Сакскобурготски убеден: Европа няма план Б извън ЕС!

Либералната мисъл не е само мисъл, заяви бившият премиер
13 дек 2019 16:27,
126

Бившият премиер Симеон Сакскобурготски заяви, че го радва да вижда завръщането на либералната идея.

"Много хора си мислиха, че ако се радикализираш, ще правиш кариера. Либералната мисъл е много по-широка и предоставя повече възможности“. Това заяви Симеон Сакскобургготски по време на представянето на книгата „Изграждане на либерална Европа: проектът АЛДЕ“, написана от британския политик сър Греъм Уотсън.

"Либералната мисъл не е само мисъл. Не е просто нещо, което НДСВ и ДПС прегърнаха. В миналото в България е имало и други либерални движения“, отбеляза Симеон Сакскобургготски в своето обръщение към участниците във форума, пише Дарик нюз.

Според него либералната идея събира все повече последователи, защото предоставя „право и възможности за диалог“, а тя може да се окаже преграда срещу „крайни движения, мотивирани от омраза“.

Брюксел ни докара много положителни моменти, но понякога имаме чувството, че той ни налага нещо. Ние сме Брюксел, ние сме блестящи европейци, които след толкова дълго отсъствие се завърнаха в голямото европейско семейство“, категоричен бе той.

Европа няма план „Б“ - извън Европейския съюз“, смята Сакскобургготски по повод на евроскептицизма. „Толкова хора се изявяват с катастрофични прогнози, че ще се разпадне всичко – нищо подобно“, категоричен е бившият министър-председател.

„Ако не беше ЕС, къде щяхме да бъдем сега, след икономическите кризи? Пак ли щяхме да започнем с войни? Няма план „Б“. Ние сме на правия път, на правата посока“, заяви още той в речта си.

Великобритания се е превърнала в посмешище, смята сър Греъм Уотсън – британски политик от либерал-демократичната партия и член на Европейския парламент за Югозападна Англия (1994-2014 г.). Той коментира резултатите от предсрочните парламентарни избори на Острова, на които консерваторите спечелиха убедителна победа над лейбъристите, а Борис Джонсън спечели мнозинство в британския парламент, обещавайки Брекзит до Коледа.

"Повечето от моите сънародници гласуваха за партия и за правителство, което иска да ни изкара от Европейския съюз“, подчерта британският политик.

Сър Греъм Уотсън е у нас, за да представи българският превод на книгата си "Изграждането на либерална Европа: Проектът АЛДЕ“.

В Дома на Европа в София той заяви: "Всичко се свежда до изграждането на либерална Европа“. На представянето присъстваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Цар Симеон II, както и много други привърженици на либералната идея, участващи на българската и европейската политическа сцена. "Всичко се свежда до изграждането на либерална Европа. Благодаря ви за ролята, която изиграхте вие“, обърна се авторът към тях.

Политикът не пропусна да засегне и ширещите се в много европейски страни популистки движения. "Патриотът обича страната си, а националистът мрази съседите си "отбеляза той“. Според него либерализмът може да се определи като начинът, по който се отнасяме един към друг.

Пред присъстващите той призова да не позволяват да бъдат въвличани във "фалшивия патриотизъм“.

"Делата на политици като Валери Симеонов, са разрушителни. Ние трябва да се радваме на мира и благоденствието, а не да участваме във "вербална война“ един срещу друг“, смята сър Уотсън.

За да обясни проблемите на Европейската политика и евроскептицизма той си послужи с шега. "Същесвуват три основни лъжи по света. Първо – парите вече са във вашата сметка. Второ – аз ще те обичам и утре и трето – идвам от Брюксел и съм тук, за да ви помогна“.

В книгата си авторът прави опит да представи историята на най-голямата центристка партия в ЕП – Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). "Не бива да позволяваме на французите да блокират разширяването на ЕС и присъединяването към него на Северна Македония и Албания“, призовава авторът в нея. Според него само така Европа ще може да има "високоскоростен влак от Тирана до Страсбург и газопровод от Варна до Западна Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
А ко ши каиш преди 4 години
Коняра има,пълан 2 изказва се неподготвен като че ли някой му иска,минението
91
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
СимеонСК е един доказан ментърджия. Той ни вкара в НАТО, за да ни приемат в ЕС като твърдеше, че това няма да навреди на търговските отношения с Русия. Всичко се оказа лъжа. Отпадна митницата с ЕС, което можеше да стане и по друг начин. Но ни включиха в бойна група срещу далечни роднини, но все пак роднини. И то в полза на кого?
90
0
 
