Геополитическите устреми на ЕС: От там ли ще тръгне следващата криза?

ЕС трябва да внимава да не дава обещания, които не може да спази
3 фев 2020 20:40,
94
Геополитическите устреми на ЕС: От там ли ще тръгне следващата криза?
Снимка: БГНЕС

В последните няколко години основните политически предизвикателства за Европейския съюз произлизат основно от вътрешни проблеми – Brexit, италианското членство в Еврозоната, проблемите с върховенството на закона в Централна и Източна Европа. През 2020 г. изглежда това ще се промени. С амбициите на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за "геополитическа" институция, ЕС отваря нов външен фронт, който може да засили вътрешните разделения – особено тези между Берлин и Париж – докато в същото време рискува отношенията на Брюксел с останалата част на света, коментира евопейската редакция на списание Politico.

Най-важната движеща сила зад предизвикателството е френският лидер Еманюел Макрон. През 2019 г. пред The Economist той обобщи основите на своя подход: Ключовата за плановете му е идеята, че ЕС трябва да се превърне в политически и стратегически играч с един глас и една цел, първо в своята вътрешна, а после и във външната си политика.

Още по темата

ЕС може да постигне това като установи и действа по идеята за "Европейска суверенност", като става дума за икономическо, военно и стратегическо обединение на страните от Общността. Чрез такъв съюз ЕС ще може да е пазител на многостранноста, активно ще може да се защитава срещу капризите на американския президент Доналд Тръмп, и ще може да изгради конкурентен икономически и политически модел за себе си, пише "Фокус".

Това в момента е основата на подхода на Урсула фон дер Лайен по въпросите с търговията, технологиите и отбраната. Но той рискува да вкара ЕС в сериозна конфронтация със световните сили, с която Общността нито е готова, нито е способна да се справи.

Например в областта на търговията. ЕС възнамерява да стане по-твърд по тези въпроси, например като се съобразява оттук насетне с Парижките споразумения за промените в климата. Те ще са предпоставка за сключването на всякакви нови сделки, а ЕС също така ще налага нови санкции срещу други страни, ако това се налага.

Националните правителства и ЕК искат също така по-ефективно да се справят с проблема с китайските фирми, които получават все повече държавни субсидии. Освен това страните в ЕС искат Китай и САЩ да отворят своите пазари за обществени поръчки за европейски фирми и заплашват със санкции, ако това не се случи. Макрон настоява за общ европейски мониторинг на китайските инвестиции в инфраструктурни проекти на континента.

По отношение на технологиите има притеснения, че еврокомисарят по конкуренцията Маргарете Вестагер е твърде агресивна в опитите си да прокара своята регулаторна рамка. На световния икономически форум в Давос станахме свидетели на конфликт между Великобритания, Франция и САЩ по въпроса с "технологичните" данъци. Урсула фон дер Лайен настоява ЕС да действа сам ако не се намери глобално решение на този въпрос до края на 2020 г.

Само дни след срещата в Давос, американският министър на търговията Улбър Рос заяви, че Вашингтон може да отвърне и на данъците и митата върху горивата и други продукти, отделящи въглероден диоксид. ЕС разглежда това като екологична политика, но САЩ смята, че тези мерки са протекционистки.

Действията на ЕС по въпросите с търговията, технологиите и климата обаче представляват риск от ответни реакции и повишени мита върху някои от секторите на Общността, с които е свързван износа на страните от континента. Такива са например автомобилите и луксозните стоки, и това може да се случи във времена на икономическа стагнация, когато политиците в Европа не знаят как да отвърнат на подобни мерки.

Тези конфликти ще бъдат подсилени от идеите на ЕС за колективна отбрана. Със сигурност ЕС няма да създаде своя обща континентална армия. Но Общността ще се опита да използва големия си вътрешен пазар, за да отвори границите между страните в Европа за военна търговия и технологично развитие в сферата.

Не е случайност, че френският президент Еманюел Макрон вярва, че качествената европейска отбранителна политика е ключова към "Суверенна Европа", а комисията по вътрешните пазари вече работи по въпроса. Но от гледната точка на САЩ, това би било провокация, особено като се има предвид, че страните в ЕС вече изпълниха или са на път да го направят, своите задължения към НАТО по отношение на бюджетите си за отбрана.

Разбира се факта, че ЕС е готов да приеме някои трудни реалности е добра новина. Но опасността за Европа е, че американско-китайският конфликт може да ни накара да вземаме лоши решения.

