ЕС отряза парите на Турция заради търсенето на газ в Кипър

Брюксел отмени всички срещи с Анкара до разрешаването на кризата
Обновена: 16 юли 2019 08:58 | 16 юли 2019 07:19,
47
ЕС отряза парите на Турция заради търсенето на газ в Кипър
Снимка: Reuters

Европейският съюз наложи финансови и дипломатически санкции на Турция за нарушаване на икономическата зона на Кипър, след като Анкара отказа да се вслуша в предупреждения да преустанови търсенето на газ в съседски води.

Съюзът ще намали парите от предсъединителните фондове за Турция за догодина и отменя преговорите за постигане на споразумение в авиацията, както и годишния Съвет по асоцииране, на който се прави преглед на преговорите за членството на Турция в ЕС. Диалог с Анкара ще се води само на експертно ниво.

Европейската инвестиционна банка, която е собственост на страните членки, е призована да преустанови финансирането на проекти в Турция.

Още по темата
"Съветът изразява съжаление, че въпреки многократните призиви на Европейския съюз да прекрати незаконната си дейност в Източното Средиземноморие, Турция продължи своите сондажни операции на запад от Кипър и започна втора сондажна операция на североизток от Кипър в кипърските териториални води", се казва в решението.

ЕС определя дейностите като "незаконни" и призовава Анкара да се придържа към принципите на добросъседство и суверинитета на Кипър.
 
Решението за санкциите беше взето принципно от европейските лидери през юни, но сега се приема формално с конкретно разписване на ограниченията.

Причината е настояването на Кипър и на Гърция да се даде на Анкара ясен знак, че няма да се толерира търсенето на газови находища в териториалните води на Кипър в Средиземно море.

През юни тогавашният гръцки премиер Алексис Ципрас и кипърският президент Никос Анастизиадис обединиха усилия да убедят европейските лидери да действат и успяха да наложат позицията си, че Ердоган трябва да бъде предупреден и финансово.

ЕС е заделил за Турция 4,45 млрд. евро за 2014-2020 г. Брюксел вече оряза 105 млн. от тези средства през 2018 г. заради нарушаване на гражданските права и липса на върховенство на правото след потушаване на опита за преврат срещу президента Ердоган. Европейската комисия ще предложи с колко да се намали финансирането този път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ЕСсанкции за Турция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ще го бара Ердо. Няма да му се размине.
30
2
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
следват и американски санкции и накрая ще стане ясно дали на ердо ще му излязат сметките
29
3
 
6
 
! Отговори
неанонимен преди 4 години
До АнонименС кого имаш газова връзка,извинявай? И какво си обменяте по нея ? Пръдня ли? С Гърция интерконектора още се строи а с Румъния НЕ Е ЗАПОЧНАТ.Няма договорен нито един кубик за тях.Зеленски другия месец не свали ли *** и да се нагъзи пред Путин,транзита през Украйна спира, а тогава нашия Боко трябва да отиде в сараите в Цариград и да направи същото на султан Ердоган ,че да ни пусне малко газ и на нас раята.
28
3
 
2
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
ЕС спира парите на Турция? В селата от Одрински и Лозенградски вилает най-продаваната стока са пръти за овчарски скок на оградата на Валерката.3 милиона войни на алаха чакат в едни палатки в Анадола.Ежегодно султан Ердоган ни прибира десятък да ги държи там. Спрем ли от ЕС да му плащаме рекета 2015 песен ще ни се стори.
27
1
 
7
 
! Отговори
Um преди 4 години
ЕС отрязали паритена Турция заради това ли завпод на Wolgsvagen ще се строи там а не в БГ дето сме от ЕС но явно само по етикет се водим Европеиска Дьржава за кво става вьпрос!!! Евро стандарти гоним с празни жобове !
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умните българи, които ви биха през 1912 г имат газова връзка с Гърция и Румъния и не зависят от турският газ.
25
1
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Терсене народ сме.Виждаме сламката в окото на другия,но гредата в собствените си очи не я виждаме
24
13
 
