Чили, Перу... ЕС изнася ваксини към 30 държави

Очаква производителите да изпълнят поетите задължения за доставки
16
Чили, Перу... ЕС изнася ваксини към 30 държави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЕС изнася ваксини към 30 държави, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той уточни, че след въвеждането в края на януари на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения.

Вчерашният случай, при който по искане на Италия бе спрян износ на пратка от 250 000 дози ваксина на "АстраЗенека" за Австралия, остава единичен, посочи говорителят.

Още по темата

По неговите думи други държави от ЕС също са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още не е подавано до комисията.

Говорителят добави, че ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката. По неговите думи решението на Рим е подкрепено от ЕК заради това, че посоченият производител още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС.

Очакваме производителите, сключили договор с ЕК, да направят всичко по силите си, за да изпълнят поетите задължения към европейските държави, заяви говорителят. Той поясни, че 92 страни не попадат под ограниченията на европейския износ, както и че ЕС доставя ваксини по световния механизъм за съпричастност с бедните държави.
ЕС е голям износител на ваксини, полагаме усилия да се спазва графикът на доставките, посочи говорителят. Той добави, че ЕК не следи накъде ще бъдат насочени дозите, спрени от Рим.

Говорителят поясни в отговор на въпроси на пресконференция, че според ЕК европейската имунизационна стратегия, основана на шест ваксини, оценени от Европейската агенция по лекарствата, трябва да остане в тази рамка. Той посочи това по повод действията на отделни страни от ЕС да се снабдят с вакснини от Китай и Русия. По неговите думи ЕС е договорил вече достатъчно ваксини, за да бъдат имунизирани всички пълнолетни европейци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да платиш по вече от 300 милиона и така наречения еврогейския съюз,да ги преподават на други държави )
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям съюз. Тея Германци нестават за нищо и Англия го разбра от давна.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото в Европейския съюз е комунизъм, а на световния пазар има конкуренция с Русия, Китай.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Главен Прокурор ЕСУж не съществува, а целия ес го е шубе много от Спутник! Страх от нещо, което го няма???
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Не, само такива гений като теб пак са прозрели нещо ....П.С. Никой не ви взема насериозно, честно.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли как си играят с всички хора по света.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Пфайзер и Астра Зенека. Скоро и Янсен.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са ваксините, които се произвеждат в ЕС?Предполага се, че само такива може да се изнасят.
6
8
 
10
 
! Отговори
Главен Прокурор ЕС преди 3 години
До ВЪПРОС до ГЛАВНИЯ ЕС"Въпроса ми е към Главния Прокурор на ЕС - Защо не разследвате спъването на Узаконяването на Спутник , на Територията на ЕС ?"Как се разследва нещо, което не съществува?
5
7
 
6
 
! Отговори
абе преди 3 години
Не смятам, че всички трябва да си слагат ваксини,и без това пенсионерите са много,но и заемите на Държавата са много.Интересно кой и кога ще успее да изплати тези заеми?Времето тече, дълговете растат, пенсионерите също ..!Хора без работа бол, а някои реши да им дава по 50 лв на месец ..!От какъв зор беше това?Едни ще вземат по 1200 лв, а други с години са без работа ..?Ваксини, а ..?
4
8
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС до ГЛАВНИЯ ЕС преди 3 години
Въпроса ми е към Главния Прокурор на ЕС - Защо не разследвате спъването на Узаконяването на Спутник , на Територията на ЕС ?Въпросите наболяха - Защо една Ваксина с доказани качества в Европа и Света НЕ не Внася в Държавите от Съюза на ЕС ? Та ние ли сме по-глупави от другите Европейци >
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз за ваксина срещу коронавирус не съм чул. Но виж, за тестов препарат, да,като само мисирките му викат ваксина. Нещо като саниране на сгради по тиквенски, което е реално облепяне със стиропор.
2
3
 
10
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Платили сме ваксини за всички. Ще ги доставят когато вече не ни трябват. Междувременно продават на трети страни. Далавера...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми браво. Уж не може да се насмогне да се ваксинират хората в ЕС а в следващия момент продават насам натам.