Вместо да запълни пространството, което едностранноста на САЩ и Китай оставят, ЕС може да се разпростре твърде широко, и да изложи на показ своите стратегически недостатъци. Подобно на костенурката, която в крайна сметка изпреварва заека, европейската репутация за бавно, но надеждно разработване на политики може все пак да контрастира благоприятно с нарастващата променливост на отношенията между двете неоспорени големи сили в света. Но ЕС трябва да внимава да не дава обещания, които не може да спази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Урсула-Мурсула една от най-мощните икономики в ЕС, тази на Великобритания, вече е извън съюза.Накрая в ЕС ще останат само България и новоприетите членки Албания, Молдова и Македония.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРуснаците създават държава през 7-8 век,не е имало други държави,освен България и империята Византия.Останалото са измишльотини,чак след 15-16 век има някакви образования в Европа.България и Русия са взели религията си от първоначалните християни в света и от Византия.И изповядват православието,което няма грехове и инквизиция,нито сектантсво,когато българите и руснаците са имали писменост и масова грамотност,никой освен Византия не имал такава култура,всички останали са били диваци
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия ще прави всичко възможно да срине Еврото и ЕС .Така че напърво време да унищожим британската лира като курс .Да се разменят сто лири за едно евро !
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християнството в Русия е като всичко друго-изкривено. Погледнете техния "духовен водач" Гундяй. Милиционер, търговец на спиртни напитки и цигари (разбирай смърт за мужика), с часовник за 30 000 Евра. Изродена, смахната работа...
54
2
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
И с какво ги е ограбил запада бе тюфлeк? На вас руснаците все някой друг ви е виновен. Ограбили ги били тия ***. Кой им е виновен, че за 100 години комунизъм не създадоха нищо, което някой да иска да купи, освен да си изпомпват петрола и газа и все се кланят на някакъв ***-вожд.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са варвари. Те не възприеха Християнската вяра от нас както трябва и си плащат за това.
52
4
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Иска да каже че германския интерес трябва да е за сметка на интереса на другите. Да не питаме САЩ за ,,технологичните данъци ,,за да не спрат вноса на немски колички. Да не искаме европейска армия ,а само да купуваме леопарди (които отдавна са демоде) Това си е четвърти райх . Той работи само за германските интереси за сметка на останалите . Това означава че другите народи ще бъдат смазъни от Германия
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия е бедна,защото е жестоко ограбена от запада,ограбиха не само СССР,но и дори териториите на Русия,а според проклетия Чубайс,около 30 милиона руснаци са измрели от глад през перестройката и управлението на Елцин,това е геноцид над това население.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от концлагерите в които австрийците са избивали руснаци,ако не искат да се пишат от новоизмислената нация "украинци",се нарича Талергоф,който функционира от 1914 г. до 1917г.,но в нета няма да ви напишат истината за него,а само лъжи,за да се прикрие истината за извършените зверства над руснаци и асимилацията на славяните.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от концлагерите в които австрийците са избивали руснаци,ако не искат да се пишат от новоизмислената нация "украинци",се нарича Талергоф,който функционира от 1914 г. до 1917г.,но в нета няма да ви напишат истината за него,а само лъжи,за да се прикрие истината за извършените зверства.
48
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 42Русия това и прави,защото украинското гърне къкри отдавна,остава хубаво да заври.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а само с фалшификации.Измислят какво ли не,за да унощожат славянския ни корен.Македонизацията(измисляна през 19 век и фанариотството - 17 век), украинизацията(измислена през 19 век),елинизацията(измислена през 17 век), тракизацията(измислена през 19 век),румънизацията(измислена края на 17 и през 18 век) са измислени нации.
46
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До продължение4Същото упражнение се прави и спрямо днешните "украинци",само че то започва горе-долу след средата на 17в.
45
1
 
5
 
! Отговори
продължение4 преди 4 години
По същия начин се написва учебник-граматика през 1780г. за българите на север от Дунав от австрийците и се измисля "румънска" нация,като на немците им коства почти сто години работа,за да съставят нов език и азбука,нова фалшива история и през 1865г. успяват с плана сиДнес се опитват да се гаврят и с българската история,като измислят "тракийска" нация и ни подменят българо-славянския корен,а украинците да ги пишат новоизмисленото "шведи",без никакви исторически извори и факти,а само с фалшификац
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е мизерия, 100 пъти по-бедна от Европа. Винаги са били така и все така ще бъдат. Пият разни шампоани...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като министър на отбраната на Германия, баронеса Урсила Фон дер Лайен е назначила за секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey. През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти.
42
2
 
3
 
! Отговори
продължение 3 преди 4 години
Тази политика на асимилация на славяните започва още през късното Средновековие, провежда се от немски,френски шпиони и дори от един евреин,който е бил немски(!) националист,така шпипоните навлизат в Полша,Русия и създават умишлен конфликт между поляци и руснаци,да се избиват помежду си брат със брат,защото в миналото Полша е била част от Русия и също са руснаци по произход,поляците се откъсват от Русия и така създават отделна държава Полша.По същия начин се написва учебник-граматика през 1780г
41
0
 
9
 
! Отговори
Баронеса Урсула преди 4 години
не моа я гледам тази потомка на Нацистите!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не трябва да прави нищо за Украйна, просто трябва да чака. Украйна ще бъде част от Русия рано или късно. За Западняците нека трошат още милиарди ако искат за Украйна, но явно вече се отказаха.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е само придатък на голяма Евразия която се владее от Русия. Мястото на ЕС в бъдеще е като придатък на Русия и няма сила която да промени това.