"Операция Йелоухамър": Най-лошият сценарий на Острова

Великобритания се готви за безредици при твърд Brexit
12 сеп 2019 09:55, Елка Василева
11
"Операция Йелоухамър": Най-лошият сценарий на Острова
Снимка: Reuters

Планът на британското правителство за Brexit без споразумение предупреждава, че тежки нарушения на трафика през Ламанша ще засегнат доставките на лекарства и някои видове свежи храни, а протести и контрапротести в страната може да бъдат придружавани от безредици, предаде Ройтерс.

Планът за най-лошия възможен сценарий носи името "Операция Йелоухамър" и е бил подготвен на 2 август. Лондон се опира на този документ при подготовката за най-лошия възможен сценарий.

Документът разглежда най-лошото, което може да се случи, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение.

Още по темата

Според него обществото и бизнеса вероятно няма да са добре подготвени за този сценарий отчасти поради продължаващото политическо объркване преди деня на Brexit-а.

Според предвижданията е възможно броят на камионите, преминаващи Ламанша, да намалее с между 40 и 60 на сто в рамките на един ден, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Транспортните проблеми може да продължат до 3 месеца, а цените да нараснат.

Планът беше публикуван по искане на британски депутати.

Според документа е възможно и британските граждани да бъдат подложени на засилени имиграционни проверки на границата с ЕС, подчертава Ройтерс.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изрази пред депутати увереност, че все още има шанс Лондон да напусне ЕС със споразумение, отбелязва АП. Но Берлин е подготвен и за евентуален Brexit без споразумение, който би довел до появата на "икономически конкурент на прага ни", добави тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сривовете тепърва предстоят! Гражданска война няма да има, защото в глобалното село с цветни форми на живот от гза на географията няма как да стане. По 100-200 намушкани на година в Лондон е нищо.
7
4
 
3
 
! Отговори
21 преди 4 години
Великобритания остава силен партньор на България, която също е горд член на евроатлантическия пакт НАТО, чиито ценности са демокрация, свобода, равнопоставеност.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтият чук марка "Джонсън- Фараж" ще тресне англичаните яко по имперските глави. Да им е честито!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е била информация за вътрешно ползване, но заради политическите проблеми видя бял свят. Нищо ново. Това го знаеха и по-рано, но се замазваше заради лични интереси на някои.На практика това трябва да се случи, ако на ЕС не му е писнало да го въртят като ***. Каквито и да са загубите за ЕС, не трябва да им дават шанс. Имаха 3 години, а те се подпичкваха до последно. От 1 ноември мита за всичко.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Операция "Ран-Ът" за лошия сценарий.Великобритания ще стане плацдарм на американските менте стоки към Европа. Трябват жестоки мита, санкции и ембарго към предателите британци, сменили посоката.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните заслужават и по-лошо. Пожелавам им план "Блекгрейв". Нсй-подлото племе на света.
2
1
 
6
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Яко контрабанда ше падне.Требе да се преориентирам в бизнеса си.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Това е официален документ на британското правителство, не са свободни съчинения на журналисти. Самото правителство е описало детайлите, които четеш в новината.