Евродепутат предлага: ЕС - част от новия "световен ред, основан на империи"

За да се защити, Евросъюзът трябва да е силов, а не мирен проект
Обновена: 26 окт 2019 18:35 | 26 окт 2019 18:30, Екип на Investor.bg
178
Евродепутат предлага: ЕС - част от новия "световен ред, основан на империи"
Снимка: БТА, архив

Както всички "империи“, ЕС в крайна сметка може да се разпадне. Но външният натиск върху европейските държави прави по-голяма вероятността те да овладеят различията си и да продължат да се държат заедно. ЕС беше наричан мирен проект. В съвременния свят той е по-скоро силов проект - и с право.

Във Великобритания и САЩ идеята, че ЕС може да изяви претенции да бъде суперсила, обикновено се третира или като нелепа, или като застрашителна, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Така че, когато наскоро Ги Верхофстад, виден член на Европейския парламент, издигна аргумента ЕС да бъде част от нововъзникващия "световен ред, основан на империи“, имаше предсказуема реакция.

На конференцията на консерваторите в Обединеното кралство неговите думи, взети от реч пред либералдемократите (техни врагове, които са срещу Brexit), бяха посочени като пример за опасните имперски амбиции на ЕС - и доказателство, че напускането на съюза е единствената безопасна опция за Великобритания.

Верхофстад може да си позволи да бъде арогантен. Но в този случай той също така се оказва прав. Възходът на Китай и Индия, и политиката "Америка преди всичко” на президента на САЩ Доналд Тръмп правят по-важно от всякога европейските държави да защитават своите интереси заедно.

Някога ЕС мечтаеше целият свят да премине към основаваща се на закона система, подобна на тази в съюза. Но световен ред, оформен от Китай на Си Дзинпин и Америка на Тръмп, ще се основава на силата, а не на правилата. Избухването на световната търговска война подчертава, че малките европейски държави вече не могат да разчитат на международни правила, за да се защитят. Те се нуждаят от мащаба и влиянието на ЕС.

Изборът на бившия белгийски премиер Верхофстад на думата „империя“ - с нейните конотации за завоюване - беше неподходящ. ЕС е империя, която работи чрез покани. Никой не е принуждаван да се присъедини. И въпреки трудностите с Brexit, всеки член е свободен да напусне. По-точно би било да се каже, че ЕС може и трябва да се стреми да бъде суперсила - една от четирите или пет основни световни сили, способни да формират глобалния ред.

Този стремеж е напълно постижим. Всъщност във важни аспекти той вече бе постигнат. Наскоро Европейският съд постанови, че отделните страни могат да изискват от Facebook да свали клеветническо съдържание на глобална основа.

Решението на Съда беше взето в отговор на жалба от австрийски политик и предизвика незабавен и загрижен отговор от Facebook. Ако това беше просто решение на австрийски съд, калифорнийският интернет гигант би могъл да го пренебрегне. Европейският съд обаче властва над пазар от над 500 милиона души в сравнение с 9-те милиона в Австрия. Амбициите на Facebook за дигиталната валута Libra също ще бъдат оформени от решения, взети в Брюксел. Решенията на ЕС - добри или лоши - променят поведението на най-големите световни компании, от Силиконовата долина до Южен Китай.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Изборите са утре. Руските *** са ги активирали на макс. И.........утре вечер ще клепат като мишки в трици.....
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България-вечната имперска провинция.Пак добре, че си го е рекал човекът право куме в очи.От всички империи, в които сме провинцелували, най-добре е било в Османската империя щом не са ни затрили цели 500 години.В Европейската империя за по-малко от 30 години почти ни довършиха.
39
4
 
4
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
А бе докато можеш да различиш че някой е по-тъмен от друг или е сдруги очи ще има расизъм.А това ще съществува до краят на човешката цивилизация.А кво говорят учените ама НИКОЙ не го брига вервай ми.Науката е за ***.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Лоу Даун,пич живееш в прехитлеристко време. Излизай по-често на слънце.
37
5
 
4
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Няма го гена бе на белият умен човек не съществува кое не разбра.Свършено е с Европа няма я.
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Лоу Даун,кое наричаш европейски ген. Всички европейци имат викингски ген, много европейци имат арабски гени, арабите са били на Пиринеите 800 години, през римската империя са се смесили всякакви гени. Всеки 4-ти европеец е мулат от десетки поколения назад. Кое точно е европейския ген, че не разбрах. А и българите сме микс- хилядолетия по тия земи са се плякали кой с когото свари. Безразборното смесване е свършило с идването на Отоманците, когато сме се капсулирали. Кое? За какво говориш?!?
35
8
 