5
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
САЩ И ГЪРЦИЯ МОГАТ ЗА ДВА ЧАСА ДА УНИЩОЖАТ ВСИЧКИТЕ ТУРСКИ НАВЛЕЦИ И НАГЛИ НАХАЛНИ ИСЛЯМСКИ КРАДЦИ ..ЦЯЛАТА ТУРЦИЯ Е НАША ГРЪЦКА ЗЕМЯ . И ПАК ЩЕ БЪДЕ .АРМЕНИЯ КУРДЕСТАН ХЕЛЛАС = ПАН ЕНОСИС !
23
11
 
6
 
! Отговори
Donald Trump преди 4 години
ГРЪЦКАТА АРМИЯ И ГРЪЦКИТЕ ВОЕННИ КОРАБИ ЩЕ ПРАТЯТ НА ДЪНОТО ТЕЗИ НЕЗАКОННИ ИСЛЯМСКИ КРАЖДИ НА ГРЪЦКА ВОДНА ПЛОЩ . ТУРЗИТЕ ЩЕ ЯДЕТЕ ГРЪЦКИЯ ВИЗАНТИИСКИ КУ.. И ЩЕ СИ ОБЛИЗВАТЕ БУЗИТЕ .А АЗ ЩЕ ВИ ...НА ВСИЧКИТЕ ТУРЗЗИ .
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванМи ти така или иначе все го поемаш отзад, би трябвало да те радва.
21
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По смело бе европейски китки. Това санкции ли са? Забранете вноса от Турция към ЕС?Сега ще видите САЩ, как щенги излупат. Турция влиза в чужда държава и общността просто и спира 5 лева? Това е несериозно?Тя утре може да влезе в България или Гърция и пак ли това ще е наказанието 5 лв? ЕС има огромна армия да изпрати цялата там и да видим мустака, какво ще направи. Каква е тая солидарност?
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все-пак ние сме в ЕС, а те в ФЗ на кучето.
19
6
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
И все пак за тях ще е завода , а за нас евроценностите и правото на гей парад ;) !!!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка държава си *** своите мал о умни управници. Но единствен бай в *** слага епитети на всики - Турците били скапани, Руснаците не стрували, Американците са *** . А хората в тези държави не са нищо по-различно, и даже не им дреме за "меродавното" мнение на ***.
17
13
 
15
 
! Отговори
Помакларъ преди 4 години
Тъпоумните и сервилни българи да не плюят много много по Турция, че след една година, когато газа от Украйна спре и Ердоган ви дръпне кранчето, ще питате къде се*рат гладните.
16
2
 
18
 
! Отговори
Танту за кукуригу преди 4 години
Резнаха им 105 млн. от фондовете на ЕС, дават им 5 милиарда чрез инвестицията на Фолксваген. Сондажите продължават.
15
5
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Задавам си едно екзистенциално въпросче,какво ще стане с транзита от Турция,особенно когато спре транзита на газ през Украйна.Май всички освен ние са си подсигурили количествата газ,а за нас важи английският израз,"когато спре музиката,само ни еще останем без стол"Интерконектора през братска Гърция има капацитет само 1 милиард м3 и то когато е надут до спукване.За цената не питам ,защото по-предварителни оценки ще е "атрактивно" висока.А хъбчето?
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си наясно. Запомни Израел е финансово , търговски, културно , спортно, военно, политически и др. Винаги е бил свързан с ЕС. От край време. При турците не е така. В нашата преса по то въпрос малко се пише.
13
1
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Мда-а,сигурно завода на Фолксваген е сериозно наказани за Турция и много свирепа санкция.А нашето сервилно послушание сигурно ще бъде възнаградено с работилничка за правене топки за скоростен лост.Няма да е лошо правителството да изпрати една комисийка за инспекция на граничната ограда ,че може да имаме голяма количество гости желаещи да посетят този флагман на "неолиберализма и демокрацията" в каквато превърнаха България.
12
6
 
14
 
! Отговори
real преди 4 години
да не си мислите че това ще спре турция а някой знаели за турска част на кипър и турците ще си правят каквото си искат а нещо не се чува за израел който извършва сондажи там или ЕС е слуга на израел