Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама

Шарл Мишел не реагирал, за да не създаде политически инцидент
27 апр 2021 11:07, Елка Василева
96
Фон дер Лайен след „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях" - това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в пленарна зала на Европейския парламент по повод т. нар „дивангейт“, свързан с посещението ѝ в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, когато при срещата с турския президент Реджеп Ердоган за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена.

Още по темата

„Щеше ли това да се случи, ако бях с костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени.

„Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“, посочи Фон дер Лайен.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
13
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Ми вече навсякъде да си носи един малък сгъваем рибарски стол и така вече никой няма да може да я изненада.
30
5
 
18
 
! Отговори
Магдебургь преди 3 години
Горката, седяла на дивана. Била наранена. А как ли щеше да се чувства, ако живееше в семейство третирано точно от "ценностите", които проповядва? Дали нямаше да е "наранена"? С пръст не искат да се докоснат до нуждите на населението, а тя разбита, че трябвало да седи на мега якият диван, а не на стол.
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрий се в миша дупка! Да не те виждаме и чуваме повече
28
4
 
22
 
! Отговори
Магдебург преди 3 години
Гнус ме е от това лицемерие. Като беше там се хилеше от любезност, сега била унижена.Гнус ме е от това колко е тънкообидна тя и всички от Еврото. Егото им е изкривило душите. Нищо човешко не е останало в тях.Горката, седяла на дивана...
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урсула е пълна безздарница протеже на Меркел. Въобще не и е там мястото
26
3
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Да се обади на ердоаньо...Беки я ощастливи...*** и он е дърт...
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и трябва . На тази длъжност е не по заслуги..
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официално Щарл Мишел е представителят на ЕС на дипломатически форуми, турците спазиха протокола, но в самото ЕС се дърлят и всеки се прави на големец. ЕС е един съюз от егоисти където всеки дърпа към своята черга.
23
0
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Някога, бяхте горд и силен народ.Сега станахте за посмешище.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС съвсем се разпадна, след дивангейт Урсула и Шарл почнаха да се бият и да се карат на кой ми е по-голям/голяма в ЕСето за да седне у фотойло на Ердоган! Единия искал среща да да се разберат на кой ми е по-голям/голяма, а другия не отишъл защото бил на среща с президнета на Сенегал! И сега като се разпадне ЕСето къде ще бегаме свободно да пpocтитуираме и да мием улиците да изкарваме евра, ох дано само като се разпадне да не ни спрът бананите и тоалетната хартия.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи турците всяка година приемат милиони европейски туристи глезят ги правят им гевезалъци въпреки че повечето са бачкатори а когато ти дойде един от най-важните хора във Европа не му даваш един стол.Със сигурност Ердоган си спечели враг в лицето на Урсула
20
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ми , Урсуло, те турците в Германия са повече от германците , ***! Ще седиш диван-чапраз на Ердоган и ще му носиш ибрика , иначе ще се разшават германските турци и ще се чудиш къде ти е фереджето.
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой те нарани, фон дер? Трябва да търсиш вината в калинките, назначени в собствения ти протокол. Протоколът договаря всяка една микроскопична подробност от срещата. Джeндъpcкият некадърен европротокол не си е свършил работата, за която взима луди пари от нас дакъкоплтците.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да горите в ада долна убийца мафийотка бог да ви накаже най скоро време бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора дано да горите в ада
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган казал, че щал да я уважи на дивана, но там бил и Шарл Мишел и не посмял.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14"Но искаше ясно да покаже кой е в силната позиция..."Ааааа, викаш, Турция е в "силната позиция".Я напомни пак, как е икономиката им ...
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като не щеш на дивана,да си седнала на оная работа на Ердоганя ***,скумрия такава.
14
3
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Време е да се учат на етикет от Борисов. Навсякъде е като слон в стъкларски магазин.Но както каза Първан Симеонов - дебелокож е не му пука и си му е добре.Веднъж вече приеха да работят заедно с него. Защо не въприемат и "културата" му.Не само да използват няколкото евродепутати, които им е осигурил, да гласуват послушно за ЕНП.
13
5
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Болшой театър....Цялата постановка в цялата работа е да се прокара Истанбулската конвенция.Седнала на диван, вместо на стол ....Ми ела в нас па ще седнеш където щеш, може и на кожения.... диван де.Чак пА "дивангейт" - чудят се каква глупост да измислят.
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган бей я сложи на мястото и.