Как конспирациите относно COVID се пропиват в германското общество?

В основата на всичко стои руския държавен канал RT
14 дек 2020 07:00, Нели Христова
108
Как конспирациите относно COVID се пропиват в германското общество?
Снимка: БГНЕС

Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма - това е лайтмотивът на руската държавна телевизия Russia Today, пишат от DW.

А може би няма втора вълна? Този въпрос зададе на уебсайта си в началото на декември руската държавна телевизия RT /Russia today/ на немски език, позовавайки се на бившия сътрудник на концерна Pfizer д-р Майк Ийдън, представен като "един от най-известните експерти, които няма как да бъдат заподозряни в разпространяването на съмнителни конспиративни теории".

Ийдън още края на ноември бил обявил, че пандемията е приключила, информира RT. Освен това се позова на статия на Ийдън, появила още в средата на октомври на сайта Lockdown Sceptics (Скептични към локтауна), в която бившият сътрудник на Pfizer излага тезата, че няма никаква втора вълна от коронавирус, че населението отдавна си е изградило имунитет, поради което няма нужда и от никакви ваксинации.

Твърде странна теория, която бе опровергана от стремителното разпространение на вируса през есента и от броя на новите смъртни случаи. Затова във Фейсбук маркираха съответните публикации на Ийдън с предупреждение и допълнителното обяснение, че въпросните тези са съмнителни. Въпреки това RT продължи да разпространява обърканите и вече отхвърлени твърдения, както и редица други съмнителни информации, свързани с пандемията.

Комитетът, който знае най-добре

RT посвети и цяла серия с материали и подкаст на т.нар. "Комитет за коронавируса", създаден по инициатива на адвокати. Там в продължение на часове се водят дискусии в YouTube, на които се канят гости като Волфганг Водарг, прочул се като разпространител на конспиративни теории. На сайта на въпросния комитет се твърди например, че "развитието на пандемията в Германия е утихнало почти изцяло".

Твърдят се и други неверни неща. Чрез множество студии било "доказано, че смъртността от коронавирус е сходна с тази от обичайния сезонен грип" или, че "няма доказателства за наличието на дълготрайни здравни последици за прекаралите Ковид". Освен това "над 80 процента от хората вероятно са си изградили имунитет срещу коронавируса поради това, че вече са карали други вирусни заболявания, причинени от сходни вируси". На сайта на т.нар.комитет се твърди и, че здравите хора без предварителни заболявания няма от какво да се страхуват. Научни доказателства в подкрепа на тези теории не съществуват, въпреки това RT подчертава, че "Комитетът" върши направо "сензационна работа".

Германия и Русия - две различни гледни точки

RT охотно показва в дълги предавания на живо и протестни демонстрации на противниците на ограничителните мерки и ваксините из германските градове, често придружени от речи, преливащи от конспиративни теории. Но докато различните съмнителни и вече оборени теории за коронавируса, разпространявани из Германия, се рeкламират обстойно, опасностите от вируса в самата Русия явно се оценяват по съвсем различен начин.

RT излъчи например анкети с жители на Москва и Калининград, които вече са се имунизирали срещу коронавирус. Всички те единодушно заявяват, че не се страхуват от ваксината, защото е създадена от местната медицина, и че не се страхуват от нова инфекция. Няма обаче нито дума на съмнение относно опасността от пандемията или пък критики към мерките на руската държава по справяне с болестта.

Опора за популисти, антиваксъри и конспиратори

Анализът на данните показва,че RT се е превърнала в един от най-предпочитаните източници на информация сред дясно ориентираните ползватели на социалните медии. А платформи като Crowdtangle позволяват и да се проучи кои хора ползват и разпространяват определени съдържания.

Така например редица сайтове, близки до дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", са споделили информацията, според която уж нямало втора вълна на пандемията. Същото се отнася и до известни отрицатели на вируса и на ваксините. Руската държавна телевизия достига с немската си програма до ограничени кръгове от населението в Германия, но е повече от очевидно, че полага големи усилия да сее сред тях съмнения и конспиративни теории.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аньо НименовДа, няма нищо чудно, че *** продължава да е *** и да мисли, че другите са "зомбирани". Откъде да знае той, че неговата матрица е някаква извратена приказка?
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соларе, хайде стига си ни занимавал със страховете си. Като толкова те плаши ковид-а отивай в един от бункерите на Енвер ходжа в Албания. Има около 800000 и всичките са свободни. Дано се опазиш! А ние останалте трябва да ходим на работа, за да просъществуваме.
73
3
 
