Ресор "Образование и култура" получава България в новата ЕК?

Ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас и Маргрете Вестагер
7 сеп 2019 14:10, Елка Василева
87
Ресор "Образование и култура" получава България в новата ЕК?
Снимка: архив, Reuters

България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това съобщи Нова тв, като се позова на свои източници от Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели - Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с  „Дигитализация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран  бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Йоурова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия.

Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови Европа", които са бившите либерали.

Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентност. Последната част от пъзела бе наместена, след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход, в кабинета й влиза още един потомствен аристократ. Това е Джентилоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко защо не настояваш за ресор "информационна сигурност". Обещай да им пратиш специалисти по защита на данните от НАП.
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези в Европа подиграват ли се? Да предложат на мутрите от ГЕРБ ресор "Образование". Сега първо трябва да търсят в речника какво означава думата. Няма ли там някакъв ресор "далавера" или ресор "обществени поръчки", "разпределяне на европейски пари"? Там е силата на ГЕРБ.
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набутаха ни пак с някакъв ресор, създаден колкото някои държави да имат някакъв представител.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха! Девета глуха! Бойко, нали при преговорите между държавните лидери говореше, че се отказваш от кандидатстването за всички ръководни постове, за да вземем важен и действащ ресор?
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде ще намерят образован и културен гербер? Дайте поста на концесия на чужденец.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провалихме се в информационната сигурност. Нашият еврокомисар не можа да предпази народа от фалшивите новини за успехите на Герб и от теча на данни от НАП и други частни организации.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така ще им даваме България!
49
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ИМА ЧЕСТТА ДА СПАСИ ЕВРОПЕЙСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОСТОТИЯ. ЧЕСТ КОЯТО ЩЕ СЪБЛЮДАВА НЕОТКЛОННО ДО ПЪЛЕН УСПЕХ.
48
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА ЗАПОЧВА.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС все повече започва да прилича на Голям майтап. Чалголандия ще го култивизира.
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях голем .С премиер еднокнижник - ресор образование.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донякъде има логика. България е доказала, че може да пести от образование, и дори е достигнала невиждани по света успехи в това. Тъй че опит имаме. Остава да го приложим в целия ЕС. Представяте ли си, колко пари на данъкоплатците могат да бъдат спестени!
44
3
 
14
 
! Отговори
Мое мнение преди 4 години
Това е много подходящ ресор, който перфектно се вписва в клишето на българина. Само където си имаме некултурен премиер, ама това заради завратниците от времето в СИК
43
6
 
1
 
! Отговори
Wali преди 4 години
До ИдеалистТи си ***. Не въведоха скандинавският модел, защото беше прекалено опасен за чакалите и за грабежа! Аз не съм ***, аз въпреки всичко работя по този модел и по този начин и виждам, че той работи! И ще го въвеждаме още повече, защото той работи! Другото е фабрика за роботи! Ти си ***, не само ***, защото икономиката на 21 век е на индивидуализма и мисленето и творчеството, а не на механичното повтаряне ... Нямам друго какво да ти кажа!
42
2
 
9
 
! Отговори
Who преди 4 години
Там, с което се дъним най-много? *** ли седят начело на ЕС?
41
1
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Европейската Снаха става за всико и за нищо. Все пак са и дали най-подходящия за нея роля. Ще въведе задължителното преподаване в училищата на Дженндър идеологията и разни извратени скандинавски програми, от които опосредствено ще се обогатява. Отвратителна жена, за нищо не става! Що такива като нея са на върха на Европа, подорение няма да има. Негативните тенденции ще са задълбочават!
40
1
 
0
 
! Отговори
Не може да прощава преди 4 години
И като няма кой да им прощава и като аз не съм му простил! Нищо не може да направи вече и той и поповете! Могат само да свинят, е аз не съм от тия ***!
39
0
 
24
 
! Отговори
666 преди 4 години
Сигурно ни го дават защото си затрихме и образованието ,и културата :)))
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с киберсигурността?
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама Бойко искаше компютрите, а те ще го образоват пак с Винету.