Берлин отчуждава жилищата на големите наемодатели?

Мярката може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента
28 сеп 2021 19:55, Анисия Иванова
53
Берлин отчуждава жилищата на големите наемодатели?
Снимка: БГНЕС

Гласоподавателите в Берлин подкрепиха референдума за отчуждаване на жилищата на големите имотни компании в германската столица на фона на обществен гняв заради увеличаването на наемите, предаде Bloomberg.

Повече от 56% от гласоподавателите подкрепиха предложението при отчетени 99,9% от районните протоколи, съобщи избирателният съвет на града на своя уебсайт в понеделник.

Въпреки че мярката не е правно обвързваща, това може да означава прехвърляне на около 226 хил. апартамента в публични ръце, ако бъде приета - включително имоти на Deutsche Wohnen SE, която притежава над 100 хил. жилищни единици в Берлин.

Местният референдум се отнася за компании за недвижими имоти, които притежават над 3 хил. апартамента за отдаване под наем, и подчертава растящото разделение между хората, чувстващи се изтласкани от все по-скъпия пазар на наеми, и тези, които искат да запазят Берлин като център, привличащ компании, капитали и жилищни инвестиции.

"Това не е добър сигнал за Германия като място за инвестиции", казва Роман Хайдрих, директор по оценка на жилищата в агенцията за недвижими имоти JLL Германия. "Най-вероятно това може да доведе до незабавно спиране на повечето планове за инвестиции и модернизация."

Поддръжниците твърдят, че правителството има лостове да овладее ръста на жилищните разходи. Говорителят на организаторите на референдума Йоана Кусяк заяви, че гласуването оказва натиск върху политиците да изпълнят мярката.

"Ние, берлинчани, решихме, че на никого не трябва да се позволява да спекулира с нашите апартаменти", казва в изявление тя.

Недостиг на жилища

След падането на Берлинската стена преди повече от 30 години някога разделената германска столица се превърна от пограничен град в бившия комунистически Изток в процъфтяващ мегаполис, привличащ компании, които предлагат високоплатени работни места.

Наемите се повишиха с годините, усложнявайки живота на мнозина в град, където 84% от населението са наематели. По изчисления на местните власти Берлин се нуждае от 20 хил. нови жилища годишно, за да поеме нарастващото население.

Компанията за имоти Vonovia SE заяви в понеделник, че макар референдумът да е знак, че ситуацията на пазара на жилища в Берлин трябва да се промени, отчуждаването само ще влоши нещата.

"Няма да се създаде нито един нов апартамент и инвестициите в модернизация ще спрат", посочват от компанията наемодател. Vonovia и Deutsche Wohnen по-рано този месец се договориха да продадат 14 750 апартамента на Берлин като част от усилията си за обединяване.

В исторически план Берлин постига смесени резултати в опита си да ограничи наемите. Градските власти наложиха таван за наемите преди няколко години, но съдът отмени решението.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Жилището е необходимост за всеки човек. Независимо дали е под наем или е собственик.Много по-добре би било компаниите, които притежават толкова много апартаменти да плащат няколко пъти повече данъци. Те контролират пазара и определят цените на наемите и на недвижимите имоти като цяло. Това далеч не е пазарна икономика. По-скоро олигархия.
19
2
 
14
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
а тук 30 г СБ МВФ И ЕС ни обясняват че социализмът и държавната собственост салошо нещо!!!
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се правят на слепи, че не виждат как алчността унищожава света. Хората живеят все по-лошо. Има една шепа народ, които се чувстват добре. Жилищата все по-скъпи и превръщат хората в роби за цял живот. Заем за 30 - 40 години за имот, т.е. целия живот ти е един апартамент и не за всеки. С минимална 650 лв. , а за 1 кв.м. искат 1300 ?, защо труда не се заплаща, а бетона е скъп та прескъп. Нищо не е наред банки, бизнеси, здравеопазване, бензин, парно, ток алчни, алчни, алчни.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се правят на слепи, че не виждат как алчността унищожава света. Хората живеят все по-лошо. Има една шепа народ, които се чувстват добре. Жилищата все по-скъпи и превръщат хората в роби за цял живот. Заем за 30 - 40 години за имот, т.е. целия живот ти е един апартамент и не за всеки. С минимална 650 лв. , а за 1 кв.м. искат 1300?, защо труда не се заплаща, а бетона е скъп та прескъп. Нищо не е наред банки, бизнеси, здравеопазване, бензин, парно, ток алчни, алчни, алчни.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хоппа то така се почва.национализация на един бизнес.на 1 собственост..после на друга.комунистите се връщат.
15
0
 
7
 
! Отговори
Deutsche Wohnen преди 2 години
Наемите им на реновирани панелки са от 13 евро на кв м. А в Берлин имат 10 свободни в момента, при това само за възрастни над 55 години.
14
2
 
22
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Комунизма много отдавна е в Европа. Затова и УК излезна :)
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София има закупени 200 000 празни апартамента. Дали да очакваме неочакваното?
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се очакваше. Ние го очаквахме от Русия, а то дойде от Германия....
11
1
 
19
 
! Отговори
В Берлин преди 2 години
Цените на жилищата са безумни - от 2600 до 9000 евро. Ново строителство е по 6000 евро метъра. 70 квадрата апартамент обаче може да наемеш за 500 евро.
10
5
 
19
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Доообре. Могат да ги изкупят на цена доста над пазарната, но не могат да ги отнемат. Освен това, това е доста лош знак към инвеститорите и немската борса доста ще се срине
9
5
 
33
 
! Отговори
dmx преди 2 години
А в България чрез реферндум трябва да се конфискуват парите от рекет, приватизация, еврофондове и заменки. Просто е
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
започва се..
7
3
 
38
 
! Отговори
Жико преди 2 години
Пазете си партийните книжки, за всеки случай!
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
също като в българия промишлените зони в ръцете на трибуквени групировки присвоени при криминалната приватизация затова всички ще заобикалят това проклето място защото никой не иска да се занимава със лаянарски мутри от българия
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия незабавно да започне наказателна процедура срещу Германия и да се задвижи механизъм за изключването и от ЕС!
4
0
 
20
 
! Отговори
Скруч преди 2 години
Много маимуни на клона !
3
1
 
27
 
! Отговори
555 преди 2 години
Адолф им говори по сателита.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече наистина не знам в какви времена и правов ред живеем? Съчетаха всичко най-добро и от комунизма и от капитализма по начин, по който на хората да им се разкаже играта! И много, много алчност от всички страни...
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизмът се завръща в целия свят.