Борис Джонсън с алтернативи за ирландската граница

Готов е да даде гаранции, че няма да има твърда граница
20 авг 2019 10:18, Елка Василева
12
Борис Джонсън с алтернативи за ирландската граница
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което предлага предпазният механизъм за ирландската граница да бъде заменен с алтернативни договорки, които да действат до края на преходния период след Brexit, предаде Ройтерс.

В писмото, публикувано от кабинета на Джонсън, премиерът повтаря предложението си предпазният механизъм - който дава гаранции, че няма да има "твърда" граница на остров Ирландия - да бъде изключен от споразумението, постигнато с ЕС от предшественичката му Тереза Мей.

Джонсън, който се зарече да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение, смята, че е възможно да се постигне съгласие по въпроса за предпазния механизъм и определя това като най-голям приоритет на правителството му.

Още по темата

"Обединеното кралство и ЕС вече имат съгласие, че алтернативни договорки могат да бъдат част от решението. Затова предлагам предпазният механизъм да бъде заменен с поемане на задължение да се изработят такива договорки възможно най-бързо преди края на преходния период, в рамките на бъдещите отношения", пише Джонсън до Туск.

Той добавя, че Великобритания е готова да обсъди конструктивно и гъвкаво какви ангажименти могат да засилят доверието между двете страни за развитието на бъдещите им отношения, ако такива договорки не бъдат готови до края на преходния период.

В писмото Джонсън изразява мнение, че предпазният механизъм е несъстоятелен, защото е антидемократичен и несъвместим със суверенитета на Обединеното кралство като държава.

Но той е готов да даде гаранции, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Предпазният механизъм ще задължи Великобритания да спазва някои правила на ЕС, ако не намери друг начин да задържи отворена границата по суша между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на ЕС. За Дъблин това е решаващо за запазване на мира на острова.

"Правителството няма да въвежда инфраструктура, проверки или контрол по границата между Ирландия и Северна Ирландия. С радост ще поемем законово обвързващ ангажимент в тази посока и се надяваме, че и Европейският съюз ще го стори. Времето напредва. Обединеното кралство е готово да действа бързо и с оглед на постигнатото досега се надявам, че това важи и за ЕС", гласи писмото на Джонсън до Туск.

Европейският съюз досега отстоява, че споразумението за излизане на Великобритания от ЕС не може да бъде предоговаряно, напомня Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ЕСБорис ДжонсънBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
do 10 преди 4 години
я колко си компетентен за Лондон и сащ а нещо си трайш за ЕС. Ми да ти напомня че твоя *** ЕС са слуги на сащ либерастите-демократи финансирани от демократа со'рос и прочие либерасти, който не прави разлика демократи- републиканци, герб, бсп, така ще ***.А си виж първо ЕС че как сте се запътили катастрофата ви е ужасяваща. за БГ ми е думата.Ама едно време имаше поне Народен Съд а сега хем ще ви изтрепят хем по-богати и с почести ще излязат, нека ви е.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще излязат от Съюза, ще преминат през Прехода и ще се възстановят от кризата и Прехода. България излезе без сделка от Социалистическия съюз, загуби пазарите си и изпадна в криза. Проведе Прехода.
9
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Джонсън,както и другите им премиери са подставени лица,фигуранти.Истинските решения ги вземат ев*реите от Ситито.То и в САЩ е същото-игра на демокрация,а всъщност ев*рейска диктатура.
8
0
 
6
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Той оня пич председателя на камарата на общините Джон Бъркол ще му разкаже играта и на него и на лудият му кабинет
7
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНО ТЕАТРО ЗА ПРОТАКАНЕ!!МЕЙ ГИ ПЛЕЩЕШЕ СЪЩИТЕ!!ПОСЛЕ ПАРЛАМЕНТА ОТХВЪРЛЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА МУ И ИДВА МАЙ НОМЕР 3 ДА ПРОДЪЛЖИ ПРОТАКАНЕТО!!!В МОМЕНТА СЕ ИГРАЕ НА ЛОШИТЕ ПРЕМИЕРИ И ДОБРИТЕ ДЕПУТАТИ :D КАКТО СЕ ИГРА И ПРИ МЕЙ 1 ПОСЛЕ ЩЕ Е СЪЩОТО И ПРИ МЕЙ 3!!НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО !
6
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Аха, значи на честна дума? Щял да им обещае... Само дето няма кой да повярва по принцип на бозавите, а пък за този избягал от 4ти км да не говорим изобщо.Смях...
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат си суверенитета хората, не са склонни като нас да си го дадат за евросубсидии за къщи за гости. Ама те са държава за разлика от нас. Ние сме "няма такава държава" и наистина вече няма - изчезва.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя психопат докога ще дава налудничави изявления за да изкарва другите виновни?Договорените гранични пунктове в Ирландия били антидемократични.Ами то всички граници и данъци са антидемократични, защо не ги махнат и те?
3
1
 
18
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Ето какво ще стане! Тази марионетка, против волята на народя и правителството ще изведе ВБ от ЕС. ВБ ще се озове в огромна криза. Шотландия първа ще напусне кралството, след това ще напуснат и останалите. Англия не я чака нищо хубаво близките 5 години, докато не се отърси от случващото се. Джонсън не е политик, не е и дипломат.. той е едит овластен луд.... Така СЕДИ ГЛЕДАЙ МАЧА, интересното тепърва предстои. Особено когато народа на ВБ скочи...
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ще им е палача. Давай, Борка! Ние сме с теб срещу великите британци! :)))
1
2
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
Е те т'ва е човекът с идеите. Те са като вулкан