Почина и последният жив освободител на Аушвиц

Душман е бил командир на танк при освобождаването на лагера
7 юни 2021 08:42, Ния Христова
41
Почина и последният жив освободител на Аушвиц
Снимка: БГНЕС
Последният освободител на нацисткия концлагер Аушвиц - легендарният съветски фехтовач Давид Душман, почина, съобщи Франс прес. Душман, който е руски евреин, е починал на 98-годишна възраст в Мюнхен, където живеел от няколко години, съобщи днес еврейската общност в южния германски град.
 
"Всеки свидетел на тази епоха, който ни напуска, е голяма загуба, но сбогуването с Давид Душман е особено болезнено", каза общностната лидерка Шарлоте Кноблох, самата тя оцеляла от Холокоста. Тя подчерта, че Душман "е спасил безброй човешки животи".
 
"Той бе един от последните, които можеха да разкажат тези събития от собствения си опит", отбеляза Кноблох и изрази съжаление за загубата на "един смел и честен мъж".
 
Давид Душман, родом от бившия Съветски съюз, през Втората световна война се сражава срещу нацистка Германия. Той участва в прочутата битка при Сталинград - преломен момент в най-смъртоносния въоръжен конфликт в историята на човечеството. По онова време 21-годишен командир на танк, Душман е сред освободителите на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на територията на съвременна Полша. Съветската армия намира около 7000 оцелели в лагера, където намират смъртта си над 1 милион души.
 
След войната Душман учи медицина и спорт. Става шампион по фехтовка на Съветския съюз през 1951 г., след което става и треньор на женския национален отбор на СССР, който печели много олимпийски титли.
 
"Смъртта на Давид Душман дълбоко ме натъжи", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Германецът, бивш фехтовач, си спомни своята среща с Душман през 1970 г.: 
 
"Той веднага ми предложи своето приятелство и съвети, въпреки опита си от войната и от Аушвиц - дълбоко хуманен жест, който никога няма да забравя."
 
След като се премества в Мюнхен, Давид Душман е треньор във фехтовална школа чак до 94-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Много Бай *** брей!!!!!!Едни са американци,други са им симпатични еврейте!!!!!!Обаче само да се облажат гледат!!!!!Утре да дойдат пак руснаците ,ще станат най-големите русофили!!!Аман от продажни кратуни!
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СъдбаБог да го прости този човек, добре, че е избягал от Русия, защото много отдавна болшевиките щяха да го ликвидират.-----Стана ми смешно, защото болшевизма е въведен точно от чужденци и евреи, а не от руснаци, просто руснаците ги изгонват след това тъй наречените Троцкисти и си съдават друг тип социална държава, евреи са управлявали винаги в Русия, този руски евреин ако не беше избягал в Мюнхен, можеше още даже да е жив, защото западна Европа е фашистка.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СъдбаНикога не е бягал
10
5
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Гледайте документалния филм на Дейвид Коул. Човекът е евреин и сериозно оспорва достоверността на събитието, наречено Холокост. По една или друга причина Ютуб постоянно трие филмчето.
9
15
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 години
За да си го ползва НКВД после го освободиха. Те ги научиха немците, болшевишка безродна гнус!
8
13
 
13
 
! Отговори
Шоа бизнесмен преди 2 години
Стига ревахте, гои! Може и да е починал последния освободител на Холокоста, но пък бройката на оцелелите от Холокоста юди перманентно расте и се увеличава! 66 милиона, гоим, 66 милион евреи бяха обгазени със спрей за еъшки и в последствие изчезнаха от лицето на земята! Само златните им зъби останаха! И 6 милион обувки! Тук-таме някой лампион от юдейска кожа, и некоя подвързия на тефтер от същото! Ой, гоим, много, много трябва да плащате за Шоата!
7
5
 
22
 
! Отговори
SS преди 2 години
Не руснак, а руски евpеин - тънък, но фундаментален момент...
6
19
 
9
 
! Отговори
Съдба преди 2 години
Бог да го прости този човек, добре, че е избягал от Русия, защото много отдавна болшевиките щяха да го ликвидират.
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холокоста е измислица.
4
4
 
21
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Дано не ми изтрият коментара: за евреите мнението ми е двузначно ... Не одобрявам избиването им, в никакъв случай, но те яко осребриха тези пресилени истории !!! . . . ..И не знам защо всички народи ги мразят ?!
3
14
 
2
 
! Отговори
24 часа преди 2 години
Целия свят плаче!
2
8
 
20
 
! Отговори
Евреин и хуманност?! преди 2 години
Я пак...
1
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светла му памет на човека!