Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично нищо не очаквам от бивши южни сърби, югословени и антични маймуни освен лъжи, манипулации, пропаганда и кражби
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3 Затова, Радев трябва да излети от президентството, след изборите. Националните предатели нямат място на Дондуков 2.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендаровски, Заев, ...Заев, Пендаровски....аман. света не се върви около тях
9
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ме интересува какво очаква португалецът. Бих му задала въпроса би ли се отрекъл от португалската си идентичност ако някой го натисне да се откаже от нея в полза на Бразилия например която може да реши че Португалия е произлязла от нея. Това искам да видя, как той се отказва. Но кой е луд да го направи? Тогаваоткъде накъде ще натискат мен? Пендаровски е много нагъл като очаква ЕС да ме изнудва. Никакви преговори с хора които искат да ме ограбят. АБСОЛЮТНО НЕ!
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драги Пендаревски, португалският дипломат беше на посещение у нас, остави на нас, да знаем от първо лице, на коя дата, какво и дали, да кажем. По удбашкия ви стил, да размахвате пръст на Брюксел, да получавате европейците, кои са им ценностите, да търсите някой, който да притисне България, нищо няма да постигнете. Само, ще си удължите времето за чакане, в чакалнята за европейско членство.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе и ние очакваме много работи от вас ама на...
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 23 юни северномакедонците ще се събудят с отвити крака, а главите ще го болят, ах, как ужасно ще ги болят!Тежка е съдбата на югославските кучета!
5
1
 
52
 
! Отговори
Ко? преди 3 години
А Португалия нещо очаква ли от Кипър и Гърция по повод кандидатурата на Турция??? Само питам!
4
0
 
35
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ще кажем "да", на 36-ти юни,главанак!
3
3
 
60
 
! Отговори
точка преди 3 години
Македонците са изчезнали още в древността.Тези нямат право да се наричат такива.Те са само скопяни по името на столицата на жалката им изкуствена държавица. Нямат корени,история,език-всичко крадат от българи и гърци.Идентичността им започва от 1944година.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рублев ще държи Македония да е руска!Тъй че спокойно!
1
0
 
54
 
! Отговори
Така преди 3 години
Ще стане ама през крив макарон!