ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси

Фон дер Лайен подкрепя начало на преговорите със Скопие
10 май 2021 15:18, Елка Василева
70
ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси
Снимка: БГНЕС

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Още по темата

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ако раБойко е мъж СМ ще гледат ЕС само на картата, но за съжаление разБойко е марионетка на баба Шмъркъл и ще клекне при евентоален следващ мандат
39
1
 
23
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До 42 Къде го прочете това, че Македония иска външна историческа комисия, па наще не искали??? Ако Македония се съгласи на такава комисия, това е краят на доста техни историци, политици и тн.
38
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония в момента започва преговори. А това което ние налагане не се харесва на ЕС.Ако не се разберем с Македония,тогава ЕК ще се разбере,което не е добре,защото за Македония ние ще сме лошите и не само.По отношение историята Македония иска външна историческа комисия, но нашите не искат,което за мен е странно.Като цяло,както се казва правим си забавления и цирк.Аз не разбирам защо се налага вето от нас,но щом умните ни политици казват,така да бъде.Само,че нашите политици ,исторически ....
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако им признаем,език и националност на македонците ,това ще значи да плюем върху историята си.Дори немците не се отказват от своята история,макар изпълнена и с престъпления срещу човечеството.Какво искат ЕС от нас,да се затрием като нация ли.България има език,писменост,история и култура и в нея има народ и е Държава в която свободно живеят милиони хора без значение на пол,религия,етнос и култура.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напразно подтикват надеждите на СМ за начало на преговорите.Това прави лоша услуга най-вече на Северна Македония,която си въобразява,че ще прескочи София по пътя си за ЕС.Когато се приземи,просто ще я боли повече,защото ще е паднала от по-високо.Незнам колко пъти ще трябва да паднат,за да разберат,че трябва искрени разговори с БГ,а не хитруване.
35
1
 
20
 
! Отговори
Антички македон преди 2 години
Тези жалки типове не разбраха, че това не е СеФеРеЮ
34
2
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Номера на македонците със...задължителното приемане в ЕС няма да мине.Нищо не е...задължително,освен слънцето да изгрее сутрин.Ако искат да влезнат в ЕС,да се съобразят с общите правила,а те са ясни;докато имаме претенции,а те са основателни,са...аут.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поласкан съм, че ни крадат историята, нота трябва да спре, ако искат да влязат в ЕС.
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им харесва на другите членки в ЕС ,България да има собствени национални интереси.Те искат да си прокарват само интересите на големите страни и се опитват да притискат България,но само ще постигнат обратния ефект.Ние имаме време да чакаме.ВЕТО.
31
0
 
5
 
! Отговори
Списаревски преди 2 години
Помня Мара - кръчмарката от казармата. Нейния философски цитат към *** ни: "Ми то, ако не моиж да го дигнеш - как шъ го напраиш?" Същите отношения с брачата на Вардара... Отка напрааш? Или моя съкафезник към една пчела, дето му бръмчеше над чинията: " Тоз охът кат му ударя един токать!" "Туй да не е Саманта Фокс да ти доди гола в стаята, па жгъ опенеш и скършиш по тезгяха... Малко е Свиленградски диалекта - но можеше и него да го направят официален език, ако Тито беше завладял Одрин!
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула да спазва законите на ЕС и да покаже ,че имаме право на вето и то основателно . Писна ни швабите да се мислят за центъра на света .Тази медсестра да си трае и да гледа внуците си и да не се меси !
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ветото е добро средство за възпитание .
28
0
 
16
 
! Отговори
БЮРЕК преди 2 години
Как са личи, че са българи, БЮРЕК. Не можаха да разберат, че нещата в ЕУ се случват по определен ред и няма как да бъде заобиколена София. Но явно опитите продължават.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на северномакедонците е, че са си югозападни българи, но не искат да си го признаят.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19.Ами като няма какво да каже да си мълчи.Този проблем има решение,но е нужно уважение на езика,културата,националните ни традиции и най вече нашата история.Защото там е заровено и кучето.Един ден може да се окаже,че има македонско малцинство в България,въпреки,че България е и тяхна Родина.Няма македонски език и македонска нация.Северна Македония е коминтерновско изчадие.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпите северномакедонци мислят,че са център на вселената ,а са една вукое.би.на.Все още мислят,че милиардите дадени на Гърция,са заради Преспанския договор,тоест заради тяхната милост.Нема толкова чипирано население като в бановината.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може Самуил и Гоце Делчев(той дори не е роден там) да с македонци след като тогава не е имало такава държава? Иначе нямам нищо против да ги почитат като българи заедно с братя Миладинови и други.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да настоява на международна комисия от историци която да напише едно официлно становище по спорните исторически въпроси и София и Скопие да се подпишат под него. ГЕРБ се държаха достойно и досега блокираха Македония. Нека да видим сега как ще се държат новите две правителства които следват (служебното и след изборите). Дали набързо ще продадат българските интереси.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само те могат да си помогнат, ако приемат, че историята им започва през90-те години тогава са признати, като независима държава.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце Делчев е българин,борил се за свободата на българите и останалите етноси в Македония и Одринско.За ФАЛШИФИКАТОРИТЕ само ВЕТО.