На дъното сме в ЕС по цифрова грамотност на младежите

Зад нас е само Румъния
15 юли 2020 13:03, Петя Славова
63
На дъното сме в ЕС по цифрова грамотност на младежите
Снимка: БГНЕС

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите, предаде БГНЕС.

У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е "вечният ни конкурент" Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още Италия с 65% и Унгария с 68%.

На "ти" с цифровите технологии са младите хора в Хърватия, където умения за работа с технологиите на бъдещето имат 97% от младите. Високата цифрова грамотност е характерна за Естония, Литва и Холандия над 93%, а също така за нашата южна съседка Гърция – 92%.

Изследването на Евростат показва, че през 2019 г. четирима от петима млади европейци (80%) на възраст от 16 до 24 години имат основни или над основни цифрови умения. Това е с 24 процентни пункта (п.п.) по-високо от дела на лицата на възраст от 16 до 74 години (56%).

През последните месеци много младежи трябва да учат онлайн заради пандемията от коронавирус, която затвори училищата и университетите на Стария континент. По тази причина цифровата грамотност придобива все по-голямо значение за бъдещето на Европа и нейната конкурентоспособност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е виновен и за това... и за горещините... и за всичко криво на Борисов.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво ми е тази компютърна грамотност? В интернет е пълно с всякакви вируси, измамници, простотии, реклами и фалшиви новини. Дори съм си купил телефон, който не поддържа интернет. Доста познати се отказаха от смартфоните си или преминаха на телефони без интернет. Ако сравним държавните услуги, които можем да получим по интернет с тези в Русия, ще видим,че сме в каменния век, но това няма да стане, защото у нас за Русия се говори или нищо, или камо лошо.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България по всичко е на дъното на ЕС! заради тиквата! На 1.01.2007г. Когато влязохме заедно с Румъния тогава бяхме на едно дередже с Румъния а сега след 13г. Румъния е много по напред икономически и заплащане от нас!
30
1
 
10
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Половината българи не познават цифрите...
29
0
 
6
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До До Анонимен - Вноса.Какви са работните места дето се хвали Тиквун от 11 години насам? Кой го затрупа с пари да стъпат тука преди 12 години? К3н3.фит3 кол-центрове по бизбис парка и подобни места със сгради-бацилоразвъдници със долнопробни заразосеещи неподдържани климатици- във които освен лолитки от прованса (предимно но не само) да се продават и да се пишат АйЧи-та и инако-завъртащи или плиткоумни шуробаджанаци да са шефове друго няма - най-робския слугинаж.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Басий цифровите неграмотници да не познават и цифрите вече!Пък уж имаме даже цифрова евродепутка!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 25Ще ти дам един пример за гърците!Те са от първите по преводи на филми в нета, а ние вече нямаме преводачи и се чака за такъв - месеци! Да ти дам ли друг пример с тях?
26
0
 
5
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До До Анонимен - Вноса.Това е изпитан модел на сриване на една държава.Скоро и на янките ще им цъфне фалшивата икономика като им спрат кранчето сега края на Юни на $600/седмица заради КОРОНА кризата и 28 милиона останат на улицата поради неплатежоспособност на наема/ипотеката.Колко е забавно как едно невидимо с просто око вирусче ще катурне целия КЛОУНСКИ СВЯТ създаден на кули от карти и поддържан със много кръв
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам кое е президент, е нормално!
24
0
 
4
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Анонимен - Вноса.Това е изпитан метод на носните- така ФАЩ беше разрушен - първо от 65+ години селското стопанство(унищожено/сведено до част от което е било, иззето от народа и дадено на мегакорпорацийте за останалото). После тежката и леката промишленост изнесена предимно в Китай през последните 40 години.След това урбанизация(ай всички у градоветье) и всички ВЪВ СЕКТОРА НА УСЛУГИТЕ - реално непроизвеждащ НИЩО.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Трябва цял живот да учиш , а обучението не е безплатно както преди 1989 г. а става все по-скъп. За суфтуерна академия ти трябват едно 10 бона минимум за да почнеш. За чужбина 100 бона поне.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идат квантовите така че 5Г и цифровте до 10 години ще са на ***. И пак ще сме си на дъното.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Ами нали точно за същината на този проблем намеква мислещата част от онези, които са писали коментарите по-долу.Който не желае да учи, да иде да копае, сади и плеви. А не само да чака реколтата да узрее, за да прецени какво да "бере" нощем там, където няма въоръжена охрана. Не е трудно да се гласуват такива закони, които да ги заставят да избират - или да работи, или да се маха от България.Вместо това ни заставят да ги хрантутим и да им даваме даром безусловен базов доход!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Gogginn ( 6) и до 5Как да не са криви онези? Ние плащаме издръжката им откакто се появяват на бял свят, а те започват да се размножават още на 12 г. Ни учат, ни работят.Ако статистическите данни се взимаха само относно онези български граждани, които са етнически българи, турци (без турчеещите се), арменци и евреи, изведнъж ще се окажем достанапред в подобни класации.
19
0
 
11
 
! Отговори
Важен въпрос преди 3 години
Възрастовата група 16-24 г.Какъв процент от тези младежи не са българи, а са само лица с българско гражданство? Това дава отговор на много въпроси.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тиквата от Банкя ще сме последна дупка на кавала - винаги. Капацитета му стига до там да разкарва с джипката, личната си охрана. Прави са хората. Муджахидините приближават 2 000 000 и не спират да се плодят като хлееебааарките, а българите да го духааат - нали така мутро.... За електората ти - има, а българите да го духааат. МУТРО СБОГОМ!
17
0
 
8
 
! Отговори
Знам преди 3 години
За сметка на това ученици 2-ри клас всяка сутрин в автобусите на път за школо си гледаха клипове за възрастни с голи каки и се кикотеха...Това беше преди пандемията - сега не знам какво правят с това дистанционно обучение вкъщи.......
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тревожното е че няма кой да работи в селското стопанство и внасяме храни!Вие представяте ли си? БЪЛГАРИЯ ВНАСЯ ХРАНИ!? НИЕ, дето имаме най плодородната земя в Европа и едно време освен себе си хранихме и половин Русия.Ето това е истинската криза дами и господа. Компютрите са едно, но съвсем друго е когато нямаш какво да сложиш на масата и ядеш вносни храни ниско качество.
15
8
 
5
 
! Отговори
Българин в ЕС преди 3 години
Стига сте ревали.Образовайте се.Сами сте си виновни.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младебжите са само 9 % от застаряващо населние. За останалите 91 % колко са грамотните.