Пак сме най-бедни в ЕС: Покупателната ни способност 56%

Най-добре са в Люксембург, Германия, Австрия
240
Пак сме най-бедни в ЕС: Покупателната ни способност 56%
Снимка: Pixabay

Българските домакинства са били отново с най-слаби възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на целия ЕС, като т.нар. "Действително индивидуално потребление" (AIC) в нашата страна е било едва 56% от средното за Съюза, докато в Люксембург е било със 134% от средноевропейското, показват окончателни данни на Евростат, оповестени в петък. Те се отнасят за 2018 г.

Индикаторът AIC е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата, като данните на Евростат се основават на преразгледания паритет на покупателната способност (PPS), както и на последните данни за БВП за глава от населението на всяка страна - члена на ЕС, уточнява БНР.

През миналата година 10 страни-членки са имали равнище на "Действителното индивидуално потребление", което е било над средното за Съюза, а при останалите 18 то е било под средноевропейското ниво.

Най-високи равнища на AIC на глава от населението са регистрирани в Люксембург (с 34% над средното за ЕС, или 134%), следвана от Германия (с 20% над средното) и Австрия (със 17% над средно-европейското). Нива над средноевропейските са регистрирани и в Дания (114%), Белгия (113%), Холандия (113%), Великобритания (113%), Финландия (112%), Швеция (108%) и Франция (107%).

В останалите страни-членки действителното потребление на глава от населението е било по-ниско от среднооевропейското, като по този показател България продължава да заема последната позиция с възможности за потребление, които са били едва 56% от осредните за ЕС.

Пред нашата държава са Унгария и Хърватия с индекси AIC съответно от 64%, следвани от Румъния (със 71%).

България заема незавидната последна позиция и в класацията на Евростат за БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS). Индикаторът PPS е де факто изкуствена парична единица, която елиминира разликите в ценовите равнища между отделните държави. По този начин с една единица PPS се купува еднакво количество стоки и услуги във всички страни-членки.

Този показател нашата страна е едва 51% от средния за ЕС, като далеч пред нас са държави като Хърватия (63%), Румъния (65%), Латвия (69%) и Унгария (71%). И тук Люксембург оглавява класацията за 2018-а година с цели 261% над средното за ЕС ниво.

България заема през последните четири години стабилно последната позиция по отношение и на двата показателя. Показателят AIG за 2015-а и 2016-а беше на ниво 54% от средния на ЕС, преди слабо да се повиши до 54% през 2017-а и до 56% през миналата година, а показателят БВП на глава от населението беше 47% през 2015-а, 48% за 2016-а и 50% за 2017-а година, преди да достигне 51% през 2018-а година.

За разлика от България обаче, нашата съседка Румъния отбеляза през последните четири години най-значителен прогрес сред всички 28 членки на Европейския съюз и по двата показателя (според AIC - от 58% през 2015-а до 71% през 2018-а година, а според БВП на човек - от 56% до 65% през миналата година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
До ШОПЕНДАРОпитвам се да ти кажа, че евростат сравнява круши с лимони.Пък то си дуднеш, що крушите били кисели.....
214
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Всички агенции за изучаване на общественото мнение,рейтингови такива,и пр. западна и.з.ме.т трябва да бъдат натирени извън България.
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото не стенкате достатъчно силно по интернет.
212
4
 
2
 
! Отговори
още преди 4 години
До знаете ли че!Русия е искала от Турция отново да ни окупират........
211
0
 
2
 
! Отговори
знаете ли че! преди 4 години
До само турско за насНашите русофили са подготвяли второ априлско въстание под егидата на Русия?Имало е тайни революционни комитети в Одеса,Русе,Силистра и Букурещ,Цариградначело с ДРАГАН ЦАНКОВ, ТЕОДОР БУРМОВ, БАЛАБАНОВ.........
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали вече имаме богати господари - по-богати от СССР???????????
209
0
 
2
 
! Отговори
Бисмарк преди 4 години
До stanimirПрост народ - слаба държава!
208
0
 
3
 
! Отговори
О, БЕДНА БЪЛГАРИО, преди 4 години
До от диктатура на БКПЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА - ВЕЧНО ПОБЕДЕНИ И И НЬОЙСКИ УНИЗЕНИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА КАКВИ ГЕРОИ СЕ МИСЛИМ?????????????? Вазов да не би да е Волтер, Гьоте, Шилер?Осъдени от Бога души! По-скоро да бягаме с кучегага заедно!!!!!!!!!!!!!!!!!!
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Омръзнахте вече!НА КВА ДРОГА СИ ТИ БЕ ?
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ !!!! ББ КАЗА ЧЕ СМЕ АДСКИ БОГАТИ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
205
1
 
1
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
До Георгиев,народа така оцелява георгиев,оцелява а не живее в разкош,нормално ли е в 21век в европа да се бориш за оцеляване,да трепериш като не издаваш касов бон за 3лева за подстрижка.вярно е държавата се издържа от събраните данъци,но народа оцелява от скритите бончета..ако живеехме нормално никой няма да си трови нервите и да живее на ръба на закона,защото сме наясно че за едно бонче държавата ще те смачка ако те гепи,докато тия с пачките знаеме че закон не ги лови.
204
2
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
До gogo,мислиш типично по комунистически,правиш сравненията с бедните и по бедните,защо не кажеш по колко копувахме долара за да си купим дънки,е аз ще го кажа една заплата-за един чифт дънки,защо не кажеш че ядяхме светещи марули,а бай тошовите червенотиквеничковчета плюскаха вносни манджи и даже и водата им беше от второ направление.,а за народа остана бума в онкологичните заболявания.,и т,н,до безкрая са золумите на партизаните от светлото бъдеще в което живяхме.
203
1
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
Някой от вас да е получавал касов бон от фризьорка, автосервиз, адвокат, зъболекар,наемател......Целият този скрит оборот не им влиза в класациите евростат....А дали и в люксембург е така,а!?
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да сме бедни, но за сметка на това сме гадни.
201
4
 
4
 
! Отговори
---- преди 4 години
Махнете от разходите тези за наем и данъците щото тук плащаме 10% данъци и 80% от населението е собственик и нещата ще се подобрят значително. Ниски са и данъците върху собствеността. Плюс 50% от населението потребява в натура и то еко продукти от градината, които са доста скъпи по западните цени на био магазините, че и у нас... И с тези корекции плюс доста ниските цени за ресторанти и други подобни услуги и ще се види, че не сме най- бедни в ЕС, а сме в средата...
200
1
 
6
 
! Отговори
gogo преди 4 години
Някога, по Тошово време, Албания беше нарицателна дума за мизерия и бедност. Казвахме "беден като албанец". Ако тогава, преди 40 години някой ми беше казал, че ще минем албанците по мизерия, щях да му се изсмея...
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стан Нема го , няма нищо за хвалене , ако имаше за хвалене или нещо за откриване я, посещение некъде по цел ден щеха да го повтарят по телевизиите и по радията.
198
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ами кои ще купи американското гмо говеждо месо или френското козе сиренеза какво изобщо го внасят
197
0
 
12
 
! Отговори
Стан преди 4 години
Къде е Бойко да коментира колко сме "напреднали" сред страните от ЕС ?
196
3
 
15
 
! Отговори
188 преди 4 години
Гоце,Западна Европа си я виждал само по ТВ-то. С една БГ заплата нищо не можеш да купиш, а какво купиш е менте. Дори идея си нямаш колко по-добре се живее в нормална държава. България я превърнахте в *** и всичко читаво избяга. Останалите нормални хора са много малко и искрено ги съжалявам и им пожелавам да се махнат от тази клоака.