терористичната дейност, както и ежедневно автоматично предоставяне на информация за изгубени и откраднати паспорти.

Според публикуван през декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97% при изискване на американската безвизова програма той да не надхвърля 3 процента годишно. Следващата държава по този показател - Румъния има 11,76% откази, Полша - 5,92% и Хърватия - 5,1%.

Полша има проблем и с подписването на исканото от САЩ Споразумение за превенция на тежките престъпления, а Кипър с ежедневното автоматично предаване на информация за загубени и откраднати паспорти.

Също през декември ЕС се отказа от възможността, предоставена от европейското право, да въведе временни шенгенски визи за американски граждани, докато не отпаднат американските за гражданите на петте държави. В препоръката си Европейската комисия написа, че това би влошило сериозно двустранните отношения между ЕС и САЩ, би затруднило търговията и би донесло сериозни загуби на европейския туризъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още по темата: САЩЕСотмяна на визите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
6
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
То пък като сме се "засилили" към тази измислена държава ***! Към Америка заминават само един вид хора! Това са алчни,непостоянни ,любопитни и ***! На тях им е все едно къде щеса! Стига да са добре! Егоисти! Прав им път на всички Американофили "мечтатели" за тази държавичка на *** на географията!-:) На мен лично Кракът ми няма да стъпи там! Аз обичам България!
133
16
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ние сме европейци и трябва да предпочитаме да живеем в Европа ! ЕС дава идеална възможност за това ! Предпочитам по улиците на Германия да виждам повече българи отколкото сибирски диваци ! Сибирските диваци тук станаха много и започнах да се дразня ! Те са комшии със САЩ , нека да емигрират там щом в руската коч.чина не им харесва !
132
3
 
14
 
! Отговори
привет от Судан преди 4 години
Ще ви кажа поне 5 държави от третия свят на които САЩ могат да продадат 50-годишните си самолетиКенияМалиНигерияЙеменЕтиопия
131
2
 
23
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
В САЩ имат само един култ - Парите. Което буди отвращение.САЩ убиха Ленън, Кенеди, Мартин Лутър, изгониха великият Чаплин.Натикаха местното население в резервати.Тровят целият свят с Шистов газ, Фракинг, ГМО, Хербициди, Полуфабрикати, Петролни разливи, Въгледобив, Стомано производство.Приели са смъртната присъда.Частни полицейски и военни формирования.Потресаващо неравенство и бедност.Експлоатират детски труд в Мексико, Индонезия, Малайзия, Филипините - големи компании.Адът е в САЩ.
130
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще вземат за 50 годишните самолети не колкото могат, ами колкото си искат, васалите от България ще платят толкова колкото кажат господарите.
129
2
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
До българо-американец"Ама справедливите искат от беззаконните 4 милиарда за 50 годишни самолети които нищо не стават, а?"Това е търговия бе Гaнчo? Защо да не искаме? Ти като си продаваш 30-годишния голф защо му искаш сума ти пари? Защо се пазариш? Всеки си гледа интереса, американците ако може и 10 милиарда ще вземем, това е търговия.Много точно е сравнението между 30 годишен Голф и 50 годишните F-16 които САЩ принуждават васалите да купят за 4 милиарда!
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиаме от НАТО и ЕС и се ориетнираме към Русия и Китай. В ЕС и НАТО за 30 години само мизерия видя българина. Само Русия може да гарантира националната ни сигурност, НАТО няма да си мръдне пръста за България, за тях сме хора второ качество, да им купъваме старите самолети.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гръцката армия е въоръжена с руски ракетни комплекси С-300, "Фаворит", "Оса-АКМ" и Тор-М1".и закупува новиза турция да не говорим с 400 и произвидство съвместно за с 500за тия системи таралясниците за които ще смъкнат от кожата на абългарина 3 милиарда са си обикновени хвърчилакойто иска да се отбранява се обзавежда със зенити и противоракетни комплексиако някого има справедливос - всичките тия продажници дето се кичат с незнам какви си имена трябва да овиснат пред народното събрание
126
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато няма рецирочност, ще е така! Когато българският посланик иде в Конгреса и им каже, че у вас сме много обезпокоени от това че в Щатите свещеници насилват по 4000 МОМЧЕНЦА ГОДИШНО, ще видим дали техният ще има сурата да ни поучава публично!
125
1
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ще ви изброя поне 5 държави от ЕС ,в които ще живеете по-добре отколкото в САЩ !Германия Франция Холандия Белгия Австрия
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе, нали при соца не пускали на запад, а? А сега САЩ защо не пуска. При соца западните държави не пускаха българи, но който получеше западна виза веднага получаваше без проблем и изходна, стига да не беше предател или криминален. Много учени, артисти и хора на изкуството пътуваха и се връщаха, а обикновени българи ако се измъкнеха без визи Западът ги връщаше в България с белезници.
123
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той българина протестира против празнуването на чуждестранните празници пък иска виза за Сащ. Представям си един от феновете на българсиките патриоти да се озове в Америка и да протестира против Свети Патрик.
122
2
 
