Заев категоричен: Можем да решим проблемите, Янев - нужен е диалог

РСМ дойде с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени
Обновена: 17 юни 2021 15:31 | 17 юни 2021 15:29, Камелия Цветанова
79

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на РСМ към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„Като съседи, дори приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и по-честа обмяна на информация, което в интерес на нашите народи и региона като цяло. Политиката на България е неотклонна от много години - поддържаме присъединяването към ЕС. Констатирахме, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев на съвместни брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който е на посещение у нас.

Още по темата

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха категорични, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

„Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

Според него всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, допълни Стефан Янев.

Заев коментира, че РСМ и България имат приятели по цял свят, но проблемът между двете страни е общ и трябва  да се реши съвместно.

„Ако сме отговорни политици, това е наше задължение“, отсече той.  

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на възможното решение на проблемите, за Пътната карта за членство в Е, за конкретни срокове и отговорни институции.

Той е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Стефан Янев коментира, че езикът на омразата много често се формира на базата на семейните спомени, които се превръщат  ценности.

„Институциите обаче не трябва да създават такава основа“, смята той.

Като пример за създаване на езика на омразата Янев посочи разрушаването на паметници в РМС, като по този начин младите поколения смятат, че е имало нещо нередно в миналото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е един като спрат да крадат българската история вече няма да има проблем
43
0
 
17
 
! Отговори
Анти ОФ преди 2 години
Античките драпат за ЕС, понеже с тези темпове на придобиване на бг паспорти няма да останат много хора там.
42
0
 
12
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Преговорите закиклиха... По тази причина македонскиот народ губи 0:2 на полувремето от Украйна
41
15
 
3
 
! Отговори
СПОКОЙНО преди 2 години
Вече имаме Нормален Президент - Борисов и Каракачанов се Изтъпанчиха за Пари и Казаха - Кирил и Методи са наполовина северномакедонци , Гоце Делчев е Северномакедонец , България е съсед със СМР от 1350 години - Откачалки .Добре че беше покойния Професор та ги спря - иначе Каракачанов беше готов да подпише делба с СМР и България за Благоевград и Банско .Мисля че престъпленията с Корупцията и СМР ще си дойдат на място след Изборите .
40
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 44. Големи глу.пости си написал. И стига с тези 12 години, не са толкова, как всеки път много удобно изпускате онази година и половина на Орешарски.
39
1
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До мнение. Мнението ти е абсолютно невярно, манипулативно и глуп.аво. Но, вероятно, разбираемо с оглед на неистовата ти завист и злоба към една определена партия.
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо да ходи да решава проблемите в зайчарника в Банкя. Там е онзи дено подписа на юнашко доверие договор с макетата, а сега злослови срещу собствената си държава, същата която изцеждаше с милиарди цели 12 години!
37
0
 
1
 
! Отговори
До коментар 42. Уицл преди 2 години
Имате известно право - там наблизо до ацтекските земи преди време е създадена държавата Панама - вероятно за да има на какво да бъде наречен Панамския канал...... Защо е създадена Македония ще се разбере след време, предполагам !!?!!
36
8
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
ГЕРБ и ВМРО направиха много голяма пакост на България - измислиха нова История за България и СМР - ВМРО ги оправдавам - те са на заплата от Сърбия , но на Борисов и Плевнелиев не трябва да се прощава - те продадоха България на Чужди Държави .
35
6
 
22
 
! Отговори
Тангра преди 2 години
Какви историци, какви комисии? Ние обща история с РСМакедония нямаме, до 1945 година историята е БЪЛГАРСКА. Това е факт, а фактите няма нужда да бъдат доказвани чрез становища на комисии. На въжето всеки политик, който отстъпи и предаде България. ВЕТО на РСМ, докато не признае фактите.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв диалог, никакво отстъпване като не им изнася да се махат... стига си продавахте историята на тия психично болни
33
14
 
5
 
! Отговори
Сърбоман преди 2 години
Македонците много да внимават защото българите им точaт ножа и в момента в който се обърнат ще последва нож в гърба! За какво ви е ЕС? Нормалните бягат от там. Истината е с Русия, бъдещето е Азия.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно какво пише на сборника с песни на Миладинови и защото макетата не му му показват корицата. нито защо не обясняват как история славянобълская става македонска история. Или защо цар Йоан Владислав се зове "българин родом и самодържец български". Защо Самуил не се обявява за цар докато умира Роман, а сина му е гръстен на него - Гаврил-Радомир- Роман.И ако българите са "татари", а макетата - славяни, какъв е Кубер?
31
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, нали каза, че макето няма смисъл да се среща с Янев... Отново се оказа прав...
30
1
 
9
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
Точно СЕГА е моментът - ако бият Украйна - пускате ги , ако не - остават вън....при равен - да дойде още веднъж Зоран до София!!!!! Честно е така,нали ???
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция икономически и стратегически е много по-напред от СРМ, а не я приемат вече 30 години...СРМ може да почака. Който е нереформиран - да чака. Не виждам причината за това бързане.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лойкокато вкараме още едно прокси на Русия, с какво ще се подобрия положението? те ще бъдат троянския кон на Русия в ЕВропа. Само глупавите либерали си мислят, че една държава трябва първо да влиза в ЕС, а после да решава проблемите си. Е, ние като влязохме в ЕС решихме ли ги? не, нали. Защото ЕС е основнат от РЕФОРМИРАНИ държави, а в момента приема нереформирани и като влезем няма друг инструментариум за натиск.Щели да отидат към Русия. А нима сега не са?
27
14
 
8
 
! Отговори
Сърбоман преди 2 години
Нещата могат да се решът само по един начин. България да признае македонския език, история и култура. Нямате друг ход. Господарите ви от ЕС и САЩ са недоволни. Между другото сънсем наскоро Русия ни прати танкове, на вас какво ви прати САЩ?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев няма право да изменя политиката най-малко, защото е служебен кабинета.Но дори да не беше имаме договор за добросъседство с ясна визия и 61 подточки, който макетата са подписали и не изпълняват нито една от тях, а се цупят.
25
11
 
8
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Дрънкане на общи приказки,както от Президента,така и от Министъра.Как не ни омръзна да повтаряме едни и същи глупости,замъглена позиция и смешни искания/анахронични/.Вкарването на измислената ни история в преговорите е пълна безмислица.Нямаме визия за бъдещето,а само гледаме в съмнителните и спорни исторически истини,които са за вътрешна консумация и с лъжи създаване на патриотично самочувствие.