75 г. след Нюрнбергският процес: Какво си спомнят оцелелите?

За сина на Касапина от Полша годишнината събужда неприятни спомени
20 ное 2020 21:00, Нели Христова
87
75 г. след Нюрнбергският процес: Какво си спомнят оцелелите?
Снимка: Flickr

"Името ми е Бен Ференц. Аз съм единственият жив прокурор от Нюрнбергският процес."

Преди 75 години нацистки държавни служители се изправят лице в лице с Международния военен трибунал. След края на Втората световна война, целият свят очаква да получи възмездие за зверствата, които престъпниците са извършили. Повечето от тях са осъдени на смърт. Други - на доживотен затвор. А 75 години по-късно, все още има хора, свързани с процеса, които живеят под дългата сянка на Нюрнберг.

Прокурорът

Бен Ференц е войник и адвокат. Освен това, той е и евреин. Но за него търсенето на справедливост означава да остави всички лични чувства и емоции настрана.

"Успях да се превърна в робот. Не виждах хората като евреи и такива, които не са евреи. Те са убивали и комунисти, убивали са и роми, и лидери на опозиционни партии. Успях да приема всички жертви просто като човешки същества. Никога не изпитах чувство за отмъщение. Не си помислих "нека убием всички тях", разказва Ференц пред BBC.

Синът

"Името ми е Никлас Франк. Аз съм сина на Касапина от Полша Ханс Франк, който бе екзекутиран след Нюрнбергският процес през 1946 г."

Ханс Франк доброволно и осъзнато е участвал в терора в Полша - това заключение правят съдиите по време на Нюрнбергския процес. 4 милиона души умират докато той е генерал-губернатор на окупирана Полша. За сина му, Никлас, 75-годишнината от процеса събужда отново спомените за едно ужасно посещение в затвора.

"Той започна да ме лъже. Казваше ми, че съвсем скоро ще празнуваме Коледа заедно в нашата къща на езерото Шпицингзе. Стоях там и се чудех защо ме лъже. Той знае, че ще бъде обесен, защо лъже?", спомня си Ханс. Запитан дали вярва в смъртната присъда, той категорично отговаря: "Не, аз съм напълно против смъртното наказание. Но вярвам, че баща ми заслужаваше тази смъртна присъда заради една причина - той трябваше да изпита страха от смъртта, който са изпитали стотици хиляди невинни хора заради него."

Оцелялата

Една четвърт от милионите деца изпратени в Аушвиц умират. Ида Бах е едва на 10 г., когато е убита. Тя напуснала мястото, където се криели със сестра й, за да се върне при майка си.

"Сестра ми щеше да е жива, ако беше дошла с мен. Но тя пусна ръката ми. Все още се чувствам виновна", казва Хелен Улрих. Запитана дали е почувствала облекчение, гледайки Нюрнбергският процес, тя отговаря: "Не. За мен това не беше справедливост. Да бъдат обесени след всичко, което са сторили, беше най-лекото наказание. Те бяха животни. Не бяха човешки същества."

Наследството

Филип Сандс, британски адвокат за човешките права, губи 80 души от семейството си по време на Холокоста. Нюрнбергският процес го вдъхновява да поеме по пътя на правото.

"Това, което бе постигнато, бе прецедент. Нови престъпления бяха създадени - геноцидът, убиването на групи от хора, престъпления срещу човечеството. Това за първи път пося семето на разбирането, че една цяла държава не е над закона", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Партийният дом бе подпален от фашистките шпицкоманди на "Подкрепа" на Тренчев поради идиотщината на Радой Ралин. Достатъчно хора, опарили се от демокрацията, го признаха. А Тренчев си върти синджирчето във ФАЩ. И комунизмът не беше цвете, ама сега е 3 пъти по-зле, още преди Ковида.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно колко са били жертвите на холокоста,Милиард или Милиард и половина?
31
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
.......оцелелите от ГУЛАГ,Хирошима и Нагасаки не си спомнят холокоста.
30
0
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Много добре мога да смятам,просто иронизирам,вечно онеправдания народ!Те за разлика от мен са факири в раздуването на цифри!
29
1
 
1
 
! Отговори
ДО Хемус преди 3 години
Прокурора е на 100 години , и е жив .Даже иска да съди като Прокурор твоята Учителка по Математика .
28
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
И след хиляда години ще има оцелели от холокоста. Може и някой надзирател да намерят за да има кого да съдят за още пари. А кога ще има съд за тези които устроиха Нюрнбергския процес, кога ще има съд за комунистите?
27
2
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Прокурорът на 125 години ли е!?И навремето май са назначавали "калинки" на държавна служба!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе дали няма оцелели след унищожението на Картаген?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия скоро не бяха я претопляли тая манджа!
24
4
 
16
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Чичо Ади много ги страхува евреите! Затова и близо век след войната ежедневно ни заливат със статии за нацистите.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и Домусчиев прави милиони от производство на лекарсва и фарма заводи.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и Англия можеха много лесно да бобардират Швейцария и да затворят банките и без финансиране Германия нямаше да може да води никаква война. Вместо това бомбардираха България.
21
1
 
1
 
! Отговори
До 22, 23 преди 3 години
Кажи, кво стана? Швейцарци не ти платиха ли?
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Швейцария която е финансирала ВСВ защо не е съдена в Нюрнберг?
19
10
 
13
 
! Отговори
Смърт на евреите! преди 3 години
От две седмици няма нито един заразен в Изрел! И се връщам на първоначалните ми съмнения, че точно тия сатанисти евреите са го пуснали този вирус и сега тихо мълком без много шум се ваксинираха, дори хората може и да не знаят, че са ги ваксинирали, уж за грип те са им били ваксина против коронавирус! Това е само първоначален опит и репетиция към по- зловещия план на хората на сатаната!
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария е перачница на пари на световната мафия. Живеят от парите от дрога, проституция, продажба на оръжия и от производсво на лекарства. Познайте кой има интерес да има войни, наркомани, бели робини и болести!
17
2
 
16
 
! Отговори
Да напомня на ... преди 3 години
..коментиращите тук, че Швейцария не е точно държава. Това е консорциум от банки, маскиран като държавност...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Кой стреля по банковата си сметка, бе, сладур?
15
6
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Не знам какво ти е направила Швейцария, че си толкова комплексиран, но по въпроса за икономиката й, ще те осведомя само, че борсовата стойност само на двата й фармацевтични гиганта Roche и Novartis е около 500 млрд $.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизмът няма да се върне.Защото бяха показани на всички неговите действия. Страшното е да не се върне комунизма. И до днес бившите комунисти лъжат и за Народния съд и за хилядите избити по концлагерите. А което не се показва и разобличава - то има опасност да се върне.Не случайно беше подпален навремето Партийния дом - в архивите на който имаше хиляди доказателства за пресъпния режим на комунистите. И те си ги изгориха и сега са спокойни.