Ново 20! Депутатите на Острова искат отлагане на Brexit

Борис Джонсън твърд, настоява това да стане на 31 октомври
Обновена: 19 окт 2019 17:36 | 19 окт 2019 17:30, Веселина Йорданова
88
Ново 20! Депутатите на Острова искат отлагане на Brexit
Снимка: БТА

Британските депутати гласуваха предложена от техния колега Оливър Летуин законодателна поправка, която принуждава премиера Борис Джонсън да поиска от европейците ново отсрочване на датата за Брекзит, предадоха световните агенции.

Още по темата
Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати.

Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че днес британският парламент няма да гласува дали да одобри или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит.

Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца.

Борис Джонсън каза обаче, че иска Брекзит на 31 октомври, предадоха световни агенции. Джонсън заяви, че няма да преговаря с ЕС за отсрочка на Брекзит. Премиерът изрази съжаление, че този исторически вот, предвиден за днес, не се е състоял.

"Ще кажа на нашите приятели и колеги в ЕС точно онова, което казах на всеки друг в последните 88 дни, през които съм премиер - ново бъдещо отсрочване на Брекзит би било лошо за страната, лошо за ЕС, лошо за демокрацията", каза Джонсън.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин пък заяви, че Джонсън трябва да се подчини на приет по-рано тази есен закон, който го принуждава да поиска от европейците отсрочка на Брекзит с три месеца, тоест до края на януари догодина, ако до края на днешния ден сделката за Брекзит не бъде гласувана в британския парламент.

Бившата британска министър-председателка Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит беше отхвърлена три пъти от парламента, каза, че подкрепя споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брекзит.

Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия.

Мей каза, че парламентът би трябвало да одобри сделката и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. По думите й "хората искат сигурност в живота си". "Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", заяви тя.

Десетки хиляди протестират днес в Лондон срещу Брекзит, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада на парламента.

На една от улиците група протестиращи с вързани на краката звънчета и с тояги изпълниха традиционен английски танц. Една от танцьорките - Кейт Фишър, отбеляза, че забавните демонстрации са по-ефективни.

На други места настроението не бе толкова приповдигнато. Сара Спур, която се грижи за двете си деца инвалиди, каза, сдържайки сълзите си, че е изключително притеснена от перспективата Великобритания да напусне ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези няма ли най-накрая да напуснат ЕС и да се разпадат на отделни държави?
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До aa1830Защото "лошият ЕС" всъщност се опитва да ги спаси от самите тях, колкото и усилия и време да струва това. Но си мисля, че в един момент може просто да им бият шута, защото за тези 3 години британците загубиха много време на целия съюз с глупостите си. Хан Кубрат още е казал една мъдрост за снопа пръчки - англичаните ще я научат по трудния начин. Шотландците и ирландците излязоха много по-осъзнати и ще се оправят, но за англичаните май ще трябва време...
35
6
 
25
 
! Отговори
Дянков преди 4 години
Брексит се случи защото от 2020 влиза много стриктна Европейска директива за произхода на капитали. Както всички знаем в УК има много съмнителни парични фондове от руски олигарси и приближени на Путин. Тези хора не пожалиха средства за реклама и пропагандиране на Брексит и Фараж и Борис са едни от рекламните лица получил стотици хиляди за да убеди британските *** че Брексит е хубаво нещо. Всичко за пари. За да може богатите да са си богати, а бедните да го д....
34
0
 
12
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 4 години
И Х.. до края и душата в рая . Нема такъв филм мили другарчета от GB , две години не ви ли стигнаха да го разберете ??! У нас в BG си имаме помощни училища ама не можем да ви поемем всички :)))
33
1
 
19
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
А Европейския парламент защо не гласува, че повече отсрочки няма да се дават. Така този цирк англичаните могат да го играят с десетилетия...
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktТо и това не е решение, защото крайно-десните ще си вдигнат електората да "протестира" - разбирай - да чупи и пали. Техният електорат е от ниските прослойки и изпълнява без да мисли (което се видя и от резултатата от референдума)
31
1
 
18
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Фараж му трябва повече вaзeлин, че той направи цялата каша. И нагъл, като Тръмп...намести се в предходния ЕП. Уж искаше излизане от ЕС, а пък отиде в ЕП.
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е моментът ЕС да прекрати тази драма и да ги предупреди, че продължение няма да бъде дадено.
29
0
 
30
 
! Отговори
боклуци преди 4 години
Не искат защото вън от ЕС ще загубят влияние и възможностите да шантажират останалите членове, например нас с глупостите си за расизъм и тн. Държава която в продължение на столетия граби и убива другите наричайки ги колонии, взе да ни дава морални оценки. Вън от ЕС и то с шут отзад!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече вазелин на англия ще им трябва скоро
27
2
 
8
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Парламента във Великобритания работи мъдро но неуморно за да може хората да получат Брексит но от хубавия Брексит! Ето защо те са преценили много задълбочено че хубавия Брексит ще дойде след нова година защото поговорката нова година нов късмет е много мъдра, древна и вярна!
26
4
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Вторият референдум "чyкa".Това е единственият разумен изход.Да слагат Корбин и да насочи нов референдум
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС да не отлага повече, да им каже 3 години отлагахте, какво повече.Да не гласуват за отлагане, който иска да напуска, сдлеката не се ли приеме до 31-ви.10.2019 значи без сделка излиат и да си вършат другите задачи ЕС-то, 100 години ще се занмават с тях. Нямат ли си други задачи за ЕС ?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чърчелите са глупавата нация, да съберат 350, даже 400 депутата за по-сигурно, и начело с бабето да отидат да се договорят в Брюксел да подпишат всички, че са съгласни и да се върнат в Лондон и да гласуват против. Е това са чърчилите!
23
1
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Вторият референдум чу,ка. Това е единственият разумен изход.Да слагат Корбин и да насочи нов референдум.
22
1
 
1
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
ВеликаБритания е по-близо до САЩ, отколкото до Европа.Така че винаги ще искат да са независими от така наречения колективно-социалистически орган или организация, наречен Европейски Съюз!
21
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 4 години
Дядо Сорос иска да прави непрекъснати спекулации с паунда...
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте хубаво и си правете сметките. ЕС е толкова отворен, че позволява на евроскептиците да са в парламента и да си отстояват позициите, колкото и да са смешни. ЕС уж е слаб, но англетата вече 3 години не могат да се решат да излезат щото ще се махнат от хубавото. Англетата се гърчат пред мощта на ЕС, извън ЕС за тях е голяма въпросителна. Вижте колко силен е ЕС и оценете, че сме вътре.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните са като неканен гост, който ти е изял вечерята, оригн***л се е, пр***днал е на масата, напсувал е домакина, но не иска и не иска да си тръгне! Омръзна ми от тях!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Рон Бургунди,първите седмици след вота УК си мислеше, че ЕС са нацапали гащите. Само че сега виждаме какво е положението, на ЕС не му пука особено и повече се занимава с кандидатурата на Македония, а Острова е в неописуема паника. Ето колко силен е ЕС реално.