Amnesty обвини полицията в Гърция - използва пандемията да смаже протестите

Според организацията, органите на реда са използвали неоправдана сила
15 юли 2021 23:00, Петя Славова
15
Amnesty обвини полицията в Гърция - използва пандемията да смаже протестите
Снимка: БГНЕС

Amnesty International обвини гръцката полиция, че използва пандемията от COVID-19 като оправдание за налагане на забрани за протести и прилагане на прекомерна сила за смазване на мирни демонстрации.

Уличните протести са често срещани в Гърция и през последните месеци се проведоха няколко по въпроси, вариращи от новото трудово законодателство до израелските атаки срещу Газа, съобщи Ройтерс.

Според Amnesty, от ноември 2020 г. до март гръцката полиция е използвала "произволни арести, пълни забрани, неоправдани глоби и незаконна употреба на сила".

Още по темата

"Правителствата нямат право да ограничават правата на човека дори по време на пандемия", се казва в публикувания доклад на правозащитната организация.

Говорителят на полицията отказал да коментира доклада и заявил, че ще има реакция на по-късен етап.

Позовавайки се на интервюта с участници в различни протести, Amnesty съобщи, че властите "прибягват ненужно към използването на водни оръдия и химически дразнители" като сълзотворен газ. Има данни за нанесен побой от страна на служителите на реда, включително с палки по главите на протестиращите и използване на зашеметяващи гранати по начин, който може да причини сериозни наранявания, включително проблеми със слуха

Полицията използва неправомерна сила при проверки за спазване на ковид ограниченията. Организацията цитира в доклада си случай от март, когато полицай е нанесъл побой на мъж в предградие на Атина. Тогава този инцидент доведе до протести срещу полицейското насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива като номер 2 трябва да се бесят и пандемията ще изчезне от само себе си.
11
1
 
8
 
! Отговори
: преди 2 години
Докато пише за Амнести , драскачаот днес.бгсъщо ограничава свободата на словото , като ви трие коментара , защото не върви с приетото статукво и говори лошо за ваксините , т.е. също използва пандемията.
10
1
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
В Гтрция сега не се протестира за Газа , а срещу изнудванията за ваксинация на тоя дето е като Мр. Бийн у главата , премиера им , в товаспрело сайтче между другото трият коментари , които казват каквото и да е различно от позитисно за ваксините !
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са Амнести.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както споменават преди мен в коментарите, използват пандемията, да подтискат гражданите. Всякакъв протест е смачкван още в началото, народът трябва да се държи в подчинение, да има страх, и тогава се управлява по-лесно.
7
1
 
15
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мда...а да ги попитаме...Кой ни убива през вируса бре?Защо го допуснахте...и ни биете да мълчим?Това ли ви е дИмокрацията?Кой ни ,убива през вируса...а след вируса с какво ще ни убивате?...за власт и пари...зависимости и несправедливости!не ни убивате...самоубивате се!!!дори не е началото!!!
6
1
 
25
 
! Отговори
до 3 от славянин преди 2 години
Мислещите знаят отлично, че всяка власт е враг на народите, всяка полиция е слуга на всяка власт, следователно и тя е враг на народите!
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то не е само в Гърция. Същото е и в Словения, например, както и в други страни. Всички използват пандемията за да заглушат гражданското общество и в същото време говорят за демокрация, свобода на словото и изразяването, гражданско общество и т.н.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
свобода за престъпниците!те обичат да грабят старци по селата, значи така трябва.скоро ще почнат да грабят старци и по градовете.естествен подбор.
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не осъзнахте ли най-сетне, че полицията по целия свят е враг на населението?
2
52
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксъра трябва редовно да се бие,за да ти е спокойна държавата.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е да накажат веднага всички полицаи. Следващия път трябва и те да стачкуват!