2
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Свършено е вече европейски ген не съществува размиха го.Европа изцяло загуби смисъла си.По-добре световно правителство.Нещата вече са необратими.
34
2
 
6
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Във връзка с Българския празник Димитровден, пожелавам на всички димитровци здраве и щастие, а на ЕС да знаят че българите са силни и добри.Те ще мачкат всякакви натрапници дръзнали да обезчестят Българското!
33
10
 
5
 
! Отговори
Ванга 1971 преди 4 години
СССР ке се разпадне, после РСФСР ке се разпадне, после РФ ке се разпадне.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко стаа уа жи гласувами ли
31
5
 
4
 
! Отговори
Ванга преди 4 години
Баба Ванга е казала:"Га шишето с ракия е до средата, Русия е велика. Га требе да го купуваш, сакаш да работиш в ингилизка фирма"
30
4
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Историята не помни случай на империя основана на джендърски ценности...
29
3
 
8
 
! Отговори
От 23 стая преди 4 години
Що не ме викате, бе? Тук сте се събрали цялата сграда, Докторът го няма, всеки си говори каквото му е на душата. Няма хапчета, няма сеанси. Празник!А вие не ми се обаждате да дойда и аз. Що, бе?
28
5
 
0
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
ВРЕМЕ Е ДА ВЪЗРОДИМ ЕДИНСТВЕНАТА МИРНА И КРАСИВА ИМПЕРИЯ--ИМПЕРИЯТА НА ХРИСТОС = МАЙКА ВИЗАНТИЯ .ИМПЕРАТОР ЮСТИНИЯНИС ДА ЦАРУВА ПАК ВЪ ГРАДА НА СИНА НА ГЪРКИНЯТА СВЕТА ХЕЛЛЕНА = КОНСТАНТИНОС МЕГАС (ВЕЛИКИ) , ОСНОВАЛ КОНСТАНТИНОПОЛИС !
27
5
 
10
 
! Отговори
BAi HOI преди 4 години
ГЕШЕВ, ТИ СИ ДОЛЕН СЛУГА НА МАФИЯТА И ВМЕСТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР ,ТРЯБВА ДА СИ ГЛАВЕН ОБВИНЯЕМ
26
4
 
11
 
! Отговори
aa bankqnski AAA преди 4 години
Как се живее със 600 лева на месец , мога ли да отида на почивка , круйз като повечето европеици , мога ли да отида на заболекар без да си дам цялата заплата.. мога ли да си позволя нормален живот ? Не всичко е пари но и в такава мизерия не е лесно . Вероятно ти си в авангарда на герб и нямаш такива проблеми
25
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
ЕС трябва задължително.Да се реформира от вътре! И да започне истинска политика в полза само на държавите в рамката на ЕС..Да прекрати незабавно договора с Америка и нейното НАТО!То да си се прибира так където му е местото.В Америка! А не да е на друг континент! Създаване на Европейска армия.защитаваща истински и само самата Европа! Случи ли се това.Можем да говорим за Имперски мераци! Щото това са "мераци" А Америка ни контролира и владее всякак 30 жалки за нас годинки уви!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен31 Но ,това ти подготвят Макрон,Путин и Вучич.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо НЕ на членството на Сърбия в ЕС и на всяко недемократично,застрашаващо интересите на Съюза,предложение на колаборационистка и националистическа Франция,в лицето на Макрон.България трябва да спре настъпващата хегемония в Европа,на Русия,Франция и Сърбия,докато все още има възможност за това.Сърбия разполага руските С 400 на територията си.Русия носи само смърт и бедност,Франция винаги подкрепя руските и сръбските инетереси,срещу тези на България, в ЕС.
22
3
 
16
 
! Отговори
BAi HOI преди 4 години
Да попитам г-н Борисов,за какви магистрали точно говори като нямаме нито една магистрала,на която от началото до края асфалт,мантинели,маркировка да са безупречни.Да не говорим колко главни пътища са в отвратително състояние,а за тях събирате винетки.За толкова години,в които събирате пари от винетки досега трябваше да шофираме по безупречни пътища.Само да вметна че годишната винетка във Швейцария струва 34 евро,на каква база в България плащаме 97 лева?