Сблъсъци в германски град заради поведението на "някои" българи

Крайнодесните използвали натрупалите се проблеми
27 авг 2019 21:34, Елка Василева
253

"Заради проблемното поведение на някои хора от България и Румъния": такъв беше поводът за протеста, свикан от крайнодесни активисти в германското градче Хорн-Бад Майнберг, където живеят стотици българи и румънци.

Заради проблемите с новозаселилите се стотици хора от България и Румъния в германския град Хорн-Бад Майнберг в събота се проведоха демонстрация и контрадемонстрация, при които имаше и прояви на насилие.

Една малка крайнодясна партия беше призовала към мълчалив протест, но успя да събере едва 16 участници. Срещу тях демонстрираха около 200 граждани, които скандираха „Нацистите вън!". При възникналите сблъсъци полицията употреби палки и лютив спрей, един човек пострада, а активист на крайнодесните беше временно задържан, пише Дойче веле.

"Хулиганство, боклуци, престъпност"

Хорн-Бад Майнберг е с население от 17 000 души и се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тамошният представител в провинциалния парламент Денис Мелцер е изпратил неотдавна писмо до министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, в което се казва следното: „Тук уседнаха около 700 заселници от Източна Европа, като повече от половината идват от България. Гражданите и гражданките все по-често се оплакват от проблеми с интеграцията им, от замърсяване на обществените места, нарушаване на задължението да изпращат децата си на училище, кражби, агресия и открита проституция".

Още по темата

Местният вестник „Липише Ландесцайтунг" пише, че граждани на България и Румъния се заселват в градчето от три години насам. „В резултат от това възникват големи проблеми, защото една част от новозаселилите се привличат внимание със своето лошо поведение. На заседание на Общинския съвет през юли се събраха около 300 граждани, които упражниха сериозна критика. Стана дума за хулиганство, за масово задръстване с боклуци, за престъпност и нарушаване на образователните правила."

Вестникът припомня, че в Хорн-Бад Майнберг вече е стартирал диалог с гражданите по този проблем: „Обект на критики е най-вече откритата проституция на паркинга на един супермаркет. Освен това полуголи жени безсрамно и разкрепостено предлагали услугите си от прозорците на жилищата. Друга голяма тема е боклукът. Твърди се, че тези граждани понякога изхвърляли сметта си на частни парцели."

"Диалог вместо омраза"

Местните политици призовават проблемът с преселниците да се решава чрез диалог, а не чрез насъскване и подбуждане към омраза. Михаел Нипел, активист на една гражданска инициатива в Хорн, твърди, че крайнодесните просто използват натрупалите се проблеми с хората, пристигнали от Балканите, за да вдигат шум около себе си. Неговият колега Дитмар Арвайлер също смята, че крайнодесните паразитират върху тревогите на местните хора, породени от проблемите с новозаселилите се. Но който изпитва такива тревоги, трябва не да участва в мълчаливи протести, а да се включи в гражданския диалог, призовава Арвайлер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
17
 
! Отговори
Тактично преди 4 години
Трвенва, да регнем ромите и да ги събираме в селища за ... тяхна безопасност. Хиихии ;)
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми тряяя ...То нашти но са траят вечиииии ... НИ ИЗДАРЖАМИИИИИИИ
128
8
 
9
 
! Отговори
до 198 преди 4 години
Какво да пише на паспорта бе човек нали се занимах с Преборияване на Населението , всеки един ром се пише като българин или турчин и така се губи неква бройка около блозо 2 000 000 български граждани от ромски произход , толкова са в момента в България който не вярва да напуска България негов си личен проблем
127
1
 
39
 
! Отговори
dido преди 4 години
до Лошо Седларов, лошо!за това в паспорта трябва да пише страна: Българияпроизход: ромскикакто едно време !
126
2
 
4
 
! Отговори
Пеевски съм преди 4 години
балами сте всички тука дето коментирате на тоа копиран Текст дето даже не знаете от къде е копиран
125
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хак да им е! Сега "любимата" ми Дойче веле и разни там правозащитници да осъдят кмета и общината за това, че дискриминират и поддтискат културните особенности на "някои".
124
0
 
13
 
! Отговори
госпожа Меркел преди 4 години
Германското Правтелство само си е виновно , вместо да интергрира тези които са вече в Гермаия те се занимават сега с интегриране на нови 1 500 000 Бежанци , докато се заниват с Бежанците забравиха са вътрешните си проблеми които имат от години наред
123
0
 
23
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Търсите ли ме, А?!?
122
0
 
42
 
! Отговори
Лошо Седларов, лошо! преди 4 години
Питам как не се намери един читав адвокат да осъди Германия в Страсбург за уронване на престижа на България, като те не правят разлика между циг ани и Българи? Говорят лошо за нашата държава защото *** там ни излагат но онези не правят разликата. Това трябва на държавно ниво да се разбере, имаме външен министър уж... ?????
121
50
 
4
 
! Отговори
възродителен процес преди 4 години
Нали всичко що е расло и пасло в балканския кеннеффисстан буллгаристан бяха българи бре племе амджъкаазлийско бъллгарско? До вчера ни биехте по главите да се наричаме българи, сега грухтите, че тия са тзссиганни, ония са били турци?! Дииба и племето ви прокажено буллгарско дива диииба!
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ако бяха немци или поне малко германци,щяха да ги водят на ''баня'' под строй,както евреите едно време...
119
2
 
41
 
! Отговори
Дръжте си ги преди 4 години
Вече са си ваши, дойчовци. Оправяйте се.Българското правителство и общините, ако са си на мястото, тихомълком да вземат мерки да не се връщат. Има начини да направят връщането им проблемно за тях, без това да бие на очи.
118
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те немците имаха хубави лагери от втората световна,ама на музеи ги направиха.Защо бързаха толкова..?
117
1
 
41
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Много лошо говори за германците факта, че са били 16 протестиращи срещу 200 защитници на цветните метали.
116
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им стана ясно на либералните политици, че този вид *** се контролира само с изолация далеч от обществото зад стоманени огради.
115
0
 
39
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"*** венци" навлизат в Европа и най-вече на балканският полуостров на две големи вълни.Първата е през10-11век,а втората по-значителната през епохата на османската инвазия.Препитавали са се най-вече с грабежи,кражби,просия.Османските власти са се отнасяли към тях много строго и те не са могли да развият пълноценно криминалният си потенциал,както по време на демократичният-неолиберализъм.Този политически строй стимулира генетично заложените у тях качества като мързел,кражба и чувство на недос
114
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ром + БХК = Недосегаемите и Рамбо първа кръв !
113
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задръжте си ги, тук съсипаха държавата ни и ползват само привилегии.
112
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради тях спрях да гласувам.То не знае буквите обаче му дават една клечка с определена дължина да сложи на бюлетината и там слага ''Х''.После 20лв,кюфте и готово.Е как техните гласове ще са равни на нашите?Той изобщо не знае какво го чака,само взима на момента едни пари.Лошото е,че от неговия глас и моя живот се ръководи.Напаст! Да се махат!Данъци не плащатна мен ми удържат за да ги хранят и да им дават помощи.Само права имат задължения НЕ!
111
0
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Рома и на Марс да го пратите - си остава ци-га нин !