7
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 3 години
Имам доста приятели отишли да живеят в Германия. Някои чакаха с години удобен момент или възможност за да се преместят там. Еуфорията от постигнатото още не ги е напуснала и сякаш желанието да станат като германците до някаква степен се е сбъднало, защото наблюдавам всички са започнали да мислят ... като германци. Тотално зомбирани и облъчени са всички те. И разбира се, логично е да се усъмня в себе си, но няма как, тъй като всички останали приятели в България си разсъждаваме постарому - еднакво
72
5
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Сега се огледай наоколо и провери дали нямаш поне 1 познат починал от корона вирус за разлика от нормален грип преди години .... и пак ако не ти светва лампаа ,че има вирус, то ти си безнадежден .... :)
71
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Виж синята графика например как през 2019-та горе долу си умират еднакъв брой хора всяка седмица виж сега другия цвят ако не си далтонист :) Скролни надолу нагоре .... ако искаш може да зявиш ,че това е манипулация и със сигурност ще има б а л ъ ц и да ти се вържат :)
70
5
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен 75 - Не е лесно да си п р о з ! Давам ти жокер ! Напиши в гуглето - смъртност в българия по седмици , отвори първия линк и виж статистиката на починалите без значение корона морона или други неща. Когато числата говорят и боговете мълчат. Умират двойно повече - поне ! Заври си конспиративните теории някъде където не огрява слънцето или ги продавай на други будали ....
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75"И най-очудващото е,че никакви мастити "учени" и представители на властови структури,да не говорим за медиите, мълчат като гробове по този въпрос!"За мен няма нищо Очудващо, че точно най-просветените, които са разкрили конспирацията, са тотално неграмотни.
68
1
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Конспиративните факти не са теория, когятоа са доказани!
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО РАЗНИ ФОРУМИ СЪМ ЗАДАВАЛ ЕДИН "ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС: КЪДЕ ИЗЧЕНАХА ВСИЧКИ ДРУГИ БОЛЕСТИ И ПОЧИНАЛИТЕ ОТ ТЯХ"...и никакъв смислен отговор не съм получавал,освен измислената простотия,ЗА УНИВЕРСАЛНИЯ ПРИЧИНИТЕЛ НА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ,НАРЕЧЕН "КОВИД-19!И най-очудващото е,че никакви мастити "учени" и представители на властови структури,да не говорим за медиите, мълчат като гробове по този въпрос!Е,как хората да не си създават "конспиративни теории",при такъв официален "***,с който ни заливат?!
66
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
За първи път подобни генно мутафицирани нано мутанти засякохме 17.06.2019 KENT UK на бинове с ябълки от Чили/Violet nanomutants Chille 2018 .Изпратих официално предупреждение до Собственика на завода с предписание за изгаряне на биновете..от репортажи от вчера показани тази сутрин данните са за терор с включени covid generators пресканират хора и ги заразяват с мутанти..Тежки увреждания се нанасят с PCR tests .Жертвите освен заразяване от мръсни лаборанти получават трайни увреждания на охра
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Русофилите сте така с всеки сериозен източник на информация, поради което сте и неграмотни, а оттам и бедни.Хората са го казали, бедността създава бедност. Бедни духовно и бедни в реалния живот.
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дойче веле все руснаците са му виновни. Като някакво нацупено дете са. Много несериозно. Само като видя вече инициалите им и спирам да чета. А преди хората ги уважаваха.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотА защо Руските държавни медии не излъчват същите информации в Русия както РТ на Запад?
62
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
На криви америкнци РТ им виновно ,че хората не им верват вече на лъжите и тяхната пропаганда!
61
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Тва рушитата ще ме скъсате с вашите фантазиии.:D:D:D
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е водеща във високите технологии и има ресусри, ЕС са добри занаятчии и произвеждат най-добрата ширпотреба но нямат технологии и ресурси. Русия има интерес от икономически силен ЕС да приизвежда ширпотреба и стоки за потребление които Русия да потреблява, Русия и ЕС могат да си кооперират и да имат взаимна полза.
59
16
 
5
 
! Отговори
Dido преди 3 години
Колкото повече е засегната една държава от пандемията,толкова по-големи са щетите за икономиката и!Вижте Азия, вижте Европа!Руснаците имат интерес от слаб ЕС!Затова беше пропагандата с изпращането на екипи в Италия през март!Не че с нещо помогнаха!Те сами не могат да си помогнат вече 10 месеца, но важно беше да се веят руски знамена в Италия срещу заплащане,дасе каже - ЕС не помогна,Русия помогна!Същото е и с конспирациите които бълват из цяла Европа в момента!!!
58
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В немската peдакция на RT немците вкарват свой човек да работи, стажант, като целта е да разкрие и изобличи медотите с които RT разпространява лъжи. След няколко месеца работа, той отива при шефа си и му обяснява защо работи тук, и иска да остане на работа в RT защото това е единствената медия в Германия която отразява нещата правилно.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В немската редaкция на RT немците вкарват свой човек да работи, стажант, като целта е да разкрие и изобличи медотите с които RT разпространява лъжи. След няколко месеца работа, той отива при шефа си и му обяснява защо работи тук, и иска да остане на работа в RT защото това е единствената медия в Германия която отразява нещата правилно.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90те САЩ издирват руски деца с лидерски качества и ги пращат в САЩ да учат в престижни университети. Сред тях е и Маргарита Симонян, 16г. Живее една година в приемни родители, интегрира се и дори приемните и родители искат да я осиновят и да остане в САЩ. Биологичните и родители в Русия дават съгласието си, но тя не приема. Когато напускат САЩ пишат есе, тя написала само "Тук в САЩ научих колко много обичам моята родина Русия". Днес Симонян е изпълнителен директор на RT.