0
 
! Отговори
Либерастен шемет преди 4 години
В последната Панорама при Бойко Василев се развямяше един типичен либераст,сър Греъм Уотсън. Първо като е либераст-прогресист защо се прави на сър.....,нали точно либераст-прогресистите са отменили благородническите привилегии? И второ тоя мушморок нарече Оливър Кромуел ......фашист!!! Само зомбиран либераст - *** може да изрече такваз политколектно глупост. Че то ако го нямаше Кромуел със всичките му недостатъци и днешните либералистични дришни нямаше да има и помен.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Султани,Царе,Крале файда няма.Това са ,двете страни на,монетарната ФЕД
88
0
 
5
 
! Отговори
Меймед преди 4 години
Османеца действа подмолно,дяволи са.500 века са се доказали.Вяра на тия,никога
87
11
 
5
 
! Отговори
късата памет преди 4 години
Колко добрини е направила Турциа зоа нас и нито веднъж ни е нападала след1878г.Колко злини ни причини московеца през туй време никой не го коментира от страх!!По-добре турско да е! Славянството е една измислена идеология с порочни цели!
86
2
 
12
 
! Отговори
КГБ агент Мадридски преди 4 години
отново го активираха. Да ходи при кочияша си Бойко Борисов за да отпусне жилата, в работите на ЕС не му е мястото да си навира мършавото вратле.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света се движи само около ЛИБЕРАЛИЗМА,другите движения като нациоализъм носят войни и смърт.Християнската религия е либералното на радикализираната мюсюлманска религия,самия разпад на османската империя е акт на либерализация,и още и още и още примери
84
1
 
1
 
! Отговори
qdosan преди 4 години
liberalnata idea e dobre no ima edin nedostatyk koito neznam kak shte se poprawi:ne liberalni i podtiskashti politiki si proprawiat lesno put w liberalnia swiat pod formata na swobodna wiara, religia, politika i t.n.triabwa da ima filtur koito da se nalaga za wsiako podtiskashto lichnostta dvijenie i ideologia inache liberalnia swiat e obrachen na gibel kakto se vijda w momenta, no oshte ne e kusno
83
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Либерализмът е жив толкова,колкото и Горския "цар"-остават му броени години.Ама нали Дедо трябва да даде акъл там,където не му го искат...
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя и Правешкия мъртвец,са братчеди62924
81
2
 
14
 
! Отговори
Градинаря преди 4 години
Тоа кой го бръсне за СЛИВА
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е че го казва, защото е вярно. Но да отиде и да го каже на ония които клатят кораба и се мъчат да го потопят. Говоря за предателите вътре в самия ЕС, и тези които се измъкват като пръдня от *** мислейки само за себе си. Не знам какво ни готви бъдещето, никой не е чак такъв пророк. Обаче това което което виждам в момента никак не ми харесва.
79
1
 
15
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"Либералната мисъл" ни докара до този хал... ЛИБЕРЛНО всичко.. за това сега милиони араби и черни из ЕВропа се разхождат - то не са терористични атентати или коления с ножове... Админа - да го истриеш поста, няма да промени фактите...
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също мисля,че извън ЕС ще сме по-зле,хубаво или лошо,няма по-добро място засега от ЕС.
77
0
 
12
 
! Отговори
EMerald Isle преди 4 години
Посрамище за рода на КОБУРГ-ГОТИТЕ ти докара една мутра.имбецилус да мародерства и убива вече 15г.България хората и земята пропита с кръвта на дедите ти.Ти си срам и позор за Кралската Аристократична линив и династия.Намери си достоен заместник!Образован умен и смел, който да седне начело на тази държава България.Да върне блясъка в очите на хората Реда историята силата и духът и.Това поне може да направиш с което да изкупиш 1% от позора който хвърли в/у кралската линия и да те помнят поне с това
76
5
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
ЕС е едно недоносче, рай за бюрократи 4-то поколение, за тарикати с бели якички, ***, лицемери и много приличат на т.н. Цар, който оправи обедналата си фамилия за 800 дни.
75
6
 
26
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Кой го пита Кобурга, че дава изявления. Няма парво да дава изявления! Да се маха от България това измислено царче и да връща имотите дето е присвоил незаконно. Вместо да съди Българя за имоти, да хваща самолета за Мадрид. Монархията отдавна не съществува.
74
5
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ужас и гнус.
73
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще спрете ли най-накрая да ни го навирате в очите тоя . Да си хваща ...под мишка и да си ходи в Испания...