Туск до македонците: Сгрешихме, не се предавайте

ЕС ще се върне към разширяването през май 2020 г., Макрон го сравни със сандвич
18 окт 2019 19:00,
73
Туск до македонците: Сгрешихме, не се предавайте
Снимка: БТА

Липсата на покана за започване на преговори за Северна Македония и Албания е грешка, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след последното си заседание начело на европейските лидери.

“Северна Македония и Албания не бива да се чувстват виновни. Те са готови да започнат преговори днес.За съжаление, няколко страни членки не са готови”, заяви председателят с огорчение.

Става дума за Франция, която смята, че сега не е време за приемане на нови членове. Президентът Еманюел Макрон настоява първо да се направи промяна в правилата. Той получил подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел, която съобщи след края на срещата, че държави, чието население представлява 40% от европейското имат резерви разширяването да бъде продължено сега.

Още по темата

Против е и Холандия, която смята, че Албания все още има проблеми с върховенството на правото и разделението на властите и е рано да получава покана от ЕС. Резерви с готовността на кандидатите има и Дания.

Доналд Туск призова македонците и албанците да не се отчайват. “Разбирам вашият гняв, защото вие си свършихте работата, а ние - не”, добави той.

Председателят на Съвета, чийто мандат изтича на 1 декември, каза че ЕС е сложен съюз, където вземането на решения понякога отнема време, но че двете кандидатки един ден ще влязат в него.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е разочарован. “Смятам, че това е историческа грешка”, добави Юнкер.

През последните 16 месеца страните членки отлагат за трети път Скопие и Тирана, въпреки докладите на Еврокомисията, че те са готови да започнат преговори.

Това няма да може да стане преди средата на следващата година, тъй като евролидерите решиха да се върнат към въпроса за разширяването чак на срещата ЕС-Западни Балкани през май в Загреб.

Френският президент Макрон обясни след края на срещата в Брюксел, че ЕС трябва да си реши собствените проблеми, преди да кани нови членове.

Той посочи, че ЕС изпитва и сега проблеми да финансира дейността си и илюстрира разширяването със сандвич, в който ако прекалено много размазваш маслото върху филиите, накрая вкусът е като на сух хляб.

“Признаваме, че някои усилия са направени и че са дадени обещания, но не всичко е изпълнено”, каза френският президент.

Според него отношенията със съседите не трябва да се изчерпват с разширяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон имаше среща с путин! Темата сигурно беше точно за това!!!!
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луно, луно, земьо македонска, докога ке те гледам поробена.
41
0
 
16
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Приземяване, приземяване, приземяване!
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-ниски са от тревата и по-тихи от мушици днес скопските тарикати.
39
3
 
17
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Абе,разбрах сега от едни познати ,които ходят в Македония,че македонските исторички експерти са открили,че Наполеон е македонец и се казвал Бонапартовски.Те затова сега Макрон се е ядосал-не иска да излезе истината наяве!А и Виктор Юго е македонец, Виктор Юговски!
38
2
 
9
 
! Отговори
Доналд Туск преди 4 години
У еуропската уния не приемаме египетски македонодоидни татари со коси очи и плиток мозак.
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Макрон,Каракачанов вече го разбрахме за никакъв ... не става.
36
3
 
14
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 4 години
Измамените камилчета. Прелъстени и изоставени. Клетниците. Ужилването. Изкуплението Шоушенк.
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е братя антички, наследници на Филип и Александър Македонски. Ние татарите сме в Европейския съюз, а вие древните македони сте в коридора пред чакалнята. И на друга част от географска област да си смените името, пак ще сте си българи.
34
1
 
3
 
! Отговори
nai goliamata ni преди 4 години
...greshka e vlizaneto v NATO I posle v ES !!! Ot tam tragnahme v propastta !!!Koito iska sashtata uchast ...da zapoviada !!!
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да сте в европско, идвайте си при нас за бугарски тескерата. Хората на Каракачанов ги дават. Само трябва да почерпите.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макетата само да кажат и веднага ще ги вкараме в ЕС без гласуване ахахахха
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам, че не беше възможно като вариант, но ако онези ттиняци бяха променили отношението към нас лобирането ни щеше да има съвсем други измерения. БГ направи много, те не го оцениха, не корегираха нищо, продължиха да ни мразят и ругаят. Ами така няма как да ни накарат да горим за тяхната кауза. Достатъчен жест сега е, че не ги стопираме. Ако не бяха такива гоvеdа щяхме съвсе другояче да се борим за приемането им,вярвам Франция би направила компромис заради нас. Ама те не го заслужават, за жалост.
30
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон е ***, продаде се на Путин.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички разбраха че България и Румъния не са готови за ЕС.Тази корупция и краденето в БГ няма стигане,да не говорим че инстанцийте не работят.Не можеш на лекар да отидеш,трябват пари,ако нямаш умираш.Следващите кандидати ще бъдат много сериозно проучвани.Българите сложиха знамената ЕС викат,чакайте какво се случи като влезохте държавата се изпразни,куфарите заминаха, останаха кой...?
28
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Като погледна Картата, и Гърция ако излезе от ЕС - пъзелът ще се подреди :)))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
27
2
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
урока за ЕС е научен от прекалено ранното приемане на България и Румъниясега Брюксел си скубе косите и се чуди как да ни вкара в правия пътсилните страни не искат да влачат поредните корумпирани бездънни ями на гърба на собственните си данъкоплатци както се случи с наскоято страна може да си подреди къщичката според правилата е добре дошла в съюза но това си зависи изцяло от страната кандидат
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опаааа, алооо, античките гюбреядци, как е кривиот макарон? Убаво ли се гледа през него. Гледайте, гледайте, ще видите на Саше Великиот праз.
25
7
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Това на Туск очевидно е някакъв черен хумор.Македонците днес трябва да празнуват.Само като погледнат къде се намира България след 15 години евроатлантизъм и трябва веднага да им светне лампичката какво ги чака в ЕС.Днес обаче големият провал не е толкова за Македония.Грешката не е и на Брюксел.Големият провал е на Обединителят на Западните Балкани !Човекът обявил се пръв за натикването на Македония в ЕС - Бойко Методиев Борисов от село Банкя Софийско.Франция му заби звучен шамар. Факт !
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абре братя, имаме си комшии доста. С. Македония влезне ли в ЕС , веднага ще почне да ни заповядва.Слушай, да гледаш.