Монахини в Белгия произвеждат бира, за да ремонтират обителта си

"Бирата е полезна за здравето, помага на храносмилането"
10 дек 2021 19:48, Елка Василева
30
Монахини в Белгия произвеждат бира, за да ремонтират обителта си
Снимка: архив, БГНЕС

Когато монахините от абатство Маредрет в Белгия се чудели как да съберат средства, за да ремонтират обителта си, те решили да се обърнат към един занаят, от векове практикуван само от монасите - пивоварство, разказва Ройтерс.

Преди около 5 години 20-те обитателки на създадения през 1893 г. бенедиктинския манастир решили, че този занаят може да им помогне да поправят течащите покриви и напуканите стени на обителта.

След години на сътрудничество с пивоварната компания Джон Мартин /John Martin/, през лятото най-накрая на пазара се появиха две бири, носещи името на абатството. "Маредрет Алтус" /Maredret Altus/, 6,8-процентно кехлибарено пиво, овкусено с карамфил и хвойна, и "Маредрет Триплус" /Maredret Triplus/, 8-процентна светла бира с привкус на кориандър и градински чай.

"Бирата е полезна за здравето, помага на храносмилането. Всички сестри я харесват, все пак сме в Белгия", казва сестра Гертруде и допълва, че монахините си позволяват по бутилка всяка неделя.

За основа на бирите от абатството се използва спелта, стар сорт зърно, споменат в текстовете на Света Хилдегард, германска бенедиктинска абатиса от 11 век.

Към момента капацитетът на производството на абатството е 300 000 бутилки годишно, но може да се увеличи до 3 милиона за няколко години, казва Едуард Мартин, правнук на основателя на пивоварна Джон Мартин.

Двете абатски марки вече се продават в Белгия, Италия и Испания.

Абатските бири са популярни в Белгия, но досега са били произвеждани само от мъжки манастири. Абатство Маредрет се намира само на километър от мъжката обител Маредсу, чиято бира, произвеждана от Дювел /Duvel/, е добре позната на пазара.

Сестра Гертруде не гледа на монасите като на съперници. "Те знаят за нашето начинание и ни дадоха зелена светлина. Не сме конкуренти, а се допълваме."

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Пипи.....абе не знам..Например сестра ми има една позната,която САМА вари..РАКИЯ !..Аз не го консумирам това питие,но веднъж го опитах-беше нещо уникално..Щом има жени-футболистки,жени-щангистки,жени-самбистки,жени-трактористки,...защо па с една бира да са не справат?
21
0
 
0
 
! Отговори
ду преди 2 години
ха това дето наи добре го може
20
0
 
4
 
! Отговори
И при всички преди 2 години
положения бирата им е по-добра от б0клyц*uте у нас....
19
4
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Жени да правят бира е като мъже да шият гоблени. Правенето на бира си е хамалогия и не е за жени.
18
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 19 === Еееееей, най-накрая да се появи и умен човек тук. Качествено направената крафт бира е полезна, но като цяло пиенето на бира не е моето. Само хубавата водка е питие, което си заслужава
17
4
 
9
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Монахини в Белгия? Че то там християни останаха ли? Мислех, че са само араби мюмюни турци и бг роми , афганци пакита, и разбира се черни *** от африка..
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Leffe е готина бира.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бирата е най-опасният алкохол. Жива отрова + някакви хранителни презервативи, които я държат "годна за консумация" дълго време - това за скъпите белгийски и немски марки. Алкохол + отрови. Дори да пиете безалкохолна бира, пак е отрова. От бирата се затлъстява, а от женските хормони ще ви пораснат гърди. Поражда и импотентност. Най-добрият вариант за алкохол е качествена водка, но пак е чиста глупост да се пие алкохол.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип пия бира, но сега времето е хладно. Петък е, ще пия водка. А, наздраве!
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бира обожавам. Пия по минимум 3 литра на ден. Качествена, истинска, а не разни с царевица. Хубаво де, ама плочките изчезват (програмист съм по професия, но бивш активен спортист- карам ски, плувам, бойни спортове). Та от време на време я спирам за по 2 седмици да вляза пак във форма.
12
0
 
5
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
До Анонимен 11 Е, то даже песен има - "Искам бира със водка и кюфте за мезе". Да ти е жив и здрав!
11
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
дивен фейк. руското външно вози кокаин, за да изкара за заплатите
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия няма нито абатство, нито монахини. Пълни измишльотини в тази статия. Даже не я до четох до края
9
2
 
8
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Вече ги наричат "Веселите монахини"!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми вече на 84 години стана, но бирата не я забравя, нито пък водката! Смесва ги...и така ги пие! Ми сладко му е на човека!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с шкембето е верно. И с естрогена също. Растат и цoци.
6
5
 
7
 
! Отговори
Мила преди 2 години
Бирата съдържа много женски хормони - естрогени, които се отделят в значително количество в мъжкото тяло след приемането й. И ви растат бирените шкембаци! И после - няма сваляне!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-младите могат да изкарат и повече пари. Нямам предвид това което си мислите, а да варят и ракия, понеже това си е хамалогия.
4
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. Ти пак ни радваш. Дай адреса.
3
5
 
5
 
! Отговори
Изпатили преди 2 години
Монахините правят много черни магии! Не ги закачайте, че ние си изпатихме от една дъртачка! Не е за вярване к'ви лоши енергии могат да ти докарат над главата!