Ангелкова: Туристи ще възстановят средствата си, ако не пътуват

Министърът на туризма обясни, че може при фосмажорно обстоятелство
25 фев 2020 20:30, Петя Славова
10
Ангелкова: Туристи ще възстановят средствата си, ако не пътуват
Снимка: БГНЕС

При обявено форсмажорно обстоятелство всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата както е предвидено в Закона за туризма. Това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката, уточни пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата

Когато има форсмажорно или непредвидено обстоятелство, както е описано в ресорна евродиректива, сумата подлежи на възстановяване, уточни министърът и допълни, че в момента се тълкува какво точна е "непредвидено обстоятелство".

"Предполагам, че, когато става въпрос за Италия/където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени", каза Ангелкова и съобщи, че до края на деня ще стане известно тълкуванието на "непредвидено обстоятелство".

Днес министърът е имала среща с туроператори, които са изразили безпокойство заради създалата се ситуация с коронавируса и отражението му върху изходящия и входящия туризъм, предаде БТА.

Ситуацията е доста тревожна и тежка за туризма не само за България, а и за целия свят, коментира Ангелкова.
Тя напомни, че Италия е един от основните пазари за България като през 2019 г. над 250 000 българи са посетили Италия, а около 156 000 италианци - България.

По данни на туроператорите около 10 000 българи са с планирани резервации в Италия до края на юни.
Очаква се на страниците на Министерството на туризма и на КЗП да бъдат подготвени общи указания за пътуванията, предвид усложнената ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да отиват в Милано, ама като се върнат, бусче и вкъщи 2 седмици.
9
0
 
1
 
! Отговори
световният ционизъм преди 4 години
Пак си свърши работата... Погуби още един поминък! Чака ни глад и мизерия!96052
8
0
 
1
 
! Отговори
Краят на туризма преди 4 години
Настъпва ерата на интернет туризма и пътуванията навън
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апашите ще огладнеят много и ще тръгнат по селата да избиват беззащитните хора.Мутрата не работи.Мутрата е комунист в червата.На въоръжение братя.Мутрите скоро ще ни полазят по лошо отколкото през 90-те.Събирайте се по 8-10 човека в къща,и заковавайте вратите и прозорците.Поне по три автомата и пет пистолета в къща.Доказано от Босна.Запалки,антибиотици свещи и газ.И много кибрит и консерви.През деня никакво шаване.Тоалетна само през ноща с лопатата.Поучете се от опита.
6
2
 
3
 
! Отговори
манго преди 4 години
с такива като тая навремето плашеха децата......айде яхвай метлата мари уууууууууууууууууу............
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще ги възстановат.Или да изпълзиме,щото барса - гейт хлопа напенджеро.Абе пандемия иде,дай решение за туристи за гари,самолети,автобуси,мероприятия отложи.Праветенещо ,ей малоум,ни,ци ,правете,аконеможете поне несе обаждайте.Дотова води единичната тирания.Да не-смееш да предприемеш и изискуемминимум ,отговорност.ПАРАЛИЗА.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да забранят временно, докато отмине дай боже по-скоро да е училищните екскурзии, че българина от препоръки не разбира. Гледах по централните новини по Нова за семейство завърнало се от екскурзия в Милано да се разхождат и да се възмущават как директорката на столично училище е спряла дъщеря им от училище за 14 дни.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като нямам доверие на родните фирми си правя резервация чрез чужди тур агенции.Така 10 години нямам проблеми и съм много доволен защото почивам далеч от Бг-то.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е гениална мисъл - ако не харчиш за екскурзии - имаш повече пари!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е организирано от родна фирма. Тъй като родните фирми са ужасни, разчитаме на чуждите такива.