12
 
! Отговори
"Справедливост& преди 4 години
Каква справедливост бе човек в САЩ?Че Тръмп иска да прокара Законопроект - конституционните съдии да са доживот, сега са на ротационен принцип?Че пострадалите от урагани в два щата ги лишиха от общински жилища и ги натикаха в каравани.Че 2012 имаше масови стачки на държавните учители.Че 40 милиона са без здравни осигуровки.Че като видиш човек паднал на улицата в ЕЛ ЕЙ те е страх да му помогнеш.А портокола от Киото, който САЩ не подписа.А САЩ отказа да подпише за Международният съд в Хага.
121
3
 
14
 
! Отговори
привет от Русия преди 4 години
Тук в Русия българската минисърка на туризма идва да се моли за руски туристи и обещава едва ли не безплатни визи за руснаци, но никой не се вълнува особено от това, хората предпочитат Турция за ваканция. Изобщо в Русия никой не се интересува кой изисква и кой не изисква визи за България, нито колко милиона българи мият улиците и вършат най-черната работа в Германия, това са си вътрешни работи на България.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да стигнеш под нивото на колониявсички колониални държави разрешават на хората от колониите безпрепятствено преминаване в метраполиятаа ние дадохме *** си без пари за базиплащаме на американсикет рабитници заплатите със закупуването на никому не нужните самолети- в днешната война самолета няма отбранителни функции - той просто няма време да реагира на ракетно нападениетой е нападателно оръжие и не ни гарантира сигурноствижте колко техника рруска и си правете изводитена *** народ не се
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 140Латиносите могат да работят работи не изискващи образование. Целта на емигрантите е да запълват работните места където условията за труд са тежки или се изискват огромни знания и умения. Понеже работните места са ограничени едва ли някога ще отпаднат визите за цял свят. Понеже човек без работа ще си намери работа в ъндърграунда.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ означава справедливост! България означава беззаконие, мyтpи премиери, мyтpи кметовеАма справедливите искат от беззаконните 4 милиарда за 50 годишни самолети които нищо не стават, а?
117
6
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе за какво ви е тази Америка бе ?! Граждани сте на страна членка на ЕС , възползвайте се от това ! В ЕС има много държави в които животът е по-хубав от този в САЩ ! В САЩ за да си що годе добре трябва да работиш на две места общо по 14 или 15 часа на ден ! Не казвам ,че в САЩ е зле ,само искам да кажа ,че в Германия е по-добре !
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия, Сърбия и Белорусия проведоха военни учения "Славянско братство". А ние се навеждаме на САЩ и на Брюксел които ни гледат с презрение и ни подритват като изтpивалка.
115
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отидете и вижте! Никога не бих останал да живея в тази факана страна! Отчайващо! Който я е видял преди 20 години, няма да я познае.Не пускат нашенци, а е пълно с латиноси без образование, професия, моментално сядащи на социалната трапеза. От нашите познавам работяги програмисти, инженери и нито един, тръгнал да седне на социални пари!