Американски експерт: Вече започна разпадът на ЕС!

Сърбия да получи излаз на море в замяна за част от Косово?
10 сеп 2019 10:25, Елка Василева
39
Американски експерт: Вече започна разпадът на ЕС!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия да получи излаз на море в замяна за част от Косово, предлага председателят на Асоциацията по международни стратегически изследвания във Вашингтон Грегъри Копли, съобщават белградските вестници "Блиц" и "Новости".

"Ако на Сърбия се върне онази част от Косово и Метохия, където живее предимно сръбско население, и ако бъде направен коридор до Западна Албания, за да получи Сърбия излаз на море, както искаше американският президент Труман през 1919 г., бихме имали печеливша комбинация за Сърбия и албанците, както за тези в Косово, така и за онези в Албания", каза Копли, цитиран от вестниците.

Тъй като между Прищина и Белград почти няма комуникация, международната общност, вероятно САЩ, трябва да се включи активно, за да покаже своята сила и престиж на Балканите, каза той.

Още по темата

Косово никога вече няма да се върне в рамките на Сърбия, както беше някога. Нашият колега Дарко Трифунович неотдавна представи план за замяна или размяна на територии в замяна за признаване /на Косово/ и това според мене е много разумно, каза Копли, коментирайки ситуацията в Косово.

Той каза, че албанското население и Армията за освобождение за Косово винаги са имали идеята да се обединят с Албания и добави, че това е напълно възможно и може да бъде признато от международната общност, пише БТА.

Запитан песимист ли е по отношение на Западните Балкани, Копли отговори:

"Няма да кажа нито че съм оптимист, нито че съм песимист. Какво виждаме сега? Руско-китайски съюз, заедно с Турция, всъщност особено Турция и Русия искат да имат все по-голямо влияние на Западните Балкани. Следователно това пространство отново става граница между Изтока и Запада. Това може да бъде използвано позитивно или негативно от страна на Сърбия и сръбския народ."

Също така и САЩ биха могли да използват тази ситуация по позитивен начин, добави той.

Според Копли нито една страна от региона не може да разчита на ЕС, на неговата икономическа помощ в бъдеще, защото по думите му е "започнало разпадане на ЕС".

"Сега е моментът Сърбия да се обърне към Великобритания като независим играч, за да поеме тя колкото може по-активна роля в региона. Естествено, и към администрацията на президента Тръмп. Сърбите просто трябва да се обърнат сами към себе си и да решат къде искат и къде виждат себе си в бъдеще, тогава може да има и нещо позитивно както за Сърбия, така и за сърбите като цяло", каза Копли.

Това, което Сърбия иска и което трябва да бъде, е силен мост между Изтока и Запада, казва Копли и подчертава, че според него това е голяма възможност за Сърбия да стане истински кръстопът на Балканите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС като всяко едно изкуствено създадено ГМО ще си иде. То не може да бъде репродуциращосе. Идеята за Европейски Съюз като цяло е хубава, но не и по тоя начин по който се прилага.Така че и без американски експерти ще се стигне до разпад.
12
4
 
20
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи краварите признаха косово тая кървяща и гноясваща рана на балканите, ама не признаха крим! Епа що!? И тоя разбирач на крави и той като го чета гледам бая разбира, ама само и единствено от кравешка тор само! Гато краваря и кравите му признаят крим и други тогава ке ми дават акъл за косово и балканите! Колкото до разпада на ЕС това би било най-голямата загуба за европа! Ще е стотици пъти по-голяма от първа и втора и трета световни войни! Печеливши ше са само русия и сащ!
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата американска мечта - да се разпадне ЕС.
10
11
 
17
 
! Отговори
А на България преди 4 години
кога ще й върнат територийте населени с българи - Македония, Беломорска Тракия, Северна Добруджа, Тансилвания, Влашко, Молдова, Косово, Прищина, немалка част от Албания и две трети от Украйна(Крим също е български)???
9
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Копли, Косово никога няма да се върне към Сърбия, Косово може да се обедини с Албания и международната общност трябва да го признае ... а защо се пънете толкова за Крим и за него да не важи същото?Врете си гагата навсякъде, за да тормозите и държите в подчинение колкото се може повече страни. Що си не седнете да д-то и не си гледате само вашата си страна?Кой ви е упълномощил да тероризирате света?Излаз на море за Сърбия, а защо ние нямаме на Бяло море излаз?
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията става ясно ясно, че отново се изострят отношенията между Англия и Германия, което преди време доведе до две световни войни. Да видим сега до какво ще доведе. Вече е почнала конфронтацията за Балканите. Първата световна война започна в Босна, сега може да започне в Косово.
7
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лошите врагове винаги го играят "приятели"! Янките избиха инките и оттогава не са спирали да създават гробища по света от УЖ загриженост.
6
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Спокойно, и САЩ са към разпад. Разбира се, няма да стане за година - Римската Империя се е гърчила в страшни мъки 200 години преди да се разпадне.
5
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЯ ДЪРЖАВА САЩ ЩО НЕ Я ЗАКРИЕМ
4
7
 
45
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
САЩ почват да ровят едни болни теми - за да създадът НОВА КОНФРОНТАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ- КАКТО СЕ КАЗВА- ПРОДадохме им оръжие за милиарди- сега е време и да се самоизбият малко!
3
2
 
30
 
! Отговори
анон преди 4 години
Да се обърнат към Великобритания? Че Великобритания умре. Не може да брекзити 20 години. Квото беше, беше
2
4
 
44
 
! Отговори
Рогокопитов преди 4 години
Не може да не се бъркат навсякъде хамериканците: "... САЩ, трябва да се включи активно, за да покаже своята сила и престиж на Балканит..." Нерде престиж, нерде сила... Пък и интелект де. Свръх, супер, ултра спасителите на света...
1
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да им дадат един американски щат, с излаз на океана. Тогава всички ще са доволни.